VOLTEROS

VOLTEROS

Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Απόσπασμα εισήγησης του Υφυπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μάρκου Μπόλαρη στην Ημερίδα της εφημερίδας Express στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «ΔIAΣYNOPIAKOTHTA - Ευκαιρίες και Προκλήσεις για τη Βόρεια Ελλάδα»


Τρεις είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας: i) το δημοσιονομικό πρόβλημα ii) η παραγωγική βάση της οικονομίας μας, ή καλύτερα η παραγωγική αναδιάρθρωση που καθορίζει σε ποιο αποτέλεσμα θα φορολογηθούμε iii) η λειτουργία του δημόσιου τομέα που προκαλεί προβλήματα.
Αν μείνουμε στο πρώτο... χάνουμε το δάσος. Είναι αναγκαίο να εργασθούμε για να αλλάξει ο παραγωγικός ιστός της χώρας. Η κυβέρνηση εργάσθηκε με συνέπεια και ανέδειξε με ειλικρίνεια το πρόβλημα. Μετά τη διάγνωση, για να ξέρουν οι πολίτες την κατάσταση της χώρας, επεξεργαζόμαστε το σχέδιο που θα δώσει προοπτική στα, αναμφισβήτητα, επώδυνα δημοσιονομικά μέτρα. Χρειάζεται ακόμη να ενισχύσουμε και να βελτιώσουμε τη θεσμική λειτουργία προωθώντας παράλληλα τη διοικητική μεταρρύθμιση. Στόχος της πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη και ο σεβασμός στο δημόσιο χρήμα.
Για όσους αναρωτηθούν τι σχέση μπορεί να υπάρχει ανάμεσα στη διασυνοριακότητα και τις προκλήσεις που ανέφερα παραπάνω η απάντηση βρίσκεται ακριβώς στα διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία μας. Η διασυνοριακότητα δεν αφορά μόνο τις όμορες χώρες. Υπάρχει η Εγνατία της ανάπτυξης που ενώνει την Αδριατική με τον Εύξεινο Πόντο. Υπάρχουν και οι κάθετες οδοί που ενώνουν την ενδοχώρα της Βαλκανικής με τη Θεσσαλονίκη. Όπως έχω και σε ανάλογη εκδήλωση τονίσει η Θεσσαλονίκη είναι το λιμάνι της Βαλκανικής, αλλά και χωρών της Κεντρικής Ευρώπης. Η υλοποίηση της διασυνοριακής συνεργασίας στο πεδίο της γνώσης και της καινοτομίας δημιουργεί μια ισχυρή περιφέρεια, ενισχύει την απασχόληση και καθιστά την διασυνοριακή περιοχή ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο. Η διασυνοριακότητα προϋποθέτει επομένως ισχυρή περιφέρεια για να είμαστε ανταγωνιστικοί σε διεθνές επίπεδο. Πρέπει να δούμε σε ποιους τομείς μπορούμε να είμαστε από κοινού ισχυροί: νέα αγροτική οικονομία, εφοδιαστική (logistics), ενέργεια, κλπ. Διαμοιράζοντας γνώση και εμπειρογνωμοσύνη μπορούμε να προσελκύσουμε εξειδικευμένο προσωπικό, να αναπτύξουμε νέα προϊόντα και υπηρεσίες.

Η διασυνοριακή συνεργασία βοηθά στη διαμόρφωση μιας κρίσιμης μάζας για να επιτευχθεί ένα αποτέλεσμα με ορθολογικό και οικονομικά αιτιολογημένο τρόπο. Από μόνες τους οι διασυνοριακές περιοχές δεν έχουν την ικανότητα για ορισμένες εγκαταστάσεις, που μπορούν να δημιουργηθούν μόνο δια μέσου διασυνοριακής συνεργασίας

Τα τελευταία χρόνια τα προϊόντα της χώρας μας έχουν υποβαθμισθεί και είχαμε το κλείσιμο πολλών μονάδων που συνδέονταν με την παραγωγή. Η αγροτική οικονομία συρρικνώθηκε και το εισόδημα των αγροτών έχει μειωθεί γι αυτό και η πρόταση του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για την Πράσινη Ανάπτυξη είναι μια αναπτυξιακή προοπτική.

Για να παραμείνουν ανταγωνιστικές, οι επιχειρήσεις μας πρέπει να συνεχίσουν να καινοτομούν. Αυτό απαιτεί συνεργασία με πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς. Αν οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να βρουν λύσεις στη χώρα τους, θα πρέπει να αναζητήσουν έξω από αυτές. Η πιο προσιτή στα μέτρα των ΜΜΕ επιχειρήσεων πρακτική είναι η αναζήτηση επιχειρηματικών ευκαιριών στη διασυνοριακή περιοχή. Η γειτνίαση είναι σημαντική.

Η καινοτομία πρέπει να λειτουργεί όπως ο ιστός στο διαδίκτυο, συνδέοντας επιχειρήσεις με ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια, ή και επιχειρήσεις μεταξύ τους.

Υπάρχει συνευθύνη όλων των φορέων που εμπλέκονται στην προσπάθεια αυτή για να αποκτήσει η οικονομία έναν εξωστρεφή προσανατολισμό και για να αξιοποιήσουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτουμε και μπορούν να στηρίζουν την προσπάθεια αυτή. Δεν έχουμε καιρό για οριζόντια κατανομή. Μόνον έτσι θα παράξουμε προϊόντα και θα αναπτύξουμε υπηρεσίες με αξιώσεις στη διεθνή αγορά.

Η δημιουργία πόλων καινοτομίας δεν είναι μόνο οι Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών, ούτε συνάθροιση επιστημόνων. Πρέπει να ξαναδούμε τα Βαλκάνια στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται και μπορούμε να οργανώσουμε τις υποδομές μας (λιμάνια, οδικούς άξονες, τουρισμό, δομές υγείας) για να καταστεί η Θεσσαλονίκη μια Μητρόπολη της Βαλκανικής. Για να συμβεί όμως αυτό πρέπει να λειτουργήσουμε με εξωστρέφεια στη λογική της Πράσινης Ανάπτυξης.
Στοιχεία επικοινωνίας: Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: : bolaris@otenet.gr,

Γραφείο Υφυπουργού:

Διοικητήριο, 54123 Θεσσαλονίκη,

Τηλέφωνο: (0030)2310379240,

Τηλεομοιοτυπία:. (0030)2310235109



Κάνιγγος 20, 10181 Αθήνα,

Τηλέφωνο:. (0030)2103817180,

Τηλεομοιοτυπία:. (0030)2103815302

Βουλευτικό Γραφείο

Μεραρχίας 40, 62125 Σέρρες

Τηλέφωνο: (0030) 2321098440,

Τηλεομοιοτυπία:. (0030)2321098449
Ονομασία αρχείου – τύπος αρχείου Cross_Border_Express_Bolaris.doc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου