Aυξημένη έως και 20% σε σύγκριση με το ισχύον καθεστώς αναμένεται να είναι η τελική σύνταξη για όσους ασφαλιστεί διαδοχικά σε πάνω από ένα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση.
Μέσα στον Μάρτιο αναμένεται η νομοθετική παρέμβαση...
του υπουργείου Εργασίας και το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ με την ψήφιση του νομοσχεδίου τον Απρίλιο και θα αφορά όσους συνταξιοδοτηθούν μετά τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η εκτίμηση είναι ότι η τελική σύνταξη (θα παρέχεται από το τελευταίο Ταμείο, όπως σήμερα) θα είναι αυξημένη έως και 20% σε σύγκριση με το ισχύον καθεστώς.
Όσοι συνταξιοδοτούνται με διαδοχική ασφάλιση εισπράττουν για τον ίδιο χρόνο ασφάλισης συντάξεις χαμηλότερες έως και 30% σε σύγκριση με όσους ασφαλίζονται σε ένα Ταμείο κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.
Παράλληλα, η έκδοση της σύνταξης με διαδοχική ασφάλιση καθυστερεί σημαντικά και φθάνει και τα δυόμισι έτη. Στο καθεστώς αυτό υπάγεται το 40% των μισθωτών (2 εκατ. εργαζόμενοι περίπου).
Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, το τελικό σχέδιο στο οποίο κατέληξε το υπουργείο Εργασίας προβλέπει την προσαύξηση των μισθών επί των οποίων γίνονταν οι κρατήσεις εισφορών με βάση τον πληθωρισμό, πλέον ενός ποσού ωρίμασης (συντελεστής 1,8%), ώστε το τμήμα της σύνταξης που θα απονέμει κάθε Ταμείο να είναι υψηλότερο σε σχέση με ό,τι ισχύει μέχρι σήμερα
Με αυτή την λύση (που διαφέρει από το αρχικό σχέδιο με βάση το πόρισμα Μπούρλου, στο οποίο είχε εισηγηθεί οι συντάξεις να χορηγούνται από το Ταμείο με τα περισσότερα έτη ασφάλισης και με τις δικές του προϋποθέσεις) υπολογίζεται ότι οι νέες συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση θα είναι πιο ανταποδοτικές σε σχέση με τις εισφορές και δικαιότερες, τόσο για τους ασφαλισμένους όσο και για τα Ταμεία.
Ειδικό θέμα για το Δημόσιο και την ΑΔΕΔΥ είναι το γεγονός ότι στις συντάξιμες αποδοχές επί των οποίων υπολογίζεται το ποσό της σύνταξης δεν περιλαμβάνονται βασικά επιδόματα, με αποτέλεσμα οι συντάξεις να είναι χαμηλότερες έως και 25%.
NASA: Έτοιμο να γράψει ιστορία το διαστημικό σκάφος Parker Solar Probe – Θα
«αγγίξει» τον Ήλιο
Πριν από 42 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου