Από νωρίς χθες το πρωί , έπιασε δουλειά στο υπουργείο Οικονομικών το κλιμάκιο των κοινοτικών ελεγκτών με επικεφαλής τον Γερμανό διευθυντή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της ευρωπαϊκής επιτροπής Γιούργκεν Κρέγκερ...
Οι εκπρόσωποι της Κομισιόν θα εξετάσουν λεπτομερώς τα στοιχεία του προγράμματος σταθερότητας, προκειμένου να αποφανθούν εάν τα μέτρα που αποτυπώνονται θα έχουν το ανάλογο δημοσιονομικό όφελος. Μάλιστα, για την πληρέστερη ενημέρωσή τους θα επισκεφθούν άλλα τέσσερα υπουργεία εκτός του Οικονομικών:
Το υπουργείο Υγείας για τον έλεγχο των χρεών των νοσοκομείων και των δαπανών υγείας
Το υπουργείο Εργασίας για τις δαπάνες του ασφαλιστικού
Το υπουργείο Άμυνας για τα εξοπλιστικά και
Το υπουργείο Οικονομίας για τις πρωτοβουλίες τόνωσης της ανάπτυξης, μέσω των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.
Η συζήτηση, πάντως, επί του προγράμματος σταθερότητας έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετές ημέρες, με ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και υπηρεσιών της Κομισιόν. Οι Βρυξέλλες πιέζουν για περαιτέρω μειώσεις μισθολογικού κόστους, με μειώσεις ονομαστικών μισθών στο Δημόσιο, γενικό πάγωμα προσλήψεων και καταργήσεις δημοσίων οργανισμών.
Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η συζήτηση γύρω από τα σενάρια παροχής αναγκαστικής οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα. Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Γιούργκεν Σταρκ, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα "Ιλ Σόλε", υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία ευρωπαϊκή βοήθεια στην Ελλάδα.
"Η συμμετοχή στην ΟΝΕ δεν δίνει κανέναν δικαίωμα απαίτησης οικονομικής βοήθειας από κάποιο κράτος μέλος (...) Οι αγορές αυταπατώνται, εάν θεωρήσουν ότι, σε κάποια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, τα άλλα κράτη μέλη θα βάλουν το χέρι στην τσέπη για να σώσουν την Ελλάδα" σημείωσε ο Σταρκ.
O υπουργός Oικονομικών, σε τηλεφωνική του παρέμβαση στο Bloomberg απάντησε στις δηλώσεις Σταρκ, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τη βοήθεια κανενός, καθώς λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα.
Ωστόσο, η δήλωση του Γερμανού τραπεζίτη προκάλεσε αναστάτωση στις αγορές, με αποτέλεσμα την πτώση της τιμής του ευρώ, ενώ πυροδότησε μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων για την Ελλάδα. Οι "Times", σε δημοσίευμά τους, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι η έλευση των κοινοτικών στην Αθήνα έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες έχουν απορρίψει το προηγούμενο σχέδιο ως ανεπαρκές για την αντιμετώπιση της κρίσης της χώρας και απαιτούν νέο μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο.
Αντίστοιχα, το Bloomberg επικαλείται δηλώσεις στελέχους της Κομισιόν, που χαρακτηρίζει το τριήμερο ταξίδι των βοηθών του επιτρόπου Αλμούνια ασυνήθιστο βήμα, ενώ παραθέτει δηλώσεις αναλυτών που υποστηρίζουν ότι τους τελευταίους μήνες βλέπουμε μόνο ενδείξεις ξεκάθαρων δεσμεύσεων για δημοσιονομική προσαρμογή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου