Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Συμφώνησαν για το ύψος του...'Εβερεστ

http://www.traveladventures.org/continents/asia/images/mount-everest-north-face02.jpg 


Μετά από μακρόχρονη διαμάχη σχετικά με το ύψος που έχει το ψηλότερο βουνό του κόσμου, η Κίνα αποδέχτηκε τελικά την άποψη του Νεπάλ και το όρος Έβερεστ επισήμως πλέον θεωρείται ότι έχει υψόμετρο 8.848 μέτρων. Οι Κινέζοι γεωλόγοι μέχρι σήμερα επέμεναν ότι το Έβερεστ, που βρίσκεται στα σύνορα των δύο χωρών, πρέπει να μετρείται με βάση... το ύψος του ίδιου του βουνού, δηλαδή των πετρωμάτων του, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το χιόνι από πάνω του. Με αυτή τη λογική, το Έβερεστ είναι τέσσερα μέτρα χαμηλότερο, δηλαδή 8.844 μέτρα.

    Οι Νεπαλέζοι επέμεναν ότι στο υψόμετρο πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και το χιόνι πάνω στο βουνό - άποψη τελικά που επικράτησε στις τελευταίες επαφές αντιπροσωπειών των δύο χωρών στην πρωτεύουσα του Νεπάλ, το Κατμαντού, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερ. Το Νεπάλ, από την πλευρά του, αποδέχτηκε την κινεζική μέτρηση ότι το βουνό χωρίς χιόνια έχει υψόμετρο 8.844 μέτρα.

    Αν και περισσότεροι από τέσσερις χιλιάδες ορειβάτες έχουν πλέον ανέβει στο Έβερεστ από τότε που η κορυφή του «κατακτήθηκε» για πρώτη φορά, τον Μάιο του 1953, από τον Νεοζηλανδό Έντμουντ Χίλαρι και τον Σέρπα Τενζίνγκ Νοργκέι, το ακριβές ύψος του βουνού αποτελεί αντικείμενο διαμάχης από τότε που οι Βρετανοί έκαναν την πρώτη μέτρησή του, το 1856. Το ύψος των 8.848 μέτρων για πρώτη φορά καταγράφηκε από επιστήμονες της Ινδίας το 1955, μέτρηση που είχε συμπεριλάβει και τη χιονοκάλυψη.

    Κινέζοι επιστήμονες και ορειβάτες σκαρφάλωσαν στην κορυφή του Έβερεστ τον Μάιο του 2005 και συμπέραναν ότι το ίδιο το βουνό, χωρίς τα χιόνια, έχει ύψος 8.844,43 μέτρα, με περιθώριο σφάλματος περίπου 0,21 μέτρων.

    Όμως, οι γεωλόγοι παραμένουν επιφυλακτικοί και τονίζουν ότι οι μετρήσεις των δύο χωρών (Κίνας και Νεπάλ) για το ύψος του βουνού με ή χωρίς χιόνια μπορεί τελικά να είναι λανθασμένες, καθώς το Έβερεστ συνεχώς…ψηλώνει, όσο η τεκτονική πλάκα πάνω στην οποία «κάθεται» η Ινδία, βαθμιαία ωθείται κάτω από την πλάκα της Κίνας και του Νεπάλ, μια διαδικασία που «σηκώνει» συνεχώς αλλά αδιόρατα την οροσειρά των Ιμαλαϊων.

    Τον Μάιο του 1999, μια αμερικανική ερευνητική ομάδα, από το National Geographic και το Μουσείο Επιστημών της Βοστώνης, με τη βοήθεια δορυφορικής τεχνολογίας GPS, μέτρησε το Έβερεστ στα 8.850 μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του χιονιού (δηλαδή δύο μέτρα ψηλότερα από τον κινεζο-νεπαλέζικο συμβιβασμό). Το ύψος αυτό χρησιμοποιείται πλέον από την Εθνική Γεωγραφική Υπηρεσία των ΗΠΑ, αν και δεν έχει γίνει επισήμως αποδεκτό από το Νεπάλ. Οι αμερικανοί ερευνητές δήλωσαν ότι δεν μπόρεσαν να μετρήσουν με βεβαιότητα το ύψος του βουνού χωρίς τα χιόνια.

    Οκτώ από τις 14 υψηλότερες κορυφές του κόσμου βρίσκονται στο Νεπάλ ή στα σύνορά του με την Κίνα και την Ινδία.

    Κείμενο: Π.Δρακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου