ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ: Αποκριά δεν είναι ο διαγωνισμός των ντεσιμπέλ


Ναι, να διασκεδάσουμε την Αποκριά. Η Οικολογική Κίνηση ήταν πάντα «μέσα στου χουρό», στα άρματα και στους φανούς.
Ναι, να κρατήσουμε το έθιμο και την Αποκριάτικη παράδοση.
Ναι, να ενσωματώσουμε και καινούρια στοιχεία, ...
ώστε να εξοικειωθεί πιο εύκολα και η νέα γενιά, για να πάρει τη σκυτάλη και να μην μπει η Αποκριά στο ράφι ως είδος μουσειακό
Ναι, να βελτιώσουμε τις υποδομές για να καλύψουμε την αυξανόμενη συμμετοχή της πόλης στο έθιμο, αλλά και τις ανάγκες των χιλιάδων επισκεπτών. Και -γιατί όχι- να κινηθεί και η αγορά της Κοζάνης
Μέχρι εδώ όμως. Από εκεί και μετά όταν κυριαρχεί η υπερβολή και η ποσότητα σε βάρος της ποιότητας, οι παρενέργειες είναι αλυσιδωτές στους πολίτες, στην πόλη και τελικά στο ίδιο το έθιμο.
Είναι γεγονός βέβαια ότι στη σημερινή εποχή δεν μπορείς να αναβιώσεις και να μετεξελίξεις τα έθιμα μέσα σε μια γυάλα, δηλαδή έξω από την ίδια τη ζωή. Από την άλλη είναι περίπου νομοτέλεια πως όσο κερδίζεις σε μαζικότητα τόσο χάνεις σε αυθεντικότητα. Και αποτελεί ένα διαρκές στοίχημα για όσους αγωνίζονται να κρατήσουν ζωντανά τα έθιμα (Αρχές και πολίτες) να βρουν τη χρυσή τομή και να κρατήσουν τα χαλινάρια της Αποκριάς
Δυστυχώς όμως το μέτρο σε αρκετές περιπτώσεις έχει χαθεί.
Στο κέντρο η κατάσταση έχει ξεφύγει
Η ηχορρύπανση είναι αφόρητη. Δεν μιλάμε για τους οργανοπαίκτες, αλλά για τα τεράστια ηχεία των μαγαζιών που επιδίδονται σε έναν εκκωφαντικό και εκνευριστικό ανταγωνισμό. Κανείς δεν δηλώνει αρμόδιος για τον έλεγχο της ηχορρύπανσης, ούτε ο Δήμος ούτε η Αστυνομία.
Αρκετά δυνατή - και μονότονη - είναι και η μουσική από τους απογευματινούς δημοτικούς χορούς.

Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου υποφέρουν παρά διασκεδάζουν, ενώ συχνά και παλιοί Κοζανίτες, λάτρεις του εθίμου, αποφεύγουν να περάσουν από το κέντρο ή καμιά φορά αισθάνονται και ξένοι στην ίδια τους την πόλη.
Τα ποτά σε κάποια μαγαζιά σερβίρονται με καπέλο, παρά τις υποσχέσεις των εκπροσώπων τους ότι φέτος δεν θα υπάρξει καμιά ανατίμηση στην περίοδο της Αποκριάς.

Γενικά δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ο δημόσιος χώρος του κέντρου, επίγειος και .. εναέριος, έχει καταληφθεί από τα μαγαζιά, που δίνουν με το έτσι θέλω τον τόνο και το στίγμα της Αποκριάς. Ας μην ξεχνάμε ότι πέρσι είχαν ζήτησαν να συγχρηματοδοτήσει ο Δήμος και νυχτερινή (δεύτερη) παρέλαση αρμάτων, πρόταση που ευτυχώς δεν περπάτησε.
Τέτοια φαινόμενα υπερβολής και αυθαιρεσίας υπάρχουν πολλά. Δεν αφορούν μόνο τα καταστήματα διασκέδασης. Ειδικά το ξεχείλωμα των ποιοτικών κριτηρίων μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο και διαπερνά τόσο την παρέλαση όσο και μερικούς φανούς.
Η τάση αυτή βρίσκει έδαφος και στη χαλαρή στάση των τοπικών αρχών, οι οποίες στο βωμό της μαζικοποίησης δύσκολα χαλούν χατίρι. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως αρκετοί από τους ανθρώπους των φανών έχουν σημαντική επιρροή στις γειτονιές και τους ψηφοφόρους τους. Φέτος υπήρξε και ένα ακόμη ολίσθημα. Προτάθηκε από τη Νομαρχία να δοθούν λεφτά από τον Πόρο Ανάπτυξης για τα έξοδα των φανών. (Ελπίζουμε να μην προχωρήσει η σκέψη αυτή, διότι θα εκτροχιάσει ακόμη περισσότερο τον Πόρο από τους θεσμοθετημένους στόχους του).

Όμως όλα αυτά τα προβλήματα γύρω από την Αποκριά θέλουν πολύ κουβέντα και δεν λύνονται αυτή τη στιγμή που μπήκαμε στην τελική ευθεία.
Εκείνο που μπορεί να γίνει τώρα είναι να πέσουν τα ντεσιμπέλ στο κέντρο, (με το καλό ή με το άγριο), να πάψουν οι αυθαίρετες εγκαταστάσεις γιγάντιων ηχείων και να παταχθεί κάθε κρούσμα αισχροκέρδειας σε καταλύματα ή σε καταστήματα εστίασης διασκέδασης.

Τα υπόλοιπα από βδομάδα

Τώρα έχουμε άλλες δ’λειές

Κρρρρρρρρρρρρρ !



ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου