Μπορεί ήδη να σου έχει συμβεί και να μην ήξερες τι να κάνεις ή ενδέχεται να συμβεί σ’ εσένα, στην κόρη ή στη φίλη σου. Έκανες σεξ, αλλά είτε δεν υπήρξε επαρκής μέθοδος αντισύλληψης είτε, ακόμα συχνότερα, έσπασε το προφυλακτικό. Η λύση λέγεται "επείγουσα αντισύλληψη" και με τον συγκεκριμένο όρο αναφερόμαστε στις μεθόδους αντισύλληψης που μειώνουν την πιθανότητα να μείνεις έγκυος.
Η επείγουσα αντισύλληψη χρειάζεται όταν...
· Δεν έχει χρησιμοποιηθεί αντισυλληπτική μέθοδος από κανέναν από τους δύο συντρόφους.
· Έσπασε το προφυλακτικό ή δε χρησιμοποιήθηκε σωστά. · Δεν πήρες σωστά το αντισυλληπτικό χάπι.
· Έσπασε, φθάρθηκε ή μετατοπίστηκε το κολπικό διάφραγμα ή το σπιράλ.
· Δεν εφαρμόστηκε σωστά η διακεκομμένη συνουσία.
· Δεν υπολόγισες σωστά τις γόνιμες ημέρες σου.
· Υπήρξε σεξουαλική επαφή χωρίς συναίνεση και χωρίς χρήση αντισύλληψης.
Ποια είναι τα είδη της επείγουσας αντισύλληψης
Τα είδη της επείγουσας αντισύλληψης εφαρμόζονται στις γυναίκες και είναι δύο: το "χάπι της επόμενης ημέρας" και η τοποθέτηση σπιράλ.
Α. Το "χάπι της επόμενης ημέρας". Είναι ένας ασφαλής και εξαιρετικά αποτελεσματικός τρόπος επείγουσας αντισύλληψης (μέχρι και 98%) και περιέχει ορμόνες (μία ή και περισσότερες, ανάλογα με το σκεύασμα) που καθυστερούν ή αναστέλλουν την ωορρηξία. Όσο πιο σύντομα ληφθεί το "χάπι της επόμενης ημέρας" μετά τη σεξουαλική επαφή, τόσο πιο αποτελεσματικό είναι, με το αργότερο χρονικό διάστημα να κυμαίνεται στις 3-5 ημέρες μετά.
Info: Μπορείς να το βρεις στα φαρμακεία, δε χρειάζεται συνταγή γιατρού για να το πάρεις, το καλύτερο όμως είναι να έχεις επικοινωνήσει πριν από τη λήψη του με τον γυναικολόγο σου.
Β. Η τοποθέτηση σπιράλ. Μία από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους αντισύλληψης, το σπιράλ ή ενδομητρικό σπείραμα φράζει τον δρόμο των σπερματοζωαρίων προς τη μήτρα. Ως μέθοδος επείγουσας αντισύλληψης, θα πρέπει να τοποθετηθεί το μέγιστο 5 ημέρες μετά τη σεξουαλική επαφή. Στη συνέχεια, και αν αποτελέσει επιλογή σου και έχεις τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σου, μπορείς να το χρησιμοποιείς ως την κύρια μέθοδο αντισύλληψης.
Info: Η τοποθέτηση του σπιράλ απαιτεί μια συγκεκριμένη διαδικασία, τοποθετείται μόνο από τον γυναικολόγο σου και περιλαμβάνει έλεγχο εντός πενταετίας.
4 sos για την αντισύλληψη
1. "Ο σύντροφός μου τραβιέται πριν ολοκληρώσει. Πόσο ασφαλές είναι αυτό;"
Η μέθοδος της έγκαιρης απόσυρσης ή διακοπτόμενη συνουσία που ακολουθεί ο σύντροφος σου έχει ποσοστά επιτυχίας 78%, εφόσον βέβαια εφαρμόζεται σωστά. Αυτό την καθιστά τη λιγότερο αποτελεσματική σε σύγκριση με άλλες μεθόδους αντισύλληψης, όπως το προφυλακτικό, το αντισυλληπτικό χάπι και το σπιράλ.
2. "Γιατί να χρησιμοποιώ και προφυλακτικό εφόσον παίρνω αντισυλληπτικά;"
Γιατί δε θα ήθελες να κολλήσεις κάποιο σοβαρό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Η επιλογή σου εξαρτάται από το είδος των σεξουαλικών σου επαφών, αν έχεις μια μόνιμη σχέση εμπιστοσύνης ή αν κάνεις περιστασιακές σχέσεις και επαφές.
3. "Δεν παίρνω αντισυλληπτικά γιατί θα παχύνω".
Δεν έχει αποδειχθεί η σχέση μεταξύ αντισυλληπτικών χαπιών και αύξησης βάρους. Ενδέχεται να υπάρξει κάποια κατακράτηση υγρών στην αρχή της λήψης των χαπιών, παρ’ όλα αυτά, τα χάπια νέας γενιάς μειώνουν αυτή την πιθανότητα.
4. "Προφυλακτικό, χάπια, σπιράλ. Πώς θα ξέρω ποια είναι η καλύτερη μέθοδος αντισύλληψης;"
Το ποια είναι η κατάλληλη μέθοδος αντισύλληψης για σένα εξαρτάται από τον τρόπο ζωής σου, τις σεξουαλικές επαφές σου, την παθολογία σου, το αν θέλεις να αποκτήσεις παιδί. Όλα αυτά θα τα συζητήσεις με τον γυναικολόγο σου ο οποίος είναι ο πλέον αρμόδιος να σου συστήσει ποια μέθοδο αντισύλληψης θα ακολουθήσεις.
shape.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου