ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Διακοπές στο βουνό, νέα πρόταση για εύκολο αδυνάτισμα

http://www.travel.gr/portal/resources/images/grevena_vounasa.jpg
Η διαβίωση σε μεγάλο υψόμετρο αδυνατίζει, καθώς μειώνει την όρεξη και επιταχύνει το μεταβολισμό, δείχνουν τα πειράματα στο ψηλότερο βουνό της... Γερμανίας.
Είκοσι παχύσαρκοι άνδρες που πέρασαν μια εβδομάδα σε υψόμετρο 2.650 μέτρων, λίγο κάτω από την κορυφή του όρους Τσουγκσπίτσε, είδαν το βάρος τους να μειώνεται κατά 1,5 κιλό κατά μέσο όρο, χωρίς μάλιστα να περπατούν στο βουνό ή να ασκούνται με άλλο τρόπο.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Obesity, ωστόσο οι ερευνητές διευκρινίζουν πάντως ότι τα αποτελέσματα είναι μόνο προκαταρκτικά, δεδομένου ότι στο πείραμα δεν υπήρχε ομάδα ελέγχου σε χαμηλό υψόμετρο, ώστε να είναι δυνατή η άμεση σύγκριση.

Όπως εξηγεί ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Science, σε μεγάλα υψόμετρα ο αέρας περιέχει λιγότερο οξυγόνο. Για να μπορέσει να μεταφέρει αρκετό οξυγόνο σε όλους τους ιστούς του σώματος, η καρδιά αναγκάζεται να χτυπά ταχύτερα, καταναλώνοντας έτσι και περισσότερη ενέργεια.
Αυτή η αύξηση της δαπάνης ενέργειας αντιστοιχεί περίπου σε μισό κιλό από το ενάμισι κιλό που έχασαν οι εθελοντές της μελέτης, εκτιμά η ομάδα του Δρ Φλόριαν Λιπλ στο Πανεπιστημίου Λούντβιχ-Μαξιμίλιαν του Μονάχου.

Η απώλεια του υπόλοιπου ενός κιλού αποδίδεται σε μείωση της όρεξης -οι παχύσαρκοι ορεσίβιοι της μελέτης, με μέσο βάρος 105 κιλά, κατανάλωναν περίπου 700 θερμίδες λιγότερο την ημέρα παρόλο που είχαν το ελεύθερο να τρώνε όσο θέλουν.
Το αδυνάτισμα οφείλεται μόνο στην επίδραση του μεγάλου υψομέτρου και όχι σε αύξηση της σωματικής δραστηριότητας -οι εθελοντές φορούσαν βηματόμετρα για να βεβαιωθούν ότι δεν περπατούσαν περισσότερο από ό,τι συνήθιζαν στα σπίτια τους.

Επιπλέον, οι αιματολογικές εξετάσεις έδειξαν πτώση της αρτηριακής πίεσης, πιθανότατα ως συνέπεια της απώλειας βάρους, καθώς και αύξηση των επιπέδων της λεπτίνης, μιας ορμόνης της όρεξης που τείνει να μειώνεται σε διαστήματα πείνας.
Το μικρό δείγμα και ο σχεδιασμός της μελέτης δεν επιτρέπουν την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, ωστόσο τα αποτελέσματα βρίσκονται σε συμφωνία με άλλες, ανέκδοτες παρατηρήσεις.

Ο εκδότης της επιθεώρησης Obesity Ρίτσαρντ Μπέργκμαν, φυσιολόγος του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες, χαρακτήρισε την έρευνα προκαταρκτική αλλά ενδιαφέρουσα: Επισήμανε ότι το Κολοράντο, όπου πολλοί κάτοικοι ζουν σε μεγάλα υψόμετρα, είναι η πολιτεία με τους λιγότερους παχύσαρκους στις ΗΠΑ.
Τη δίαιτα του βουνού δεν μπορεί παρά να υποστηρίξει και ο Ντέιμιαν Μπέιλι, φυσιολόγος του Πανεπιστημίου του Κλάμοργκαν στη Βρετανία, ο οποίος αναφέρει πως έχασε 11 κιλά στη διάρκεια της τρίμηνης αποστολής του ψηλά στις Ανδεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου