Στην Αθήνα θα έρθουν την Τετάρτη δύο κλιμάκια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τα οποία θα έχουν επαφές με τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου και με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Τα στελέχη του διεθνούς οργανισμού θα βρεθούν στην Ελλάδα για τουλάχιστον δύο εβδομάδες προκειμένου να παράσχουν «τεχνική βοήθεια» σε θέματα... φορολογίας και κατάρτισης του προϋπολογισμού.
Εντούτοις, θεωρείται σίγουρο ότι επί τάπητος θα τεθούν και η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Τεχνική βοήθεια
Κατά την επίσκεψη του κλιμακίου του ΔΝΤ, τα στελέχη του αναμένεται να προβούν σε προτάσεις σε θέματα όπως: Βελτίωση της παρακολούθησης εκτέλεσης του προϋπολογισμού σε μηνιαία βάση, υιοθέτηση τριετών προϋπολογισμών ανά υπουργείο, ενδυνάμωση του ρόλου του Κοινοβουλίου στην παρακολούθηση και έλεγχο του προϋπολογισμού με την ίδρυση επιστημονικού γραφείου παρακολούθησης.
Επίσης, σε ό,τι αφορά στη φορολογία , το κλιμάκιο θα εξετάσει τα κυριότερα προβλήματα φορολογικής συμμόρφωσης, συστήματα διεξαγωγής φορολογικών ελέγχων, τη διαχείριση ληξιπρόθεσμων οφειλών και τους μηχανισμούς είσπραξης βεβαιωθέντων φόρων, το οργανόγραμμα και την κατανομή προσωπικού ανά τομέα φορολογικής διοίκησης, καθώς και το διοικητικό κόστος ανά φορολογική αρχή και το παραγόμενο έργο.
Το μεικτό κλιμάκιο
Τις προηγούμενες ημέρες είχαν έρθει στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας, στο πλαίσιο των διαδικασιών για την κατάρτιση της εαρινής έκθεσης της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία (θα ανακοινωθεί στις 5 Μαΐου).
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαΐου θα έρθει στην Αθήνα το μεικτό κλιμάκιο των ελεγκτών Κομισιόν-ΕΚΤ-ΔΝΤ, εν όψει της έκθεσης προόδου για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, στις 16 Μαΐου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσανατολίζεται, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, να ανακοινώσει στις 5 Μαΐου ότι η ύφεση φέτος στην Ελλάδα θα ανέλθει στο 2,5% περίπου.
Μία πρόβλεψη, πολύ πιο δυσοίωνη από την αναθεωρημένη εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος (μείωση ΑΕΠ 1,5% με 2%), που, εάν επαληθευτεί, θα δυσχεράνει επιπλέον την προσπάθεια αύξησης των εσόδων και πιθανόν να απαιτήσει πρόσθετα μέτρα στο σκέλος περιστολής των δημοσίων δαπανών, ώστε το έλλειμμα να περιορισθεί εφέτος κατά 4 μονάδες του ΑΕΠ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου