Τον πανικό σκόρπισε στη Γεωργία μια ψεύτικη είδηση που μεταδόθηκε από φιλοκυβερνητικό κανάλι και ανέφερε ότι ρωσικά άρματα μάχης είχαν μπει στην πρωτεύουσα της χώρας και ότι ο πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι είχε σκοτωθεί.
Το κανάλι Imedi TV παρουσίασε την «είδηση» ως ...«αναπαράσταση πιθανών γεγονότων», ωστόσο πολλοί τηλεθεατές δεν είδαν την προειδοποίηση.
Τα δίκτυα της κινητής τηλεφωνίας κατέρρευσαν και οι κάτοικοι του Τμπιλίσι ξεχύθηκαν στους δρόμους. Ένας κινηματογράφος άδειασε εντελώς, καθώς οι τρομοκρατημένοι συγγενείς των θεατών, τους καλούσαν να γυρίσουν στο σπίτι τους.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Γεωργίας ανακοίνωσε ότι η «είδηση», που δεν έφερε καμία επισήμανση ότι επρόκειτο για φάρσα, προκάλεσε «μεγάλο πανικό» και όχι μόνο στη Γεωργία.
Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε την «υποτιθέμενη», αλλά ανεπιβεβαίωτη εισβολή των ρωσικών αρμάτων και το θάνατο του Σαακασβίλι, ενώ ο ραδιοφωνικός σταθμός Ηχώ της Μόσχας διέκοψε το πρόγραμμά του για να μεταδώσει την «είδηση».
Χρησιμοποιώντας εικόνες αρχείου από τον πόλεμο του 2008, όταν τα ρωσικά τανκ είχαν φτάσει σε απόσταση 45 χιλιομέτρων από το Τμπιλίσι, το κανάλι Imedi έδειξε την προέλαση των αρμάτων.
Αμέσως μετά ξεκίνησε μια ζωντανή συζήτηση στο στούντιο, με τον παρουσιαστή να απολογείται για τον όποιο πανικό προκλήθηκε. «Θέλαμε απλώς να δείξουμε πώς θα μπορούσε να είναι η χειρότερη ημέρα στην ιστορία της Γεωργίας» είπε.
Δεκάδες Γεωργιανοί, εξαγριωμένοι με το κανάλι, συγκεντρώθηκαν έξω από την έδρα του σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης, Νίνο Μπουρτζανάτζε, χαρακτήρισε «αηδιαστική» τη φάρσα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου