Ήρθε τελικά στη Βουλή και θα χρειασθεί ένα χρονικό διάστημα διαβούλευσης, ο περίφημος χωροταξικός χάρτης του "Καλλικράτη". Για τα Γρεβενά, μας επιφύλαξε μια έκπληξη μια πρόταση για πιθανή δημιουργία τριών Δήμων, παρά την πρόσφατη κατακραυγή από το σύνολο των φορέων του Νομού μας που αντιδρούν στην καταστροφική για τον τόπο μας συγκεκριμένη λύση. Επανέρχομαι σήμερα, αισθανόμενος...
την σοβαρότητα της στιγμής και την κρισιμότητα των αποφάσεων για το νέο διοικητικό σχεδιασμό που επιχειρείται. Τον τόπο μας τον γνωρίζουμε όλοι πάρα πολύ καλά τόσο γεωγραφικά όσο και κοινωνικά και οικονομικά.
την σοβαρότητα της στιγμής και την κρισιμότητα των αποφάσεων για το νέο διοικητικό σχεδιασμό που επιχειρείται. Τον τόπο μας τον γνωρίζουμε όλοι πάρα πολύ καλά τόσο γεωγραφικά όσο και κοινωνικά και οικονομικά.
Η πόλη των Γρεβενών ήταν, από την ίδρυση του Νομού, το Διοικητικό και εμπορικό κέντρο της περιοχής με ένα ακτινωτό σύστημα οδικών αξόνων που έφθανε σε κάθε γωνιά του. Η πόλη των Γρεβενών δεν είχε ποτέ μια οικονομική αυτοδυναμία, διότι δεν διέθεται ισχυρούς αστικούς τομείς παραγωγής σημαντικού οικονομικού αποτελέσματος (βιομηχανία, τουρισμό, αστική ιδιαιτερότητα όπως π.χ. η πόλη της Καστοριάς που είναι από μόνη της μια αυτοδύναμη οικονομικά πόλη). Τα Γρεβενά ζουν και αναπνέουν από την οικονομία της υπαίθρου, όπως και η οικονομία της υπαίθρου κινείται από τους αστικούς μηχανισμούς της πόλης (διοικητικούς, εμπορικούς, βιοτεχνικούς).
Έχουμε δηλαδή ένα μοντέλο σε χρόνια λειτουργία που έχει την τοπική του ιδιαιτερότητα και που έρχεται, δυστυχώς, σήμερα η δημιουργία τρίτου Δήμου να ανατρέψει και να διεμβολιστεί να ακρωτηριαστεί και καίρια να πληγεί τόσο η πόλη των Γρεβενών ως μικροαστικό κέντρο όσο και η ύπαιθρος και οι ορεινοί οικισμοί, που θα χαθούν κυριολεκτικά χωρίς την ελάχιστη και παραμικρή υποστήριξη.
Καλλιεργείται αυτές τις μέρες ένας τοπικισμός για τα ορεινά χωριά από συγκεκριμένους κύκλους, λες και εμείς που υποστηρίζουμε την δημιουργία δύο Δήμων δεν έχουμε τις ρίζες μας στις ορεινές αυτές περιοχές. Ο τοπικισμός αυτός καλλιεργείται πρώτον από έναν κύκλο «βολεμένων» και οικονομικά άνετων ατόμων που φυσικά δεν ζουν μόνιμα στα χωριά για να νιώθουν καθημερινά την αγωνία των τοπικών αναγκών διαβίωσης και δεύτερον από μια ομάδα νεόπλουτων επιχειρηματιών που σύστησαν ΄΄ εταιρία εκμετάλλευσης του ορεινού πλούτου ΄΄ και επιχειρούν οργανωμένα και με τα μέσα που διαθέτουν να θέσουν υπο τον απόλυτο επιχειρηματικό τους έλεγχο την περιοχή. Προσπαθούν να συγκινήσουν τους κατοίκους με συναισθηματικές αναφορές αλλά η δόλια σκέψη τους είναι η αισχρή εκμετάλλευση εν’ παντί τρόπω της οικονομικής προοπτικής της περιοχής και γιατί όχι με νομότυπο πλέον σχήμα, θέτοντας υπό τον έλεγχο τους τον ίδιο τον υπό δημιουργία τρίτο Δήμο. Οι κάτοικοι της περιοχής θα μείνουν έτσι δυστυχώς έξω από κάθε δυνατότητα ανάπτυξης στο μέλλον και τα χωριά θα τύχουν μιας ιδιότυπης ομηρίας μιας ασύδοτης ομάδας εκμεταλλευτών και καιροσκόπων.
Ο Δήμος αυτός και ανύπαρκτος θα είναι να προχωρήσει αναπτυξιακά στο μέλλον και ανήμπορος θα είναι να υπηρετήσει τα συμφέροντα και τις ανάγκες των κατοίκων των ορεινών κοινοτήτων.
Επειδή οι καιροί είναι κρίσιμοι και αύριο τα παιδιά μας θα ζητήσουν εξηγήσεις από εμάς, για τούτο καλώ κάθε σκεπτόμενο συμπολίτη μας να σκεφτεί σοβαρά την κατάσταση που διαμορφώνεται, τους φορείς του Νομού να πάρουν πρωτοβουλίες ώστε το τελικό αποτέλεσμα της δημόσιας διαβούλευσης που θα αποσταλεί στη Βουλή να είναι η δημιουργία δύο Δήμων στον Νομό Γρεβενών του ενιαίου Δήμου Γρεβενών- ορεινών κοινοτήτων και του Δήμου Δεσκάτης για το συμφέρον και το μέλλον του τόπου μας.
Με τιμή,
Tαταρίδης Κυριάκος
Αρχιτέκτων Μηχανικός
Πρώην Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Γρεβενών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου