Την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να χορηγεί, πλέον, σε Ρώσους πολίτες, θεωρήσεις πολλαπλών εισόδων 6-12 μηνών, έως και 5 ετών, ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος σε Ρώσους δημοσιογράφους, που συνάντησε λίγο μετά την άφιξή του στη Μόσχα για... διήμερη επίσκεψη εργασίας. «Δεν μπορούμε να κάνουμε τη βίζα δωρεάν, επειδή η Ελλάδα είναι μέλος της συνθήκης Σένγκεν και είναι υποχρεωμένη να τηρεί συγκεκριμένους κανόνες, ωστόσο αποφασίσαμε ότι θα διευκολύνουμε τους Ρώσους τουρίστες σε δυο-τρεις κατευθύνσεις», δήλωσε ο κ. Γερουλάνος στο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, εξηγώντας ότι οι βίζες πολλαπλών εισόδων 6-12 μηνών θα χορηγούνται στους φίλους της Ελλάδας, δηλαδή για όσους έρχονται συχνά ή επιθυμούν να επανέλθουν μετά το πρώτο ταξίδι τους, κατά τη διάρκεια της ίδιας χρονιάς, ενώ θεωρήσεις έως και πενταετίας θα εκδίδονται για όσους γνωρίζουν οι ελληνικές Αρχές και έρχονται στην Ελλάδα, προπαντός για επιχειρηματικούς λόγους.
Σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού & Τουρισμού και τις δηλώσεις του στο κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει και τη μείωση της επιβάρυνσης για την έκδοση της βίζας, που εισπράττουν τα κέντρα θεωρήσεων (visa centres) στη Ρωσία (σ.σ. 15-20 ευρώ), έτσι ώστε το τέλος των 35 ευρώ, που εισπράττεται από τα Προξενεία να είναι το τελικό κόστος για κάθε θεώρηση. «Αναζητούμε τρόπους ώστε να αναλάβουμε εμείς αυτό το πρόσθετο κόστος» είπε ο κ. Γερουλάνος, προσθέτοντας ότι αναμένει σχετική έγκριση από το υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας.
«Με κάθε τρόπο προσπαθούμε να εφαρμόσουμε διαδικασίες, οι οποίες θα καθιστούσαν τα ταξίδια στην Ελλάδα πιο άνετα για τους Ρώσους» πρόσθεσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, σημειώνοντας ότι θα δοθεί η δυνατότητα και σε όσους κατοικούν μακριά από προξενεία ή visa centres να λαμβάνουν θεωρήσεις χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία, αλλά μέσω αλληλογραφίας ή Διαδικτύου, είτε μέσω του τουριστικού τους πράκτορα.
«Μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας υπάρχει βαθιά πολιτισμική σχέση» δήλωσε ο κ. Γερουλάνος, γεγονός, το οποίο ενθαρρύνει την επιθυμία της αμοιβαίας γνωριμίας και τον τουρισμό, που είναι μια μορφή πολιτιστικής ανταλλαγής.
Ιδιαίτερη σημασία για τη ρωσική τουριστική αγορά μπορεί να έχει ο θρησκευτικός τουρισμός, καθώς «το Βυζάντιο και η Ορθοδοξία αποτελούν συνδετικούς κρίκους μεταξύ των δύο πολιτισμών μας», αλλά και ο σχεδιαζόμενος πανηγυρικός εορτασμός των 2.500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα, όπου είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχουν και Ρώσοι πολίτες στο δρόμο του κλασικού Μαραθωνίου.
«Οι παραδοσιακές σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία πάντοτε ήταν πολύ στενές και η σημερινή κυβέρνηση της Ελλάδας επιθυμεί να τις διατηρήσει και να τις αναπτύξει περαιτέρω», είπε ο κ. Γερουλάνος στο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ χαιρετίζοντας το ρωσικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στους τομείς των ακινήτων και σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα, η οποία ενημέρωσε τους πάντες για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας της... και σε μια μακροπρόθεσμη προοπτική κάθε επενδυτής μπορεί να ξέρει με βεβαιότητα ποιες είναι οι οικονομικές συνθήκες στη χώρα, στην οποία κατευθύνεται».
Χάρη στις ενέργειες της σημερινής κυβέρνησης, συμπλήρωσε ο υπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού «η Ελλάδα γίνεται σταθερή χώρα, όπου κάθε επενδυτής γνωρίζει την πραγματική κατάσταση, η Ελλάδα έχει αποκαλύψει τα πάντα, ενώ στις άλλες χώρες τα πράγματα εξακολουθούν να αποκρύπτονται».
Ο κ. Γερουλάνος επισκέπτεται σήμερα το περίφημο για τις συλλογές σύγχρονης τέχνης Μουσείο Πούσκιν της Μόσχας, αργότερα θα έχει γεύμα γνωριμίας με τον ομόλογό του Αλεξάντρ Αβντέεφ και θα επισκεφθεί την τουριστική έκθεση της Μόσχας ΜΙΤΤ-2010.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου