Όσον αφορά το κυρίως έργο, αυτό της δημιουργίας του Εκπαιδευτικού Αστρονομικού Πάρκου του Όρλιακα, υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, με στόχο να βάλει τα Γρεβενά στον χάρτη της επιστήμης και της εκπαίδευσης.
Το Πάρκο, θα φιλοξενεί δράσεις αστρονομίας, ρομποτικής και νέων τεχνολογιών και αποτελεί, εκτός από ένα επιστημονικό έργο, και μια ευκαιρία για την περιοχή να αναπτυχθεί οικονομικά, προσελκύοντας επισκέπτες και επιστήμονες από όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με τα τελικά σχέδια, θα περιλαμβάνει ρομποτικά και τηλεχειριζόμενα οπτικά τηλεσκόπια, ραδιοτηλεσκόπιο, σταθμούς παρατήρησης της ατμόσφαιρας, μετεωρολογικό και σεισμολογικό σταθμό, εκπαιδευτικά εργαστήρια, υπαίθριο μουσείο ελληνικής αστρονομίας, αμφιθέατρο με προσομοίωση της ουράνιας σφαίρας και ειδικές υποδομές για ερασιτέχνες αστρονόμους.
Ο κ. Θεοδουλίδης τόνισε ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας παραμένει αφοσιωμένο στη δημιουργία έργων που συνδυάζουν την επιστήμη με την κοινωνική ανάπτυξη. Το Εκπαιδευτικό Αστρονομικό Πάρκο, όπως ανέφερε, θα δώσει ώθηση στην τοπική οικονομία και θα φέρει την περιοχή πιο κοντά στη διεθνή επιστημονική κοινότητα.
Το έργο χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας, με συνολικό προϋπολογισμό 12.607.617 ευρώ, ενώ αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη το στάδιο των μελετών και σύντομα αναμένεται η έκδοση της οικοδομικής άδειας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου