ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Μήλα Βερμίου (του Σωκράτη Μουτίδη)


Το υψόμετρο και το μικροκλίμα της περιοχής Βερμίου δημιουργούν τις ειδικές συνθήκες κάτω από τις οποίες καλλιεργούνται τα μήλα Βερμίου, τα οποία χαρακτηρίζονται, όχι άδικα, ως από τα καλύτερα της χώρας. Τα τοπικά διαμερίσματα Πύργων και Μεσοβούνου στο νομό Κοζάνης κατέχουν τα πρωτεία στη μηλοπαραγωγή, με την οποία...
ασχολούνται σήμερα περίπου διακόσιες οικογένειες σε μια έκταση οκτώ χιλιάδων στρεμμάτων. Το 10%, εξάλλου, της πανελλήνιας μηλοπαραγωγής προέρχεται από τις παραπάνω περιοχές.
Μιλώντας με τον δήμαρχο Βερμίου Σοφοκλή Σιδηρόπουλο μάθαμε πως η καλλιέργεια μήλου έχει αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια, κάτι που φαίνεται από τις μεγάλες επενδύσεις που έγιναν στην περιοχή, τόσο στο πλαίσιο του τρίτου κοινοτικού πλαισίου στήριξης, όσο και από τα προγράμματα νέων αγροτών. Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με στοιχεία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ο δήμος Βερμίου ήταν ο πρώτος δήμος σε αξιοποίηση αυτών των προγραμμάτων. Ενδεικτικό αυτού του γεγονότος είναι πως η μηλοπαραγωγή αναπτύσσεται πλέον και στο τοπικό διαμέρισμα Κομνηνών. Μιλώντας για προγράμματα δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι γεγονός ότι μεγάλη έμφαση δίδεται στην αντιχαλαζική προστασία των καλλιεργειών. Από τα 800.000 ευρώ που αξιοποιήθηκαν σε αντιχαλαζικά προγράμματα στη Δυτική Μακεδονία, τα επτακόσιες χιλιάδες δόθηκαν στον δήμο Βερμίου.

«Όλα αυτά γίνονται γιατί υπάρχει ένας συντονισμός και μια οργανωμένη προώθηση των προϊόντων μας, τόσο από τους παραγωγούς όσο και από τον δήμο» τόνισε ο δήμαρχος Βερμίου, προσθέτοντας πως οι μεγάλες αυτές καλλιέργειες, αποφέρουν σημαντικά έσοδα στην τοπική οικονομία, ιδιαίτερα μετά την πιστοποίηση τους με Agro 2.1 και Agro 2.2.

Η καλλιέργεια μήλων στον δήμο Βερμίου αναμένεται να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική με την ένταξη των τοπικών διαμερισμάτων Πύργων και Μεσοβούνου στο Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης Αγροτικού Χώρου κι αυτό γιατί οι παρεμβάσεις που θα γίνονται θα είναι συγκεκριμένες και οργανωμένες με στόχο την ανάδειξη του προϊόντος. Επίσης, η διαχείριση των υδάτινων πόρων είναι καθοριστικός παράγοντας για τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις και με ανυπομονησία αναμένεται η ολοκλήρωση του φράγματος του Μεσοβούνου, το οποίο αναμένεται να «δώσει ανάσα» τον κάμπο. Ταυτόχρονα, σχεδιάζεται η κατασκευή ενός ακόμη μικρότερου φράγματος στους Πύργους ή μιας λιμνοδεξαμενής. Από πλευράς δήμου πάντως, ο δήμαρχος Βερμίου τόνισε πως έχουν γίνει και θα γίνουν ακόμη κι άλλες παρεμβάσεις, όπως βελτίωση αγροτικής οδοποιίας και έργα υποδομών μέσα στα αγροκτήματα.

Στο δήμο Βερμίου δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή δυο συνεταιρισμοί μήλων, των Πύργων και του Μεσοβούνου, οι οποίοι διαθέτουν σύγχρονες υποδομές τόσο σε αποθηκευτικούς χώρους και εξοπλισμό όσο και σε διαδικασίες τυποποίησης.

Ο δήμαρχος Σοφοκλής Σιδηρόπουλος τόνισε πως επιτέλους πρέπει να δημιουργηθεί ένας ενιαίος φορέας διαχείρισης της μηλοπαραγωγής στην περιοχή, ο οποίος θα αναλάβει την οργανωμένη προώθηση των προϊόντων. «Νομίζω πως ήρθε ο καιρός πλέον να γίνει ένας συνεταιρισμός, ο οποίος να αγκαλιάζει όλους τους παραγωγούς από το Ανατολικό μέχρι τους Πύργους και αντίστροφα. Είναι αλήθεια πως το κέντρο της μηλοπαραγωγής είναι τα τοπικά διαμέρισμα Πύργων και σαφώς ο ενιαίος συνεταιρισμός θα πρέπει να έχει σημείο αναφοράς τους Πύργους», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σιδηρόπουλος.

Η περιοχή του δήμου Βερμίου, όπου καλλιεργούνται κάθε χρόνο περίπου δεκαπέντε εκατομμύρια κιλά μήλων άριστης ποιότητας, έχει πληγεί και πλήττεται από ακραία καιρικά φαινόμενα και κυρίως χαλαζοπτώσεις και παγετούς, τα οποία προκαλούν τεράστια προβλήματα στους παραγωγούς. Ο δήμαρχος ζητά από την πολιτεία να προχωρήσει το πρόγραμμα «βομβαρδισμού» των σύννεφων με κανόνια αντιχαλαζικής προστασίας, προκειμένου να αποτρέπεται η χαλαζόπτωση. «Θα πρέπει να προστατεύσουμε όλη την περιοχή με αντιχαλαζική ασπίδα, όχι μόνο για τις μηλοκαλλιέργειες, αλλά και για άλλες καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή της Εορδαίας», τόνισε ο κ. Σιδηρόπουλος. Το άγχος της χαλαζόπτωσης δεν είναι το μόνο πρόβλημα που απασχολεί τους παραγωγούς. Το μήλο έχει υψηλό κόστος παραγωγής και απαιτεί μεγαλύτερη καλλιεργητική φροντίδα από άλλες καλλιέργειες. Επίσης σύμφωνα με τον κ. Σιδηρόπουλο, ο κατακερματισμός των εκτάσεων δεν βοηθά την μηλοκαλλιέργεια. Όπως τονίζει, πρέπει να ξεπεραστούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει στο τοπικό διαμέρισμα Πύργων, όπου ο αναδασμός δεν καλύπτει τις ανάγκες. «Πρέπει να καταλάβουν οι κάτοικοι πως πρέπει να ξεκινήσουν να πουλούν και να αγοράζουν μεταξύ τους, μιας και δεν υπάρχει άλλη λύση», λέει ο κ. Σιδηρόπουλος.

Τα τελευταία χρόνια ξεκίνησε δειλά δειλά, αλλά αναπτύσσεται γρήγορα, η καλλιέργεια κερασιού σε κάποια τοπικά διαμερίσματα του δήμου Βερμίου. Ήδη, καλλιεργούνται περισσότερα από πεντακόσια στρέμματα κερασοκαλλιεργειών, κάτι που αν αναπτυχθεί, θα δώσει νέα τροχιά ανάπτυξης στον πρωτογενή τομέα του δήμου.


Οι πρόεδροι των συνεταιρισμών Πύργων και Μεσοβούνου ωστόσο, τονίζουν πως ένας ενιαίος συνεταιρισμός θα ήταν ένα πολύ θετικό βήμα για την καλύτερη ανάπτυξη της μηλοπαραγωγής και της διάθεσής τους. Ωστόσο είναι επιφυλακτικοί για το πόσο εύκολη είναι η δημιουργία ενός συνεταιρισμού στο Βέρμιο. «Θα πρέπει να οργανωθούμε καλύτερα για να μπορέσουμε να αποθηκεύουμε για όσο χρειάζεται τις ποσότητες των μήλων των παραγωγών, γιατί μπροστά στον φόβο τους ότι θα μείνουν αδιάθετα, πουλούν όπως όπως στους ιδιώτες», τόνισε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού των Πύργων Παναγιώτης Ελευθερίαδης. Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι παραγωγοί δυστυχώς δεν εμπιστεύονται τον συνεταιρισμό και «τραβούν τον δρόμο τους μόνοι τους…». Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του προέδρου του συνεταιρισμού Μεσοβούνου Κώστα Χατζηιωαννίδη, ο οποίος πρόσθεσε πως μετά και την δημιουργία του φράγματος και την σωστότερη διαχείριση των υδάτων, η μηλοπαραγωγή θα αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο και σε νέες ποικιλίες.

Από την πλευρά τους οι παραγωγοί, ζητούν μεγαλύτερους αποθηκευτικούς χώρους και καλύτερες τιμές φαρμάκων. Είναι υπέρ της δημιουργίας ενός συνεταιρισμού, ο οποίος όμως θα παρέχει συμβουλευτικές πληροφορίες από έμπειρους γεωπόνους, φυτοφάρμακα και χώρους αποθήκευσης των μήλων, όχι όμως εμπορία.

Όπως τόνισαν πολλοί από αυτούς, το θέμα της εμπορίας από έναν ενιαίο συνεταιρισμό θα ήταν το ιδανικό, είναι όμως πολύ δύσκολο αν όχι ακατόρθωτο. Αυτό όμως που φαίνεται να τους απασχολεί ιδιαίτερα είναι η επάρκεια του νερού για τις καλλιέργειές τους.

Τα λόγια άλλωστε ενός νέου αγρότη, του Χρήστου Μαυρίδη που δραστηριοποιείται στην περιοχή του Μεσοβούνου εκτός από μήλα και με κεράσια, είναι χαρακτηριστικά: «για να κάνεις καλή παραγωγή πρέπει να έχεις «δικό» σου νερό.

Για εμάς η παραγωγή είναι ακόμη πιο δύσκολη γιατί καταναλώνουμε το νερό που διαθέτει το χωριό και υπάρχουν περίοδοι όπου ποτίζουμε μια φορά στις δεκατρείς και στις δεκατέσσερις μέρες. Το νερό αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους παραγωγούς».
Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο της συνένωσης των συνεταιρισμών σε έναν ο Χρήστος Μαυρίδης τόνισε χαρακτηριστικά: «μακάρι να γίνει κάτι τέτοιο, θα ήταν ότι καλύτερο. Με την προϋπόθεση όμως ότι αυτοί που θα ασχοληθούν με το νέο συνεταιρισμό να είναι επαγγελματίες και να το διοικούν σωστά προς όφελος
του αγρότη. Δεν με ενδιαφέρει αν θα μου πουλάει άλλος τα μήλα. Στόχος του παραγωγού είναι να πουλήσει
τα μήλα του και με ένα συνεταιρισμό πιστεύω πως τα προϊόντα μας θα πωλούνται πιο εύκολα και σε καλύτερες τιμές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου