Πλήθος εκδηλώσεων με μουσική, χορό και αποκριάτικα δρώμενα, που έλκουν την καταγωγή τους από το παρελθόν, περιλαμβάνουν τα "Ανακατωσάρια" στα Γρεβενά που φέτος συμπληρώνουν 10 χρόνια ζωής. Πρόκειται για έναν θεσμό που γεννήθηκε το 2001, από μια ομάδα ανθρώπων που ζουν μόνιμα στα Γρεβενά, με πυρήνα τον Μοτοσικλετιστικό Όμιλο... Γρεβενών και με τη στήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και του Δήμου.
"Το 2010 τα Ανακατωσάρια συμπυκνώνουν τη φιλοσοφία τους σε δύο φράσεις: 10 χρόνια κομμάτια, τα κομμάτια-μνήμες ενός θεσμού που κλείνει μια δεκαετία ζωής και ετοιμάζεται για την επόμενη, τα κομμάτια που αφήνουν οι επισκέπτες φεύγοντας, τα κομμάτια της πόλης, τα κομμάτια των ανθρώπων μέσα και γύρω από τα Ανακατωσάρια", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος των εκδηλώσεων του Μοτοσικλετικού Ομίλου, Ευάγγελος Νικόπουλος.
Τα "Ανακατωσάρια" είναι χρονικά ενταγμένα στο τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς και η συγκεκριμένη επιλογή κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Τα αρχεία κάποιων πολιτών-συλλεκτών βρίθουν από φωτογραφικά ντοκουμέντα, που μαρτυρούν την ύπαρξη εκδηλώσεων γλεντιού στα Γρεβενά, κατά το συγκεκριμένο τριήμερο, ήδη από το 1900. Οι μεγαλύτεροι ηλικιακά Γρεβενιώτες ζωντανεύουν νοσταλγικά τις φωτογραφίες, διηγούμενοι ιστορίες για αποκριάτικους χορούς, που στιγμάτισαν τις δεκαετίες του 1950 και του 1960, για "φανούς" (τεράστιες φωτιές) που άναβαν αδιαλείπτως για χρόνια, για κάτι το ωραίο που μαράθηκε από το 1975 και μετά…
Έτσι, τα "Ανακατωσάρια", εκτός των άλλων, αποτελούν και αναβίωση μιας χαμένης τοπικής παράδοσης. Αναβίωση, όμως, δυναμική και όχι στατική. Αναβίωση, που προσδίδει στην παράδοση νέα στοιχεία ούτως ώστε αυτή, μεταφερόμενη στο σήμερα, να διατηρήσει το ενδιαφέρον της. Τα ενδυματολογικά σύμβολά του θεσμού εκφράζουν αυτή ακριβώς τη συνέχεια μέσα στο χρόνο, την συμβίωση του παρελθόντος με το παρόν.
Οι στόχοι του θεσμού συνοψίζονται στα εξής: ανατροπή του στυλιζαρισμένου, παθητικού τρόπου διασκέδασης που επικρατεί στην τοπική κοινωνία, αλλά και σε όλη σχεδόν τη χώρα και την πρόταση ενός νέου που βασίζεται στην καθολική συμμετοχή, πρόκληση προωθημένων συναισθημάτων, παράλληλα με τη χαρά που είναι συνυφασμένη με κάθε εκδήλωση γλεντιού, σε μια προσπάθεια να μειωθεί το έλλειμμα ευαισθησίας και κοινωνικής αλληλεγγύης της σύγχρονης εποχής και ανάδειξη του καινοτόμου κομματιού της τέχνης, αυτού που τυγχάνει μικρής προβολής από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και μηδενικής από τις τηλεοπτικές οθόνες.
Πρόγραμμα εκδηλώσεων
Οι φετινές εκδηλώσεις αρχίζουν αύριο, Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου, με ομάδες κρουστών να συναντιούνται στο δρόμο με ορχήστρες χάλκινων πνευστών και να σηματοδοτούν την έναρξη ενός τριημέρου γιορτής, έντασης και ξεφαντώματος.
Το μεσημέρι της Παρασκευής, 12 Φεβρουαρίου, οι Μανιταρόφιλοι Δυτικής Μακεδονίας δίνουν το δικό τους 'χρώμα' στις εκδηλώσεις. Η κεντρική πλατεία θα πλημμυρίσει με μανιταρογεύσεις και εικόνες από τον κόσμο των μανιταριών και υπό χάλκινους ήχους μαθητές των σχολείων της πόλης θα ενωθούν με πολίτες και επισκέπτες σε ένα πραγματικό ξεφάντωμα δρόμου.
Τα μεσάνυχτα στο Κέντρο Πολιτισμού Γρεβενών, o Θάνος Μικρούτσικος και τα Υπόγεια Ρεύματα παρουσιάζουν μια οπτικοακουστική συναυλία, ενώ ο χορός και το γλέντι θα συνεχιστεί μέχρι τα ξημερώματα.
Παράλληλα, θα γίνονται προβολές βίντεο και φωτογραφικού υλικού (VJing) με το χαρακτήρα της τέχνης του δρόμου (street art).
Το Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου, το πρόγραμμα περιλαμβάνει αυτοσχεδιαστικούς ήχους από μπάντες κρουστών και πνευστών, στις 5 το απόγευμα, ενώ στις 8 το βράδυ, στον πεζόδρομο και το κέντρο της πόλης, κορυφώνονται οι εκδηλώσεις "Ανακατωσάρια 2010", με την εμφάνιση των Compagne Chameleon, Paranaue, Quilombo και 16 ορχήστρες χάλκινων πνευστών από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.
Στις 5 τα ξημερώματα, στη σκηνή της κεντρικής πλατείας θα ανέβει το ετερόκλητο αλλά και εκλεκτικό σύνολο αυτοσχεδιαστικής αταξίας" των Drog_A_Tek. Την Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου, ύστερα από 48 ώρες αδιάκοπου γλεντίου στους δρόμους της πόλης, τα Ανακατωσάρια ετοιμάζονται για το εκρηκτικό φινάλε τους. Οι μπάντες χάλκινων και κρουστών θα δώσουν για τέταρτη μέρα τον τόνο.
Ο Κωστής Μαραβέγιας και η πολυεθνική μπάντα του Maraveyas Ilegal θα ανέβουν στη σκηνή για ένα καταιγιστικό μουσικό πανηγύρι δρόμου, ανακατεύοντας Βαλκανικές ηλεκτρικές κιθάρες, τρομπέτες, σαξόφωνα και κλασσικό τσέλο με ska, reggae, rock, punk και r&b ρυθμούς, σε κομμάτια επηρεασμένα από παραδοσιακές ελληνικές και τσιγγάνικες μελωδίες και πολλά αυτοσχεδιαστικά μέρη. Τέλος, την Καθαρή Δευτέρα θα στηθεί στα "Μανάβικα" το παραδοσιακό, σαρακοστιανό τραπέζι.
Κείμενο: Κ. Καραποστόλης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου