ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

ΕΡΤ -Τι γινόταν πριν, και τι τώρα - Είναι πολλά τα λεφτά...

Δεν γίνεται πρώτη φορά η κρατική ραδιοτηλεόραση πρωτοσέλιδο. Στην πολυτάραχη ιστορία της η ΕΡΤ Α.Ε. βρέθηκε στη δημοσιότητα, συνήθως απολογούμενη, δεκάδες φορές τα τελευταία είκοσι χρόνια. Από τότε, δηλαδή, που βγήκαν στον αέρα τα πρώτα ιδιωτικά κανάλια, τα οποία...
και έκλεψαν από αυτήν την ισχύ και την επιρροή στην ελληνική κοινωνία.
Η νέα διοίκηση, που αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη μετά την έγκριση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου από τη Βουλή, θα κληθεί να υλοποιήσει τις πολιτικές κατευθύνσεις της κυβέρνησης παρουσιάζοντας καινούργιο μοντέλο προγράμματος και οργανωτικής δομής. Αξονας της παρέμβασής της, ωστόσο, είναι οι περικοπές σε κάθε επίπεδο και τομέα. Λέξεις όπως «σπατάλες», «κακοδιαχείριση», «υπέρογκες αμοιβές» κ.λπ. δεν ακούγονται για πρώτη φορά στο κτίριο της Αγίας Παρασκευής. Αντιθέτως. Η περιπετειώδης ιστορία των κρατικών καναλιών έχει μόνιμο συνοδό τις καταγγελίες εκτός και εντός ελληνικού Κοινοβουλίου για «διασπάθιση του δημοσίου χρήματος».

Σε τρεις μεγάλες περιόδους θα μπορούσε να χωριστεί η πρόσφατη ιστορία της ΕΡΤ Α.Ε. Στην προσπάθεια ανάκτησης της επιρροής της τα έτη 1995-2004, στη μετατροπή της σε επίσημη αγαπημένη της κυβέρνησης από το 2004 ώς και το 2009, και στην πτώση της από πέρυσι μέχρι και σήμερα. Χαρακτηριστικό αυτής της μεταβατικής περιόδου, εκτός από τη σαρωτική απαξίωση της εικόνας τής κρατικής τηλεόρασης, είναι η παράδοση του λογαριασμού που περιλαμβάνει περισσότερα από 110 εκατομμύρια ευρώ σωρευμένες ζημιές. Και η έξοδος, όπως διαφαίνεται, των παρουσιαστών που βρέθηκαν στη δίνη του κυκλώνα, όπως οι Βασίλης Λυριτζής, Δημήτρης Οικονόμου, Μαρία Χούκλη, Πόπη Τσαπανίδου.

Η κρατική τηλεόραση βρέθηκε στο ναδίρ τής δημοτικότητάς της τα πρώτα πέντε χρόνια λειτουργίας των ιδιωτικών καναλιών. Με χρέη που ξεπεερνούσαν τότε τα 34,8 εκατομμύρια ευρώ, η ανυποληψία χαρακτήριζε την εικόνα της ΕΤ1 και της ΕΤ2. Η τηλεθέαση έπεφτε κατακόρυφα και η ΕΡΤ απέκτησε τον τίτλο του «γίγαντα με πήλινα πόδια». Η κατάσταση αρχίζει να αλλάζει με την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης του Κώστα Σημίτη επί προεδρίας Πάνου Παναγιώτου. Η ΕΤ2 μετονομάζεται σε ΝΕΤ, η οποία θα ήταν το ψυχαγωγικό κανάλι της ΕΡΤ, ενώ η ΕΤ1 θα γινόταν το κανάλι του πολιτισμού. Το προσωπικό της μειώνεται κατά 1.100 άτομα από το 1999 ώς και το 2003 με την εφαρμογή προγράμματος πρόωρης συνταξιοδότησης. Η διοίκηση Πάνου Παναγιώτου παρουσιάζει το 1999 κερδοφόρο ισολογισμό και ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας στον απολογισμό έργου του σημειώνει πως με βάση την εφαρμογή επιχειρησιακού σχεδίου αποσβέστηκε σωρευμένο χρέος ύψους 35 δισεκατομμυρίων δραχμών. Η μέθοδος ήταν απλή και ακολουθήθηκε από τις επόμενες διοικήσεις άλλες τρεις φορές. Αυξανόταν η περιουσία της κρατικής τηλεόρασης μέσω της αναπροσαρμογής της αξίας των ακινήτων!

Το 2002 αναλαμβάνει τη διοίκηση της ΕΡΤ ο Αγγελος Στάγκος. Αποδεικνύεται πως τα χρέη είχαν κρυφτεί σε κωδικούς. Η ΕΡΤ εμφανίζει πάλι ζημιογόνους ισολογισμούς και ζημιές εκατομμυρίων ευρώ που οφείλονται, σύμφωνα με τις τότε επίσημες δηλώσεις, στο κόστος της πρόωρης συνταξιοδότησης.

Το 2003 η αλλαγή στην αντιμετώπιση της ΕΡΤ είναι εμφανής. Η κρατική τηλεόραση είναι το όχημα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ο δημιουργικός πυρετός καταλαμβάνει ολόκληρη την εταιρεία από τα χαμηλά ώς και τα υψηλά πόστα της διοίκησης. Η κυβέρνηση πιστοποιεί τον νέο ρόλο της ΕΡΤ ως «πολύφερνη νύφη» αποφασίζοντας τον διπλασιασμό του ανταποδοτικού τέλους! Εκατομμύρια ευρώ μοιράζονται για παραγωγές, ολυμπιακές και μη.

Κάπως έτσι άρχισε η περίοδος άνθησης της ΕΡΤ. Ηταν η εποχή που υιοθετήθηκαν οι όροι «μάνατζμεντ",

«επιχειρησιακά σχέδια», «πριμ παραγωγικότητας». Ηταν η εποχή της μετατόπισης της ΕΡΤ στον στίβο του ανταγωνισμού με τα ιδιωτικά κανάλια, της πρώτης θέσης στην Eurovision με το τρόπαιο της Ελενας Παπαρίζου, των εκπομπών «Μπορώ» της Αννας Δρούζα, του ριάλιτι στη ΝΕΤ «Eurostar», του πανάκριβου «Olymbic Trophy» που ακόμη κανείς δεν ξέρει πόσο κόστισε.

Η αλλαγή της κυβέρνησης το 2004 δεν έφερε αλλαγή της διοίκησης. Η έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων όμως συνοδεύτηκε από ένα θεαματικό μπλακ άουτ που προκάλεσε σάλο. Ο Αγγελος Στάγκος αποχωρεί από την κρατική τηλεόραση δίνοντας τη θέση τού προέδρου-διευθύνοντος συμβούλου στον Χρήστο Παναγόπουλο. Η κυβέρνηση δεν αλλάζει τους δυο εντεταλμένους συμβούλους της διοίκησης, τον Γιώργο Χουλιάρα και τον Κώστα Κέκη. Εναν χρόνο μετά προσφέρεται νέα προίκα στην ΕΡΤ με νέα αύξηση του ανταποδοτικού τέλους κατά 30%. Ο τότε υπουργός Τύπου Θόδωρος Ρουσόπουλος δίνει το πράσινο φως για τη μετάλλαξη της κρατικής τηλεόρασης από δημόσια τηλεόραση σε εμπορική. Το 2006 άρχισαν οι πρώτες πολιτικές κόντρες. Οι καταγγελίες στο γραφείο του γραμματέα του κόμματος της Ν.Δ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη αρχίζουν τα στοιβάζονται. Σάλος ξεσπάει με τη συνέντευξη Τύπου των θεσμικών φορέων της ελληνικής παραγωγής, που καταγγέλλουν δημόσια «πράγματα και θαύματα» για τη διοίκηση, από απευθείας αναθέσεις παραγωγών σε εταιρείες ημετέρων έως και υπέρογκες αμοιβές σε συγκεκριμένα πρόσωπα.

Στη Βουλή ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου κατηγορεί την κυβέρνηση ότι κάνει εξωτερική πολιτική με την Αννα Βίσση στη Eurovision της Αθήνας και ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας το επιβεβαιώνει λέγοντας πως η Eurovision μεταδίδεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης! Περισσότεροι από πενήντα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταθέτουν ερώτηση στη Βουλή για τις αμοιβές στην κρατική τηλεόραση, μεταξύ αυτών και του προέδρου. Η απάντηση της κυβέρνησης είναι ότι οι αμοιβές είναι προσωπικά δεδομένα και δεν μπορεί να τα δώσει στο Κοινοβούλιο. Στην ΕΡΤ εγκαθίσταται το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και το πολυσέλιδο πόρισμά του κατατίθεται στον τότε υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο.

Η πολιτική υποστήριξη στην ΕΡΤ είναι εμφανής. Η φυσιογνωμία των κρατικών καναλιών αλλάζει πάλι, με την κατάθεση του επιχειρησιακού σχεδίου για την πενταετία 2007-2012. Η ΝΕΤ γίνεται το εμπορικό κανάλι που ανταγωνίζεται ευθέως τα ιδιωτικά. Οι αμοιβές εκτοξεύονται στα ύψη, για τα συμβόλαια και τους συμβασιούχους εγκρίνεται με υπουργικές αποφάσεις το ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Στόχος για την ΕΤ1 είναι να γίνει το κανάλι του Πολιτισμού, όμως πολύ σύντομα, σε μόλις έναν χρόνο, η ΕΤ1 επανέρχεται ως κανάλι ψυχαγωγίας. Αιτία ο συνωστισμός των αθλητικών προγραμμάτων, του ποδοσφαίρου από το ελληνικό πρωτάθλημα και το Τσάμπιονς Λιγκ. Οι αθλητικές συμφωνίες που κοστίζουν στην ΕΡΤ περίπου 16 εκατομμύρια ετησίως προκαλούν την αντίδραση των ιδιωτικών καναλιών, τα οποία το 2006 καταθέτουν προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της ΕΡΤ.


Πρόσωπα με σημαντικό ρόλο

Πάνος Παναγιώτου: Ηταν ο πρώτος που άλλαξε τη μοίρα της κρατικής τηλεόρασης προκαλώντας μεγάλες συγκρούσεις στο ραδιομέγαρο. «Δεν θα διοικήσω με τους συνδικαλιστές» είναι μία από τις περίφημες φράσεις του την περίοδο των μεγάλων αντιδράσεων, ενώ πολλοί θυμούνται την ταραχώδη «εισβολή» του σε γενική συνέλευση εργαζομένων στο κτίριο της Κατεχάκη. Ωστόσο, είχε την πλήρη στήριξη της τότε κυβέρνησης του Κώστα Σημίτη. Παρ’ όλο που έχασε τον τίτλο του μακροβιότερου προέδρου από τον Χρήστο Παναγόπουλο, είναι αυτός που παρέμεινε επικεφαλής στην κρατική τηλεόραση επί εννέα συνεχή χρόνια, από το 1993 ως γενικός διευθυντής της τότε ΕΡΤ 2 ώς και την άνοιξη του 2002 που εγκατέλειψε τη θέση τού προέδρου-διευθύνοντος συμβούλου. Ο Π. Παναγιώτου προώθησε και επέβαλε την αλλαγή φυσιογνωμίας των δύο κρατικών καναλιών το 1997. Προετοίμασε και ενέκρινε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το πρόγραμμα της πρόωρης συνταξιοδότησης 1.100 τακτικών υπαλλήλων.

Γιάννης Παπουτσάνης: Διευθυντής ειδήσεων και ενημέρωσης για δύο κρίσιμες περιόδους στην ΕΡΤ, επί κυβέρνησης Ν.Δ. αλλά και ΠΑΣΟΚ. Εισήγαγε στη λειτουργία του ειδησεογραφικού τα ήθη των εμπορικών καναλιών. Ακόμη λένε στο ραδιομέγαρο για τις οργισμένες φωνές του. Δοκίμασε στον αέρα της ΝΕΤ ορισμένες από τις πετυχημένες συνταγές προγραμμάτων, όπως την πρωινή εκπομπή με την Πόπη Τσαπανίδου και τους «Ανταποκριτές».

Γιώργος Χουλιάρας: Το δεξί χέρι του Χρήστου Παναγόπουλου τα πρώτα χρόνια διοίκησής του. Ελεγχε το σύνολο της τηλεοπτικής παραγωγής, ήταν ο άνθρωπος πίσω από την κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων, των εκπομπών «Olymbic Trophy», της λαμπρής περιόδου της Eurovision αλλά και της εκτόξευσης των αμοιβών σε συνεργάτες. Δημιούργησε τα ψηφιακά κανάλια της ERT Digital, είναι αυτός που έκλεισε όλες τις αθλητικές συμφωνίες για την ΕΡΤ.

Κώστας Κέκης: Ο άνθρωπος πίσω από τη διοίκηση της ΕΡΤ. Από τη θέση του εντεταλμένου συμβούλου από το 2004 έλεγχε και κατεύθυνε όλες τις διοικητικές πράξεις. Ως στέλεχος είχε την ευθύνη του προσωπικού, των επαφών με διεθνείς οργανισμούς, με τη νομική υπηρεσία και με τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ζητήθηκε η παραίτησή του με την ανακοίνωση της κατάργησης των θέσεων των εντεταλμένων συμβούλων.

Τζώννυ Καλημέρης:
Στέλεχος των ιδιωτικών καναλιών,

Χρήστος Παναγόπουλος: Ο πρόεδρος των σχεδόν εννέα ετών. Παρέδωσε στην κυβέρνηση δύο επιχειρησιακά σχέδια εκατοντάδων σελίδων με στοιχεία που ακόμη δεν μπορούν να ξεδιαλύνουν τα νέα μέλη του δ.σ. Η διοίκησή του προκάλεσε οργίλες αντιδράσεις τόσο από πρόσωπα εντός ΕΡΤ όσο και από πολιτικούς, κυρίως από το κυβερνών κόμμα. Κλήθηκε στη Βουλή σε πολιτική «απολογία» τουλάχιστον δύο φορές. Δήλωνε πως έχει την αμέριστη στήριξη του Κώστα Καραμανλή, καταγγέλθηκε ως golden στέλεχος στη Βουλή, ελέγχθηκε δύο φορές από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και δύο φορές από τον εισαγγελέα.


Οι αριθμοί

- 114 εκατομμύρια ευρώ είναι οι σωρευμένες ζημιές της ΕΡΤ.
- 349 εκατ. ευρώ, το σύνολο των ετήσιων εσόδων για το 2010.
- 300 εκατ. ευρώ προέρχονται από το ανταποδοτικό τέλος.
- 4,24 ευρώ πληρώνει τον μήνα το κάθε νοικοκυριό ως ανταποδοτικό τέλος.
- 3.719 είναι οι μόνιμοι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ.
- 993, ο αριθμός των συμβάσεων έργου που εγκρίθηκαν στο τέλος Δεκεμβρίου.
- 167 εκατ. ευρώ, το κόστος μισθοδοσίας τακτικού προσωπικού.
- 1.100 περίπου εργαζόμενοι αποχώρησαν με πρόωρη συνταξιοδότηση την περίοδο 1999-2003.
- 2.719 ήταν οι εργαζόμενοι στην κρατική τηλεόραση το 2006.
- Κόστος πρόωρης συνταξιοδότησης 37 εκατομμύρια ευρώ, χρέη στα ταμεία ώς το 2019! 
- Κατά 50% θα μειωθούν οι αποδοχές όσων αμείβονται με ποσά άνω των 15.000 ευρώ τον μήνα.
- Ως το 2002 το εργασιακό κόστος ήταν 91 εκατ. ευρώ, σε οκτώ χρόνια υπάρχει αύξηση κατά 80%!
- 35 εκατομμύρια ευρώ των εσόδων προέρχονται από τις διαφημίσεις.
- 79 εκατ. ευρώ θα στοιχίσει το πρόγραμμα ψυχαγωγίας, 28,5 εκατ. η ενημέρωση.
- Κόστος λειτουργίας της ERT Digital, 16 εκατ. ευρώ.
- Σε είκοσι χρόνια η ΕΡΤ έκανε τουλάχιστον τέσσερις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
- Σε δέκα χρόνια το ανταποδοτικό τέλος αυξήθηκε δύο φορές.
γνώστης της τηλεοπτικής αγοράς, διατηρεί άριστη σχέση με όλες τις πλευρές. Βρίσκεται στο ραδιομέγαρο για δεύτερη φορά, ενώ ανέλαβε για τρίτη φορά καινούργιο ρόλο. Παραιτήθηκε το 2004 από τη θέση του γενικού διευθυντή προγράμματος, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για το μπλακ άουτ στους Ολυμπιακούς Αγώνες, επανήλθε ως σύμβουλος για ψυχαγωγικά πρότζεκτ. Σήμερα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο παλιό καθεστώς και το καινούργιο που θα οργανωθεί.

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη

Οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί βρίσκονται στο στόχαστρο σε σχεδόν όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στη Γαλλία έκοψαν τις διαφημίσεις, στην Πολωνία το ανταποδοτικό τέλος, στην Ουγγαρία μείωσαν την κρατική επιδότηση, το ίδιο και στην Αυστρία με αποτέλεσμα να ανακοινωθούν τουλάχιστον 400 απολύσεις. Στη Μ. Βρετανία έχει γίνει έρευνα για αμοιβές golden boys του BBC και στην Ισπανία ανακοινώνεται ευρύ πρόγραμμα περικο
πών. Τα κρατικά ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα της Ευρώπης βρίσκονται στριμωγμένα, καθώς αμφισβητείται ευθέως η κρατική επιχορήγηση που λαμβάνουν είτε απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό είτε απευθείας από τους πολίτες με ανταποδοτικό τέλος. Στην Ελλάδα, πάντως, πληρώνουμε από τα χαμηλότερα ανταποδοτικά τέλη. Εως και 50 ευρώ το έτος πληρώνουν οι πολίτες σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Μάλτα, Ρουμανία, Σλοβακία, Ουγγαρία και Πολωνία. Το υψηλότερο τέλος, από 200 ώς και 350 ευρώ τον χρόνο, πληρώνουν σε Γερμανία, Αυστρία, Σουηδία, Νορβηγία και Ισλανδία. Στην Ελλάδα ωστόσο καταγράφεται και η χαμηλότερη τηλεθέαση στον ανταγωνισμό με τα ιδιωτικά κανάλια.
  
 
ΜΑΤΙΝΑ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΥΔΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου