Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Το χαμηλό ΙQ «σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιοπάθεια»

 


Ο χαμηλός δείκτης νοημοσύνης είναι ο δεύτερος σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για καρδιοπάθεια μετά το κάπνισμα, δείχνει μελέτη του βρετανικού Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας. Οι άνθρωποι με χαμηλό IQ,...
υποθέτουν οι ερευνητές, ίσως δεν αντιλαμβάνονται τα οφέλη της «υγιεινής συμπεριφοράς», και επομένως οι εκστρατείες ενημέρωσης πρέπει να γίνουν πιο κατανοητές.
Η μελέτη που δημοσιεύεται την Πέμπτη στην Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Καρδιαγγειακής Πρόληψης, έδειξε ότι η χαμηλή νοημοσύνη σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και θανάτου. Οι πέντε σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου ήταν κατά φθίνουσα σειρά το κάπνισμα, το IQ, το χαμηλό εισόδημα, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η μειωμένη σωματική δραστηριότητα.

Από παλαιότερες μελέτες είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι χαμηλού μορφωτικού επιπέδου και εισοδήματος είναι γενικά λιγότερο υγιείς. Πιθανοί λόγοι για αυτή την ανισότητα είναι η περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, οι κακές συνθήκες διαβίωσης, το χρόνιο άγχος και η αυξημένη συχνότητα συνηθειών όπως το κάπνισμα.

Ο Ντέιβιντ Μπάτι, επικεφαλής της νέας έρευνας και ερευνητής της Μονάδας Κοινωνικής και Δημόσιας Υγείας στη Γλασκώβη, εκτίμησε ότι υπάρχει «ένας αριθμός ευλογοφανών μηχανισμών» που ίσως εξηγούν το φαινόμενο, όπως το πώς κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται τι αποτελεί «υγιεινή συμπεριφορά».
Για παράδειγμα, ο κίνδυνος αυξάνεται για όσους αγνοούν ή δεν καταλαβαίνουν τις συστάσεις για το κάπνισμα, την ισορροπημένη διατροφή κλπ.

Όπως αναφέρει το Reuters, η Ιωάννα Τζουλάκη, λέκτορας επιδημιολογίας στο Imperial College του Λονδίνου, συμφώνησε ότι η μελέτη έχει σημαντικές προεκτάσεις όσον αφορά τη δημόσια υγεία.
«Οι καμπάνες δημόσιας υγείας θα έπρεπε να εστιαστούν σε παράγοντες της νεαρής ηλικίας που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τα επίπεδα του IQ, και να αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές ανισότητες» γράφει η Δρ Τζουλάκη σε συνοδευτικό άρθρο σχολιασμού.

«Ταυτόχρονα, τα μηνύματα δημόσιας υγείας για γνωστούς παράγοντες κινδύνου όπως η διατροφή ίσως θα έπρεπε να απλοποιηθούν» προτείνει.
Την ίδια γνώμη εξέφρασε και το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς, το οποίο μάλιστα πρότεινε την καθιέρωση χρωματιστών σημάνσεων στα τρόφιμα που θα επέτρεπαν στους καταναλωτές να αναγνωρίζουν με μια ματιά ποιες είναι οι υγιεινές λύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου