skip to main |
skip to sidebar
Περισσότεροι από 700.000 ληξιπρόθεσμοι οφειλέτες του Δημοσίου μπαίνουν και επισήμως στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να εισπραχθούν το 2010 από 1,6 ως 2 δισ. ευρώ, σε σύνολο εισπράξιμων χρεών 8 δισ. ευρώ...
Αν και το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το ελληνικό Δημόσιο ξεπερνά τα 32 δισ. ευρώ, ωστόσο υπολογίζεται ότι μπορούν να εισπραχθούν περίπου 8-10 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης, δεδομένου ότι αυτά προέρχονται από ΔΕΚΟ, επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί κατά το παρελθόν για την έκδοση πλαστών και εικονικών στοιχείων τιμολογίων, και φτωχούς οφειλέτες.
Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, την Δευτέρα, δόθηκε εντολή στις εφορίες να εισπραχθεί το 20% των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αν επιτευχθεί ο στόχος αυτός κατά το ήμισυ, συνεπάγεται αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 600 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, υπηρεσιακοί παράγοντες εκτιμούν πως αν ακολουθηθεί μεθοδευμένα η διαδικασία είσπραξης των υπερήμερων οφειλών, το κράτος μπορεί να αντλήσει 700 εκατ. ευρώ με 1 δισ. ευρώ.
Έτσι, περισσότεροι από 500.000 οφειλέτες του Δημοσίου μπαίνουν και επισήμως στο στόχαστρο των υπηρεσιών και θα κληθούν σταδιακά στις Εφορίες για να διακανονίσουν τα χρέη τους. Οι εφορίες αναμένεται να ασκήσουν όλα τα μέσα προκειμένου να εισπράξουν μέρος των ληξιπρόθεσμων χρεών, ακόμη και να προχωρήσουν σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αναβαθμίσει ευρύτερα το σύστημα παρακολούθησης και είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ώστε να έχουμε μόνιμα και καλύτερα αποτελέσματα. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα υπάρξει υποστήριξη των Εφοριών για τη βελτίωση των μεθόδων παρακολούθησης, ειδοποίησης και είσπραξης των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών.
Σημειώνεται πως όταν ο μέσος όρος συνόλου άμεσων και έμμεσων φόρων στην ευρωζώνη είναι στο 25% ΑΕΠ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο 26% ΑΕΠ, στη χώρα μας είναι κάτω από 20%. Το πρόβλημα βρίσκεται στα έσοδα από άμεσους φόρους, τα οποία ως ποσοστό του ΑΕΠ ανέρχονται στο 7,7%, όταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προσεγγίζουν το 13% του ΑΕΠ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου