ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Η Βενζίνη θα φτάσει έως και 1,60 το λίτρο...

Μέχρι το 1,60 ευρώ το λίτρο αναμένεται να σκαρφαλώσει η αμόλυβδη βενζίνη στα ακριβότερα πρατήρια της χώρας (σε εθνικές οδούς, απομακρυσμένες περιοχές και νησιά) μετά τη μετακύλιση του αυξημένου ΦΠΑ (21% από 19%) στις τιμές των καυσίμων.Η μέση πανελλαδική τιμή...
εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί πάνω από την περιοχή του 1,40 ευρώ.Από τις δύο αυξήσεις του ειδικού φόρου κατανάλωσης και την αναπροσαρμογή του ΦΠΑ, η τιμή της αμόλυβδης έχει αυξηθεί από τις αρχές του 2010 κατά 0,24 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο κατά 0,10 ευρώ.

Μέσα σε ένα έτος, η αμόλυβδη πωλείται ακριβότερα κατά 55 λεπτά περίπου.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Κομισιόν (8 Μαρτίου), η Ελλάδα έχει την τρίτη ακριβότερη τιμή της βενζίνης μετά από φόρους στην ΕΕ των 27.

Πρώτη είναι η Ολλανδία (1,489 ευρώ/λίτρο), ακολουθεί η Δανία (1,425 ευρώ/λίτρο) και τρίτη είναι η χώρα μας με μέση τιμή 1,369 ευρώ το λίτρο.

Η λιανική τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα είναι κατά 7,4 λεπτά ακριβότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (1,295 ευρώ).

Ο μέσος όρος της τιμής προ φόρων στην ΕΕ των 27 είναι 504,05 ευρώ ανά 1.000 λίτερα, της ευρωζώνης 518,15 ευρώ και της Ελλάδας 529,75 ευρώ.

Εν τω μεταξύ, στον εισαγγελέα αρχίζει να παραπέμπει το υπουργείο Οικονομίας όσους πρατηριούχους συνεχίζουν να μην αποστέλλουν τις τιμές τους στο Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων, καθώς έληξε η προθεσμία που είχαν για να συμμορφωθούν με την αγορανομική διάταξη του 2008.

Αν και η εφαρμογή της αγορανομικής διάταξης είναι υποχρεωτική από τον Οκτώβριο του 2008, οπότε και άρχισε να λειτουργεί το Παρατηρητήριο, ούτε 300 πρατηριούχοι δεν συμμετείχαν σε αυτό, σε σύνολο άνω των 8.000 σε όλη την Ελλάδα.

Έλεγχοι στην αγορά για ΦΠΑ

Ελέγχους πραγματοποιούν από το πρωί της Δευτέρας τα συνεργεία ελέγχου στην αγορά για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει ομαλή μεταβαση στον αυξημένο ΦΠΑ. Σύμφωνα με τα έως τώρα αποτελέσματα, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχουν προβλήματα.

Αυτό ανέφερε ο γενικός γραμματέας καταναλωτή Στ.Κομνηνός σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι τα πρατήρια υγρών καυσίμων στην πλειοψηφία τους έχουν μεταφέρει μόνο τα δύο λεπτά που αντιστοιχούν στην προσαρμογή του ΦΠΑ.

Όσον αφορά φαινόμενα αδικαιολόγητων ανατιμήσεων, έχει γίνει αίτημα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να διερευνηθεί το ενδεχόμενο προκειμένου σε κάποιες γεωγραφικές περιοχές της χώρας που κατ' επανάληψη διαπιστώνονται προβλήματα στη λειτουργία του ανταγωνισμού, να επιβληθεί πλαφόν.

Σημειώνεται ότι στα καταστήματα λιανεμπορίου διαπιστώνεται ότι τηρούνται οι δεσμεύσειςγια απορρόφηση του ΦΠΑ. «Αν και επιβάλλεται εξονυχιστικός έλεγχος στην αγορά, διότι κάποιοι απορροφούν τον ΦΠΑ μόνο στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, άλλοι δηλώνουν ότι η δέσμευση αφορά όλα τα προϊόντα», είπε ο κ. Κομνηνός.

Ανέφερε δε ότι εντός της εβδομάδας θα ολοκληρωθεί και η συγκρότηση της διεύθυνσης ελέγχου μονοπωλίων, ώστε σε συνεργασία με την Επιτροπή Ανταγωνισμού να είναι αποτελεσματικότερος ο έλεγχος στην αγορά.

Τέλος, σχετικά με το παρατηρητήριο τιμών, ο γενικός σημείωσε ότι από αύριο, Τρίτη, όποιο πρατήριο υγρών καυσίμων δεν δηλώνει την τιμή που πουλάει τα καύσιμα στο παρατηρητήριο, θα οδηγείται στον εισαγγελέα συμφωνα με όσα προβλέπονται από το νόμο.

Ο γενικός σημείωσε ότι επειδή δεν είναι ξεκάθαρο στο νόμο ποια είναι η αισχροκέρδια και ποια η κεροδσκοπία, γίνεται προσπάθεια νομικής διευκρίνησης αυτής της «διαφοράς».

* Η Aegean Airlines ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να προβεί σε αυξήσεις εισιτηρίων εσωτερικού, αλλά θα απορροφήσει το πρόσθετο κόστος της αύξησης του ΦΠΑ από 9% σε 10%. Τα εισιτήρια εξωτερικού δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ.

** «Το καρτέλ των καυσίμων έχει οδηγήσει τις τιμές στα ύψη. Η κυβέρνηση, αντί να τους παρακολουθεί και να τους 'χαϊδεύει', οφείλει να αξιοποιήσει το εργαλείο του πλαφόν», δήλωσε π βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ερωτηθείς σε ημερίδα σχετικά με την έξαρση της κερδοσκοπίας στα καύσιμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου