skip to main |
skip to sidebar
Η περιοχή των Πρεσπών είναι παγκοσμίως γνωστή για τη φυσική της ομορφιά, τη σημαντική βιοποικιλότητα και ιδιαίτερα τους πληθυσμούς σπάνιων υδρόβιων πουλιών. Οι λίμνες Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα, καθώς και τα βουνά που τις περικλείουν, αποτελούν μια ενιαία φυσική λεκάνη την οποία μοιράζονται τρία κράτη... Η διασυνοριακή περιοχή προστατεύεται από τη διεθνή και εθνική νομοθεσία και καλύπτεται στο μεγαλύτερο μέρος της από Εθνικά Πάρκα. Ο διασυνοριακός χαρακτήρας της περιοχής και οι κοινοί φυσικοί πόροι, ιδίως τα ύδατα, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες που μοιράζονται τη λεκάνη των Πρεσπών.
Ιστορικό
Το 2000 έγινε το πρώτο και πολύ σημαντικό βήμα για την ενιαία και ολοκληρωμένη προστασία της περιοχής με τη Διακήρυξη των Πρωθυπουργών Ελλάδας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ και την ίδρυση του διασυνοριακού Πάρκου Πρεσπών, που είναι πρότυπο στο είδος του, καθώς αποτελεί την πρώτη διασυνοριακά προστατευόμενη περιοχή στα Βαλκάνια.
Λίγο μετά την ίδρυση του Πάρκου ακολούθησε η σύσταση της τριμερούς -άτυπης - Συντονιστικής Επιτροπής του Πάρκου Πρεσπών, η οποία αποτέλεσε το μέσο για επικοινωνία, ανταλλαγή πληροφοριών, συνεργασία, καθώς και καλλιέργεια εμπιστοσύνης μεταξύ των τριών μερών. Από το 2001 έως σήμερα η Συντονιστική Επιιτροπή έχει προωθήσει το σχεδιασμό και την εκτέλεση κοινών προγραμμάτων για την προστασία της περιοχής και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της. Η ανάπτυξη του Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη του Πάρκου Πρεσπών αποτέλεσε ένα από τα πρώτα επιτεύγματα της τριμερούς συνεργασίας. Το Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης, το οποίο ολοκληρώθηκε με χρηματοδότηση του ελληνικού κράτους, έθεσε για πρώτη φορά το πλαίσιο για ένα συνολικό ορθολογικό σχεδιασμό για το μέλλον της περιοχής και έχει υιοθετηθεί από τους φορείς των τριών κρατών. Στο πλαίσιο της δεκαετούς συνεργασίας πολλοί τοπικοί φορείς (κυρίως οι Δήμοι και οι ΜΚΟ) συνεργάζονται για την υλοποίηση κοινών προγραμμάτων ενώ διεθνείς χρηματοδοτικοί οργανισμοί προσφέρουν ουσιαστική οικονομική υποστήριξη.
Το διασυνοριακό Πάρκο Πρεσπών αποτελεί αξιοπρόσεκτο παράδειγμα συμμόρφωσης με το διεθνές περιβαλλοντικό δίκαιο αλλά μέχρι σήμερα λειτουργούσε χωρίς μια νομικά δεσμευτική συμφωνία μεταξύ των τριών κρατών. Και όμως, υπό αυτό το νομικό καθεστώς το Πάρκο Πρεσπών έχει να επιδείξει ήδη τόσες και σημαντικές επιτυχίες που συμβάλλουν όχι μόνο στην προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης αλλά και στην έμπρακτη προσέγγιση γειτονικών λαών, όπως φανερώνουν οι κοινές δράσεις στην περιοχή της Πρέσπας.
Το Νοέμβριο του 2009, οι ηγέτες των τριών χωρών συναντήθηκαν και πάλι στις Πρέσπες και δεσμεύτηκαν για την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας, στις 2 Φεβρουαρίου του 2010, Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων και επέτειο 10 χρόνων από την ίδρυση του Διασυνοριακού Πάρκου Πρεσπών.
Μία επίσημη συμφωνία μεταξύ των τριών χωρών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν το ζητούμενο εδώ και καιρό και ήταν η μόνη που θα μπορούσε να δρομολογήσει ουσιαστικές και μακροπρόθεσμες λύσεις των προβλημάτων αυτής της ευαίσθητης περιοχής των Βαλκανίων. Η συμφωνία που θα υπογραφεί στις 2 Φεβρουαρίου περιέχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις αλλά και ευκαιρίες για το φυσικό περιβάλλον και τις ανθρώπινες δραστηριότητες στην περιοχή και κυρίως θα θεσπίσει μόνιμες δομές συνεργασίας, στοιχεία απαραίτητα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αλλά και την αειφόρο ανάπτυξη της Πρέσπας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου