Η απάντηση είνα μάλλον όχι, τα τεστ είναι πιθανό να εντοπίσουν μόνο πολύ χοντρά προβλήματα, όπως εξηγεί ο πρώην ψυχίατρος της ΕΛ.ΑΣ, Αντώνης Κασιμάτης στο Live News, αφού τα τστ που χρησιμοποιούνται στην ΕΛΑΣ είναι παρωχημένα και ακατάλληλα. Είναι τεστ της δεκαετίας του 50 και δεν έχουν συνταχθεί για την Ελλάδα, αλλά για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Εξηγώντας τα εγγενή μειονεκτήματα αυτών των τεστ, είπε:
"Το πρόβλημα είναι δομικό. Τα ψυχομετρικά τεστ είναι ένας πολύ απλός και πρωτόγονος τρόπος για τον εντοπισμό πολύ "χοντρών" προβλημάτων, αν δηλωθούν, αν δηλαδή είναι τόσο αφελής αυτός που δίνει τις απαντήσεις ώστε να δηλώσει την αλήθεια".
Ο κ. Κασιμάτης μάλστα επισημαίνει ότι μεταξύ των ψυχιάτρων, τα ψυχομετρικά τεστ θεωρούνταιι πολύ λιγότερο αξιόπιστα όταν εφαρμόζονται σε κάποιον που δεν επιζητά να βοηθηθεί από αυτά, αλλά αντίθετα τα βλέπει ως εμπόδιο.
"Είναι τεστ που χρησιμοποιήθηκαν από το 1950 περίπου, για την Αμερικανική αεροπορία. Τεστ τα οποία ποτέ δεν σταθμίστηκαν με τον κατάλληλο τρόπο για την αστυνομία", πρόσθεσε.
Ενδεικτικές ερωτήσεις των ψυχομετρικών τεστ της αστυνομίας
Η εκπομπή "Το Πρωινό" παρουσίασε και ορσμένες ερωτήσεις στις οποίες καλούνται να απαντήσουν οι εξεταζόμενοι και που προέρχονται από έκδοση του 2017, από τη Μινεσότα των ΗΠΑ, και χρησιμοποιούνται από την ΕΛΑΣ και άλλα σώματα ασφαλείας στην Ελλάδα. Για παράδειγμα οι ακόλουθες ερωτήσεις, που πρέπει να απαντηθούν με "Αλήθεια" ή "Λάθος":
Η σεξουαλική μου ζωή είναι ικανοποιητική
Μερικές φορές με κυριεύουν κακά πνεύματα
Μερικές φορές με ευχαριστεί να πληγώνω πρόσωπα που αγαπώ
Ο άντρας θα πρέπει να είναι αρχηγός της οικογένειας
Άλλες ερωτήσεις, πέρα από ψυχωσικές ή νευρωσικές διαστάσεις, μετρούν πολύ απλοϊκά την ικανότητα του ατόμου μα αξιολογεί και να αποκρίνεται σε επείγουσες καταστάσεις, αλλά πάντα με ερωτήματα πολλαπλής επιλογής, στα οποία οι απαντήσεις είναι εξαιρετικά προφανείς.
thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου