Στις 5 Μαρτίου θα υπάρξει το πρώτο ολοκληρωμένο Περιφερειακό Πρόγραμμα στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007- 2013 και στη βάση αυτού θα αρχίσει η εκχώρηση πόρων ανά τομεακό πρόγραμμα στις περιφέρειες της χώρας. Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας... και Ναυτιλίας Λούκας Κατσέλη και του υφυπουργού Σταύρου Αρναουτάκη με τους 13 γενικούς γραμματείς των περιφερειών στο υπουργείο Οικονομικών και στην οποία καταρτίστηκε και το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ και του αναπτυξιακού νόμου.
Ειδικότερα, αποφασίστηκε να ψηφισθεί από τη Βουλή έως τα μέσα Φεβρουαρίου το νέο διαχειριστικό πλαίσιο του ΕΣΠΑ (αναμόρφωση του νόμου 3614/07) και να κατατεθεί το πρώτο σχέδιο περιφερειακού προγράμματος έως τις 29 Ιανουαρίου, ενώ στις 5 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση με τους γενικούς γραμματείς των περιφερειών για τα τομεακά προγράμματα. Στο τέλος του τριμήνου από σήμερα θα γίνει ο απολογισμός της υλοποίησης του όλου χρονοδιαγράμματος.
Η υπουργός Λούκα Κατσέλη δήλωσε ότι έδωσε εντολές στους γενικούς γραμματείς των περιφερειών να κινηθούν ταχύτατα, προκειμένου να απορροφηθούν εντός του έτους πόροι ύψους 10 δις. ευρώ που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό και να αξιοποιηθούν τα 16 δις. ευρώ που είναι τα συνολικά αδιάθετα ποσά του ΕΣΠΑ. Παράλληλα, ζήτησε να επισπευτούν οι διαδικασίες για την αποπληρωμή μέσα στο επόμενο τρίμηνο των οφειλών προς τις επιχειρήσεις στις περιφέρειες της χώρας. Σύμφωνα με την υπουργό, εάν υπάρξει καθυστέρηση ή μη απορρόφηση πόρων από τις περιφέρειες, το υπουργείο θα κατευθύνει τους πόρους σε άλλες δράσεις ή περιφέρειες. Στον αντίποδα, θα υπάρχουν bonus είτε από τους κοινοτικούς είτε από τους εθνικούς πόρους. Αναφερόμενη, εξάλλου, στην έως τώρα υλοποίηση του ΕΣΠΑ, η υπουργός είπε ότι η απορροφητικότητα είναι πολύ χαμηλή και οι δεσμεύσεις των πόρων ανέρχονται μόλις σε 3,5%.
Όσον αφορά τον αναπτυξιακό νόμο, η κ. Κατσέλη δήλωσε ότι αρχίζει διαβούλευση για την αναμόρφωσή του, η οποία θα διαρκέσει ένα τρίμηνο και μετά το σχέδιο νόμου που θα προκύψει θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Παράλληλα, έως το τέλος του α΄ εξαμήνου θα υπάρξει το νέο θεσμικό πλαίσιο για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων. Στο διάστημα αυτό θα συνεχίσουν να «τρέχουν» τα προγράμματα που αφορούν στη γυναικεία και νέα επιχειρηματικότητα και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τέλος, εντός του Ιανουαρίου θα δημοσιοποιηθεί, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, η συνολική κυβερνητική πολιτική για την παροχή εγγυήσεων του Δημοσίου και την αναμόρφωση του ΤΕΜΠΜΕ. Από την πλευρά του ο υφυπουργός Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε ότι έως τέλος Ιανουαρίου θα εξοφληθούν οφειλές του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις για τα προγράμματα επιχειρηματικότητας ύψους 300 εκατ. ευρώ (150 εκατ. ευρώ από Γ΄ ΚΠΣ και 150 εκατ. ευρώ από αναπτυξιακό νόμο).
Ερωτηθείσα για την πιστωτική επέκταση και τη δανειοδότηση των καταναλωτών και των επιχειρήσεων από τις τράπεζες, η κ. Κατσέλη είπε ότι το 2009 αυτή κινήθηκε στα όρια της «ασφυξίας» (αύξηση περίπου 4% έναντι στόχου 10% από την Τράπεζα της Ελλάδος), ενώ και το 2010 θα είναι χαμηλότερη των προσδοκιών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου