Θεωρητικά η κυρία Μαρίλε Μπίντεντικ , γερμανίδα δικηγόρος, μόνιμος κάτοικος Μαυροχωρίου Καστοριάς, μπορεί κάποια στιγμή να συναντήσει την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ. Και τούτο γιατί η κυρία Μπίντεντικ είναι σύζυγος του Προέδρου της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικου και μπορεί, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, σε κάποια επίσημη συνάντηση ή εκδήλωση, εδώ ή στη Γερμανία, να βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τη γερμανίδα καγκελάριο. Τι θα της πει;... «Ηoeren Sie mit der Νarbelschau auf», που σημαίνει, όπως εξηγεί, «σταματήστε να ομφαλοσκοπείτε», γενικώς και κυρίως (εμάς) τους Ελληνες. Γιατί η σύζυγος του Προέδρου της Βουλής νιώθει περισσότερο Ελληνίδα παρά Γερμανίδα και ας έχει άλλα επτά αδέλφια, όλοι τους βέροι Γερμανοί που ζουν μονίμως στη Βόννη, στο Μύνστερ της Σαξονίας και στο Βερολίνο. Ο πατέρας της, δεκανέας της Βέρμαχτ, Βάλτερ Μπίντεντικ πήρε μέρος στην επιχείρηση Μπαρμπαρόσα τον Ιούνιο του 1941 και στη μάχη του Στάλινγκραντ υπό τον στρατάρχη Φέντερ φον Μποκ, όπου συνελήφθη από τον Κόκκινο Στρατό και έμεινε επί πέντε χρόνια, ως τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αιχμάλωτος στην παγωμένη Σιβηρία.
Η αντίδραση της γερμανίδας συζύγου του Προέδρου της Βουλής είναι μάλλον ήπια στις επιθέσεις που δέχθηκε και δέχεται η χώρα μας από τα γερμανικά ΜΜΕ και τους γερμανούς υπουργούς, βουλευτές, ευρωβουλευτές και τραπεζίτες, όχι όμως και η αντίδραση του γιου τους Αλέξανδρου-Ιωάννη , μεταπτυχιακού φοιτητή στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης: «Ηθελε, μόλις άκουσε αυτή τη γερμανική επίθεση εναντίον της Ελλάδας, να καταθέσει τη γερμανική του ταυτότητα και το διαβατήριο-δεν θέλει να έχει οποιαδήποτε σχέση μαζί τους- και να κρατήσει μόνο την ελληνική του ταυτότητα» λέει υπερηφάνως η μητέρα του, η οποία επιμένει να αναφέρει ότι «η ζωή του Γερμανού είναι δύσκολη εκτός Γερμανίας». Κυρίως είναι δύσκολη στην Ελλάδα, τούτες τις ημέρες με το μπαράζ συντονισμένων επιθέσεων που δέχεται η χώρα από τα γερμανικά ΜΜΕ. Και είναι δύ σκολη η ζωή και για τις 37 συνολικά Γερμανίδες που ζουν και εργάζονται στην Καστοριά, οι περισσότερες στις επιχειρήσεις γούνας, έχοντας δημιουργήσει και έναν σύλλογο Γερμανίδων.
Από το SΡD στο ΠαΣοΚ
Δύσκολη η ζωή; Οχι και τόσο για την κυρία Μαρίλε Πετσάλνικου, την πρώτη Γερμανίδα της Καστοριάς που έγινε μέλος του ΠαΣοΚ από το 1974 στην Τοπική Οργάνωση του Κινήματος στη Βόννη. Το πρώτο ελληνικό πολιτικό σύνθημα που έμαθε ήταν «Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες». Το έλεγε τότε στις γερμανίδες συμφοιτήτριές της στη Νομική Σχολή της Βόννης και την κοίταζαν παράξενα. Προτού γνωρίσει τον σύζυγό της ψήφιζε «δαγκωτό» Σοσιαλιστές και SΡD. Δεν είχε ιδέα, και όταν ακόμη γνώρισε τον σύζυγό της σε μια φοιτητική εκδήλωση στο campus του Πανεπιστημίου της Βόννης, για τα εγκλήματα των ναζιστών στην Ελλάδα.
Την Ελλάδα την έμαθε ουσιαστικά όταν εγκαταστάθηκε, μετά τον γάμο της με τον κ. Πετσάλνικο, πρώτα στην Αθήνα και εν συνεχεία στην Καστοριά: «Οσο βρίσκεσαι στα ελληνικά βουνά, όσο πλησιάζεις προς τα ελληνοαλβανικά σύνορα, τόσο συνειδητοποιείς την ομορφιά της Ελλάδας» λέει με άψογα ελληνικά η κυρία Πετσάλνικου. Κάποια στιγμή βρέθηκε και στην Κλεισούρα, εκεί όπου το 1943 οι ναζιστές εκτέλεσαν 280 άτομα- τα περισσότερα, γυναικόπαιδα: «Πραγματικά λύγισα» λέει. Από τότε πάει συχνά στα βουνά της Καστοριάς και ως δικηγόρος έχει βοηθήσει αρκετές οικογένειες-θύματα του Ολοκαυτώματος να συντάξουν αιτήσεις και αγωγές εναντίον της γερμανικής κυβέρνησης για αποζημιώσεις. Είναι υπέρ των αγωγών για γερμανικές αποζημιώσεις από τις θηριωδίες των ναζιστών. Οπως αργότερα βοήθησε με τις νομικές γνώσεις και τους... γκασταρμπάιτερ, δηλαδή τους «φιλοξενούμενους εργάτες» , όπως ονόμαζαν οι Γερμανοί τους πρώτους έλληνες μετανάστες στη Γερμανία (και όχι «λαθρομετανάστες ή οικονομικούς πρόσφυγες» ). Τους βοηθούσε, όπως λέει, να συμπληρώνουν τα έγγραφα για να διεκδικήσουν από τη γερμανική κυβέρνηση τη σύνταξή τους: «Αυτή τώρα τη σύνταξη θέλουν οι Γερμανοί να περικόψουν» λέει.
«Τι θέλω να πω στη Μέρκελ...»
Ως Γερμανίδα παρακολουθεί κάθε βράδυ τις ειδήσεις από το RΤL ή από το κρατικό ΖDF, που τώρα τελευταία αρχίζουν με πρώτο θέμα την Ελλάδα και τα ελλείμματά της και τελειώνουν συνήθως με τα «ΡΙGS», περιλαμβάνοντας στα προσβλητικά σχόλια και την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ισπανία. Η ίδια λέει ότι τα γερμανικά ΜΜΕ είναι ιδιαιτέρως σκληρά και προσβλητικά προς τους Ελληνες, τόσο ώστε ανησύχησαν και τους γερμανούς συγγενείς της, που συνήθως ύστερα από κάθε δελτίο ειδήσεων της τηλεφωνούν για να μάθουν «τι ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα,χρεοκοπήσατε ή ακόμα;». Και τι να τους πει, αφού οι επιθέσεις συνεχίζονται κάθε βράδυ από τα τηλεοπτικά κανάλια και ακολουθούν την ημέρα από τις γερμανικές εφημερίδες και τα περιοδικά. «Να, τι θέλω να πω ακόμα στη Μέρκελ όταν τη συναντήσω:Πρέπει να σκεφθεί ότι η Ευρώπη είναι κοινή υπόθεση όλων των Ευρωπαίων και δεν αφορά μόνο τους Γερμανούς».
Την ενοχλεί επίσης η αλαζονική συμπεριφορά των Γερμανών έναντι της χώρας μας. «Δεν είναι όλοι οι Γερμανοί έτσι. Η Γερμανία έχει πολίτες που διαθέτουν ευαισθησία,που τους ενοχλούν οι αλαζονικές συμπεριφορές ορισμένων Γερμανών έναντι της Ελλάδας» λέει, χωρίς όμως να θέλει να τους δικαιολογήσει.
ΝΙΚΟΣ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ | Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου