Τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Κ.Ε.Κ), ιδιωτικά ή δημοτικά – νομαρχιακά λειτουργούν εδώ και πάνω από 10 χρόνια, προσφέροντας πολύτιμο έργο στην κατάρτιση των ανέργων και το εφοδιασμό τους με νέες γνώσεις σε πολλούς τομείς (όπως για παράδειγμα στις νέες τεχνολογίες, στα οικονομικά κλπ), έτσι ώστε να μπορούν πιο... εύκολα να αναζητήσουν εργασία ή να ανοίξουν μια δική τους επιχείρηση.
Τα προγράμματα που υλοποιούν μέσω των Κοινοτικών πλαισίων στήριξης, χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (75%) και από Εθνικούς πόρους (25%).
Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Νομού Γρεβενών είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και λειτουργεί εδώ και 9 χρόνια περίπου ως εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Σκοπός του είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και μέσω της επιμόρφωσης και εξειδίκευσης των εργαζομένων να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους και να βοηθήσουν στην αύξηση της παραγωγής και την ανάπτυξη της περιοχής.
Οι μέτοχοι και τα αντίστοιχα ποσοστά τους είναι :
1. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Γρεβενών 39,10%
2. Δήμος Γρεβενών 22,95%
3. Δήμος Δεσκάτης 11,02%
4. Δήμος Ηρακλεωτών 3,72%
5. Τ.Ε.Δ.Κ. Νομού Γρεβενών 13,33% και
6. Επιμελητήριο Γρεβενών 9,88 %
Το σύνολο δηλαδή της τοπικής αυτοδιοίκησης 1ου και 2ου βαθμού.
Το Κ.Ε.Κ Νομού Γρεβενών απασχολεί 5 υπαλλήλους με πλήρη απασχόληση, περισσότερους δηλαδή από το σύνολο των υπαλλήλων που απασχολούν τα υπόλοιπα 4 ιδιωτικά Κ.Ε.Κ, μη Γρεβενιώτικων συμφερόντων, που λειτουργούν στο Νομό Γρεβενών. Διαθέτει δύο δομές - διδακτήρια, μια στα Γρεβενά και μία στη Δεσκάτη. Από την αρχή της λειτουργίας του μέχρι σήμερα έχει προσφέρει πολύτιμη αρωγή στον τόπο. Πέραν του πολύτιμου εκπαιδευτικού έργου που παράγει, έχει προσφέρει οικονομικά στον τόπο με την εισροή στα χρόνια λειτουργίας, πλέον των 2 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία δόθηκαν σε μισθοδοσία υπαλλήλων, αμοιβές εκπαιδευτών, αμοιβές εκπαιδευομένων, αμοιβές συνεργαζόμενων εταιρειών, πληρωμή ενοικίων κλπ.
Όμως, εδώ και 1,5 χρόνο το Κ.Ε.Κ Νομού Γρεβενών δεν μπόρεσε να πάρει, κανένα νέο πρόγραμμα κατάρτισης, αντιμετωπίζοντας έτσι σοβαρό οικονομικό πρόβλημα αφού μηδενίστηκαν τα έσοδά του.
Οι κυριότεροι λόγοι γι’ αυτό είναι δύο: στο ότι χρονικά βρισκόμαστε μεταξύ του 3ου και 4ου κοινοτικού πλαισίων στήριξης και το γεγονός ότι οι προκηρύξεις των προγραμμάτων γίνεται πλέον σε επίπεδο περιφέρειας και όχι σε επίπεδο νομού, με αποτέλεσμα τα Ιδιωτικά Κ.Ε.Κ με τα πανίσχυρα τεχνικά επιτελεία τους και την διαχρονική «ευελιξία» τους, να υπερισχύουν. Να σημειώσω εδώ, ότι το ίδιο οικονομικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν όλα τα Δημοτικά και Νομαρχιακά Κ.Ε.Κ ανά την Ελλάδα όπως επίσης και πολλά ιδιωτικά.
Το διοικητικό συμβούλιο με απόφαση του πριν δύο μήνες προτείνει στους εταίρους, την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 100.000 ευρώ για να καλύψει τα υπάρχοντα χρέη και να δώσει έτσι μια σύντομη οικονομική ανάσα στην εταιρεία. Όμως αυτό δεν αρκεί ! Καλούμαστε σαν συμβούλιο μέσα στον επόμενο μήνα να αποφασίσουμε αν η εταιρεία θα κλείσει ή όχι. Εδώ η στάση των εταίρων πρέπει να είναι σαφής και δημόσια. Κατά την προσωπική μου άποψη, όλοι μας, όχι μόνο οι τοπικοί φορείς και μέτοχοι, αλλά σαν κοινωνία πρέπει να κάνουμε μια ύστατη προσπάθεια για την συνέχιση της λειτουργίας του Κ.Ε.Κ. που τόσα έχει να προσφέρει στον τόπο, εν’ όψει του 4ου κοινοτικού πλαισίου το οποίο περιλαμβάνει πληθώρα προγραμμάτων κατάρτισης. Ήδη ανταποκρίθηκαν θετικά στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, οι Δήμοι Ηρακλεωτών και Δεσκάτης, το ίδιο αναμένεται να πράξει η Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση στο επερχόμενο Νομαρχιακό συμβούλιο, και αναμένονται οι αποφάσεις του Δήμου Γρεβενών, της Τ.Ε.Δ.Κ και του επιμελητηρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου