ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Στην Αθήνα ο Μάθιου Νίμιτς

Συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση θα έχει, σήμερα, ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για την ονομασία της ΠΓΔΜ. «Περιμένουμε να ακούσουμε πώς είδε ο κ Νίμιτς τα πράγματα κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια, ελπίζουμε ότι θα δούμε έναν πιο εποικοδομητικό πρωθυπουργό (Γκρούεφσκι)» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Δελαβέκουρας...
Εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα ότι "θα προχωρήσουμε σε μια λύση στο θέμα της ονομασίας, ώστε να απελευθερωθεί η ευρωατλαντική προοπτική της γειτονικής χώρας και η Ελλάδα να παίξει τον ρόλο ενός φίλου, ο οποίος θα τη βοηθήσει να προχωρήσει στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ".

Θα είναι η πρώτη του επαφή με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, θα έχει την ευκαιρία να ακούσει τις απόψεις μας και να βάλει στη σωστή βάση τις συζητήσεις που γίνονται στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος υπενθύμισε τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης, και του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου προσωπικά, «να δημιουργήσουμε καλύτερο κλίμα, αλλά δεν συναντάμε πάντα την ανταπόκριση που θα θέλαμε».

Επανέλαβε τις «ξεκάθαρες και λογικές» θέσεις της Ελλάδας για συμφωνία «με γεωγραφικό προσδιορισμό, έναντι όλων» και διευκρίνισε τις δύο πτυχές, λέγοντας ότι θέλουμε «γεωγραφικό προσδιορισμό γιατί δεν μπορούμε να επιτρέψουμε το μέρος να εκπροσωπεί το όλον- και μας προβληματίζει η εμμονή του κ. Γκρούεφσκι να επιμένει να εκπροσωπεί το όλον», ενώ ως προς την ισχύ «έναντι όλων», είπε ότι έτσι θα πάψει «να διαιωνίζεται η σημερινή κατάσταση κατά την οποία τα Σκόπια παραβιάζουν με κάθε ευκαιρία το συμφωνημένο όνομα».

Ερωτηθείς για τα περί εθνότητας και ταυτότητας που εγείρονται από πλευράς ΠΓΔΜ, τόνισε ότι «οι δύο χώρες πρέπει να φτάσουν σε λύση για την ονομασία, όπως προβλέπεται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και την ενδιάμεση συμφωνία και θεωρούμε ότι όλη αυτή η φιλολογία περί ταυτότητας είναι ένα εργαλείο υπεκφυγής που χρησιμοποιεί ο κ. Γκρούεφσκι για να μην διαπραγματεύεται».

«Αυτή τη στιγμή ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αρνείται να διαπραγματευτεί. Εχει χρησιμοποιήσει διάφορες δικαιολογίες, αυτή τη στιγμή χρησιμοποιεί το θέμα της ταυτότητας», είπε χαρακτηριστικά.

Ως προς το επιχείρημα, η διαιώνιση του θέματος της ονομασίας να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση της γειτονικής χώρας, ο κ. Δελαβέκουρας απάντησε ότι αυτή τη στιγμή στα Σκόπια υπάρχει μια πολύ ισχυρή κυβέρνηση, που αν θέλει μπορεί να φτάσει σε λύση στο θέμα της ονομασίας, αλλά «ο κ. Γκρούεφσκι επιλέγει τη μη λύση, την αδράνεια, τη στασιμότητα, επιλέγει να ορθώνει εμπόδια στην προσπάθεια που κάνουμε να φτάσουμε σε λύση».

Μ.Νίμιτς: "Δεν κομίζω νέα πρόταση"

Ο κ. Νίμιτς, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κ. Γκρούεφσκι, σημείωσε ότι το βασικό αντικείμενο της διαπραγματευτικής διαδικασίας είναι το θέμα του ονόματος.

«Από τη δική μου οπτική γωνία, το κύριο ζήτημα των συνομιλιών είναι το όνομα της χώρας, όπως αυτό αναφέρεται στα Ψηφίσματα του ΟΗΕ και στην Ενδιάμεση Συμφωνία. Όλα τα άλλα ζητήματα, που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων όλα αυτά τα χρόνια, πιστεύω ότι, μπορούν να θεωρηθούν ως δευτερεύοντα», δήλωσε ο κ. Νίμιτς.

Επανέλαβε ότι, στην περιοδεία του αυτή, σε Σκόπια και Αθήνα, δεν κομίζει συγκεκριμένη πρόταση και πρόσθεσε ότι στις συναντήσεις που είχε στα Σκόπια με κυβερνητικούς αξιωματούχους της ΠΓΔΜ, διέκρινε εποικοδομητική προσέγγιση για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας.

«Πραγματοποίησα εντατικές συνομιλίες για το ζήτημα της ονομασίας. Διέκρινα ισχυρή επιθυμία να λυθεί το πρόβλημα αυτό. Ελπίζω ότι, βάσει των συνομιλιών στα Σκόπια και την Αθήνα θα μπορέσουμε να εντατικοποιήσουμε τη διαδικασία, η οποία είχε επιβραδυνθεί κατά τους τελευταίους μήνες και να δούμε, εάν υπάρχει δυνατότητα επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας, το οποίο βρίσκεται στη διεθνή ατζέντα επί πάρα πολύ μακρά περίοδο», είπε ο κ. Νίμιτς.

Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ επανέλαβε ότι, τα δύο μέρη (Ελλάδα και ΠΓΔΜ) έχουν διαφορετικές θέσεις για το θέμα του ονόματος και πρόσθεσε πως χρειάζονται προσπάθειες και από τις δύο πλευρές, προκειμένου να υπάρξει σύγκλιση απόψεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου