Η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Κοζάνης συνδέεται με την ιστορία της πόλης και αποτελεί ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της φυσιογνωμίας της. Από το 1690 που δημιουργείται από Κοζανίτες της διασποράς ο πρώτος πυρήνας, (μια σχολική βιβλιοθήκη με 440 θρησκευτικά και φιλολογικά βιβλία), η Βιβλιοθήκη της Κοζάνης... καταγράφει μια λαμπρή πορεία. Εμπλουτίζει συνεχώς το υλικό της (συλλογές, χειρόγραφα, έντυπα, λυτά, χάρτες, νεότερες εκδόσεις), αποτελεί μόνιμη εστία της τοπικής και ευρύτερης διανόησης, διευρύνει τις δραστηριότητες της αλλά και τους ορίζοντες της πνευματικής ζωής του τόπου.
Η ανακήρυξη της Κοζάνης ως «πόλης του βιβλίου» το 1995 οφείλεται εν πολλοίς στην ύπαρξη και στην ιστορική βαρύτητα της Βιβλιοθήκης. Όμως οι τίτλοι για να κρατηθούν και να αποκτήσουν ουσιαστικό περιεχόμενο χρειάζονται διαρκή αγώνα.
Συνεπώς και η Βιβλιοθήκη μας, αν θέλει να συνεχίσει να αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο γνώσης, πνευματικής ζωής και πολιτισμού, και όχι απλά μια ιστορική παρακαταθήκη, οφείλει να εκσυγχρονίζεται συνεχώς, να απαντά στις καινούριες ανάγκες και να αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες.
Τα μηνύματα αυτά σε σημαντικό βαθμό είναι γνωστά στη Δημοτική Αρχή, η οποία παρά τις καθυστερήσεις ή τις ελλείψεις έχει προχωρήσει σε ικανοποιητικές βελτιώσεις, (προμήθεια / αναβάθμιση εξοπλισμού, μηχανοργάνωση, ψηφιοποίηση κλπ).
Εκείνο όμως που χρονίζει είναι το θέμα του κτηρίου. Η Βιβλιοθήκη ασφυκτιά και αδικείται στο σημερινό της χώρο, ενώ μια σειρά ιστορικά ντοκουμέντα και εκθέματα είναι «θαμμένα» ή στριμωγμένα σε ακατάλληλους χώρους.
Πρόσφατα ο «Σύλλογος Φίλων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης», μια οργάνωση που στηρίζει ποικιλοτρόπως την προσπάθεια εκσυγχρονισμού της Βιβλιοθήκης, ανέλαβε την πρωτοβουλία να υπενθυμίσει και να αναδείξει ευρύτερα το κτηριακό πρόβλημα.
Το βασικό αίτημα είναι να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή της νέας Βιβλιοθήκης από το πρόγραμμα Ε.Σ.Π.Α., και συγκεκριμένα να συμπεριληφθεί στα έργα που πρόκειται να ενταχτούν στις αρχές Μαρτίου.
Το έργο είναι ώριμο, καθώς τόσο η μελέτη κατασκευής όσο και η χωροθέτηση είναι εγκεκριμένες.
Προσυπογράφουμε λοιπόν με.. δύο χέρια να ενταχθεί το συγκεκριμένο έργο στο Ε.Σ.Π.Α, ώστε να βρει επιτέλους η Βιβλιοθήκη μια στέγη αντάξια του περιεχομένου της, της ιστορίας της και της διεθνούς της φήμης.
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου