Αυτό που ακόμη και ο ίδιος ο κ. Π. Βουρλούμης θεωρούσε, όπως έλεγε πρόσφατα σε δημοσιογράφους, «σενάριο επιστημονικής φαντασίας» («science fiction», όπως είπε), φαίνεται ότι θα γίνει πραγματικότητα: ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ θα παραμείνει στη θέση του «αφεντικού» στον Οργανισμό και μετά την κυβερνητική αλλαγή της 4ης Οκτωβρίου! ...
Σύμφωνα με πληροφορίες του “S10”, σε πρόσφατη συνάντηση με κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έγινε δέκτης παραπόνων και έντονης δυσφορίας για την καθυστέρηση στις αλλαγές κορυφής του ΟΤΕ και ειδικότερα για την παραμονή του κ. Βουρλούμη στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου.
Προς έκπληξη των συνομιλητών του, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε στη συνάντηση αυτή, ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προτείνει μόνο τέσσερα από τα πέντε μέλη του διοικητικού συμβουλίου που δικαιούται να επιλέξει, βάσει της συμφωνίας μετόχων με την Deutsche Telekom, ενώ ο κ. Βουρλούμης θα παραμείνει στην υψηλή θέση του με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης!
Σύμφωνα με το νόμο, το Ελληνικό Δημόσιο, που ελέγχει σήμερα το 20% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ, προτείνει πέντε μέλη στο διοικητικό συμβούλιο, όσα δηλαδή και η Deutsche Telekom, που ελέγχει το 30%. Αν αποχωρούσε ο κ. Βουρλούμης, όπως αναμενόταν, η θέση του θα «έσπαγε» στα δύο και το Δημόσιο θα πρότεινε υποψήφιο για τη θέση του προέδρου, ενώ οι Γερμανοί για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Ο νόμος προβλέπει, πάντως, ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να συναινέσουν στα πρόσωπα που θα τοποθετηθούν στις δύο θέσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όσα είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου στους κομματικούς συνομιλητές του συνδέονται με τις άτυπες διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με τους Γερμανούς για τα θέματα του ΟΤΕ. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα αποφύγει να θέσει θέμα απομάκρυνσης του κ. Βουρλούμη, καθώς τα «σήματα» από την Deutsche Telekom δείχνουν ότι η παραμονή του στο «τιμόνι» είναι επιθυμητή από τη γερμανική πλευρά και θα υπήρχε κίνδυνος σύγκρουσης, αν η κυβέρνηση πίεζε για την απομάκρυνσή του.
Άλλωστε, τα θέματα που δημιουργούν τριβές στις σχέσεις Δημοσίου και Γερμανών είναι ουκ ολίγα μετά τις 4 Οκτωβρίου: η νέα εθελουσία έξοδος, οι υποχρεώσεις του ΟΤΕ έναντι του ΙΚΑ για την προηγούμενη εθελουσία, το αίτημα για άρση της μονιμότητας του προσωπικού, αλλά και οι διαφορετικές αντιλήψεις για την ανάπτυξη σύγχρονων ευρυζωνικών υποδομών είναι μερικά μόνο από τα «αγκάθια» στις σχέσεις των δύο πλευρών.
Πάντως, στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκφράζουν την απορία και την έκπληξή τους για την υπαναχώρηση του κ. Παπακωνσταντίνου στο θέμα της απομάκρυνσης Βουρλούμη, όχι μόνο γιατί κατ’ επανάληψη είχε στοχοποιηθεί από το κόμμα, όταν βρισκόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και επειδή ο κ. Βουρλούμης έχει ουκ ολίγες εκκρεμότητες με την ελληνική Δικαιοσύνη:
Η ανάκριση για τις περιβόητες συμβάσεις τεχνικής υποστήριξης με τους εθνικούς προμηθευτές του ΟΤΕ έχει φθάσει στο τέλος της και, εκτός σοβαρού απροόπτου, τα στοιχεία και οι μαρτυρίες που έχουν συγκεντρωθεί οδηγούν τον κ. Βουρλούμη και άλλα μέλη της τότε διοίκησης στο εδώλιο του κατηγορουμένου.
Στην υπόθεση της εξαγοράς της Γερμανός, πέραν της Εξεταστικής Επιτροπής που θα συγκροτηθεί στη Βουλή με αίτημα του ΠΑΣΟΚ, η δικαστική έρευνα φθάνει στο τέλος της και τον Μάρτιο θα παραδώσουν πραγματογνωμοσύνη οι ορκωτοί ελεγκτές που έχουν διορισθεί. Αν αυτοί δεν «καταφέρουν» να χαρακτηρίσουν δικαιολογημένο το αστρονομικό τίμημα των 1,3 δις. ευρώ, ο κ. Βουρλούμης και αρκετοί ακόμη εμπλεκόμενοι θα οδηγηθούν στο εδώλιο.
Στελέχη του ΠΑΣΟΚ αναρωτιούνται πώς μπορεί να ρισκάρει η κυβέρνηση να παραμείνει ο κ. Βουρλούμης στη θέση του, ενώ θα εκκρεμούν δύο τόσο σοβαρές δίκες για το πρόσωπό του. Και εκτιμούν ότι τα ηθικά βάρη που θα κληθεί να σηκώσει σε αυτή την περίπτωση το κόμμα θα είναι δυσβάστακτα, γι’ αυτό και πιστεύουν ότι τελικά ο Πρωθυπουργός θα απορρίψει τις εισηγήσεις για τη διατήρηση του κ. Βουρλούμη στην υψηλή θέση του, έστω και αν αυτές προέρχονται από τον κορυφαίο υπουργό του…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου