Γι’ αυτό, μια μικρή ποσότητα γαλακτοκομικών πριν κοιμηθούμε μπορεί να μας βοηθήσει να κοιμηθούμε πιο εύκολα.
Από την άλλη όμως, αν έχουμε δυσανεξία στη λακτόζη ή κάποια ευαισθησία στα γαλακτοκομικά, η κατανάλωσή τους πριν τον ύπνο μπορεί να μας προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα, όπως φούσκωμα, κράμπες ή δυσφορία, που με τη σειρά τους μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο μας. Επιπλέον, αν φάμε βαριά ή λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως για παράδειγμα τυριά, υπάρχει κίνδυνος να νιώσουμε δυσφορία ή να επιβραδυνθεί η πέψη μας, κάτι που επίσης δεν ευνοεί τον ξεκούραστο ύπνο.
Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Psychology υποστηρίζει πως όσοι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη είναι προτιμότερο να μην τρώνε γαλακτοκομικά πριν κοιμηθούν.
Οι ερευνητές εξέτασαν τις συνήθειες ύπνου και διατροφής περισσότερων από 1.000 συμμετεχόντων, εστιάζοντας στα όνειρα και συγκεκριμένα στους εφιάλτες. Ένα από τα βασικά ευρήματα ήταν ότι όσοι εμφάνιζαν πιο σοβαρά γαστρεντερικά συμπτώματα από τη δυσανεξία ανέφεραν και πιο έντονους, συχνούς και ψυχολογικά επιβαρυντικούς εφιάλτες. Πολλοί συμμετέχοντες απέδωσαν τα άσχημα όνειρα σε γαλακτοκομικά προϊόντα και γλυκά.
Η μελέτη έρχεται ως συνέχεια έρευνας του 2015 που είχε αναδείξει τον ρόλο συγκεκριμένων τροφών στα όνειρα, το λεγόμενο "τροφο-εξαρτώμενο ονείρεμα". Τότε, πολλοί είχαν κατηγορήσει το τυρί ως υπεύθυνο για τους κακούς τους εφιάλτες. "Αυτή τη φορά, νομίζω ότι έχουμε πιο σαφείς απαντήσεις", δήλωσε ο καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, Tore Nielsen, που συμμετείχε και στις δύο μελέτες.
Οι συμμετέχοντες ήταν φοιτητές προπτυχιακού μαθήματος ψυχολογίας, κάτι που σημαίνει ότι τα αποτελέσματα δεν μπορούν να γενικευτούν για ολόκληρο τον πληθυσμό. Ωστόσο, οι ειδικοί συμφωνούν ότι υπάρχει επιστημονική βάση στη σύνδεση μεταξύ διατροφής, γαστρεντερικών διαταραχών και ποιότητας ύπνου.
Η Marie-Pierre St-Onge, διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Ύπνου και Κιρκάδιων Ρυθμών στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Columbia, εξηγεί πως οι διαταραχές ύπνου που προκαλούνται από γαστρεντερικά προβλήματα μπορεί να επηρεάζουν και το περιεχόμενο των ονείρων. Αντίστοιχα, ο νευρολόγος Patrick McNamara από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης αναφέρει ότι η κατανάλωση τροφών που προκαλούν συμπτώματα δυσανεξίας μπορεί να οδηγεί σε "μικρο-αφυπνίσεις" κατά τη διάρκεια της νύχτας, διαταράσσοντας τον ύπνο και ενισχύοντας την ένταση των ονείρων.
Οι ερευνητές τονίζουν πως χρειάζεται περαιτέρω μελέτη του φαινομένου και σκοπεύουν να επαναλάβουν την έρευνα σε διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες. Παρ’ όλα αυτά, όπως λέει ο Nielsen, οι άνθρωποι μπορούν να παρατηρήσουν τις δικές τους διατροφικές συνήθειες και να πειραματιστούν με αλλαγές, χωρίς απαραίτητα να χρειάζονται τη συμβουλή ειδικού.
thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου