ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Ο Νομάρχης Γρεβενών και ο Πρόεδρος του Χιονοδρομικού κέντρου της Βασιλίτσας μιλάνε στην "Δυτική" - Τί συμβαίνει με τη Βασιλίτσα;


 



Το  χιονοδρομικό Κέντρο αποτελεί το πιο σημαντικό  εργαλείο για την  τουριστική αναβάθμιση και προβολή του  Νομού Γρεβενών. Για  το λόγο αυτό, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Γρεβενών, σε συνεργασία με την Αν Γρε και με την ομόφωνη απόφαση των Εμπλεκόμενων Φορέων, προωθεί την υλοποίηση συνδυασμένων και συμπληρωματικών αναπτυξιακών ...
παρεμβάσεων, δημιουργώντας ένα εργαλείο σχεδιασμού που θα καταγράψει και θα συνδυάσει δράσεις και έργα που θα υλοποιηθούν στην περιοχή τα επόμενα χρόνια. Ο Πρόεδρος του Χιονοδρομικού κέντρου της Βασιλίτσας αναλύει στη “ΔΥΤΙΚΗ” όλες τις πτυχές της υπόθεσης.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ  ΝΟΜΑΡΧΗ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΚΟΥΠΤΣΙΔΗ 
Δεν διαπραγματευόμαστε την παραμονή των παράνομων επιχειρήσεων 
Κύριε Κουπτσίδη, ποια είναι  η άποψή σας  αλλά και η θέση σας στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει  ο Φορέας Διοίκησης  Χ.Κ.Β. με το Δίστρατο και τις εγκαταστάσεις  του;
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Φορέας Διαχείρισης του Χ.Κ.Β. με την Κοινότητα Διστράτου ξεκίνησε λόγω της εγκατάστασης του πρώτου Λίφτ, το έτος 1978-1979 από το Δ.Σ. του Χιονοδρομικού Συλλόγου Γρεβενών κατά το ήμισυ σε Ηπειρωτικό έδαφος. Με αυτό το δεδομένο, οι κάτοικοι της Κοινότητας Διστράτου θεώρησαν ότι υπάρχει συνιδιοκτησία και εγκατέστησαν στο χώρο του πάρκινκ αυθαίρετες επιχειρήσεις, με τη σύμφωνη γνώμη της Κοινότητας. Μετά την ενημέρωση που είχαμε από την τότε Διοίκηση του Φορέα για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, αν και το Χιονοδρομικό Κέντρο υπάγεται από το 1990 στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και με δεδομένο ότι η εύρυθμη λειτουργία του Χ.Κ. μάς άφορα άμεσα, ζητήσαμε και είχαμε συνάντηση με το Νομάρχη Ιωαννίνων και το Πρόεδρο της Κοινότητας Διστράτου ώστε να βρεθεί λύση: 1ον  ως προς την αλλαγή του παλιού λίφτ με καινούργιο και 2ον την απομάκρυνση των παράνομων επιχειρήσεων.
Και στα δύο αιτήματα μας τόσο ο Νομάρχης Ιωαννίνων όσο και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Διστράτου ήταν αρνητικοί.
Με ποιο τρόπο σχεδιάζετε να βοηθήσετε στην επίλυση του προβλήματος;
Το χιονοδρομικό Κέντρο αποτελεί  το πιο σημαντικό εργαλείο για την τουριστική αναβάθμιση και προβολή του Νομού μας. Για το λόγο αυτό, ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Γρεβενών, σε συνεργασία με την Αν Γρε και με την ομόφωνη απόφαση των Εμπλεκόμενων Φορέων, προωθούμε την υλοποίηση συνδυασμένων και συμπληρωματικών αναπτυξιακών παρεμβάσεων, δημιουργώντας ένα εργαλείο σχεδιασμού που θα καταγράψει και θα συνδυάσει δράσεις και έργα που θα υλοποιηθούν στην περιοχή τα επόμενα χρόνια. Ο σχεδιασμός αυτός αφορά στη Σύνταξη Επιχειρησιακού Σχεδίου για την αξιοποίηση και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας του Νομού Γρεβενών με τη συμμετοχή
      α) του Ελληνικού  Δημοσίου, Υπουργείο  Πολιτισμού
      β) της Περιφέρειας  Δυτικής Μακεδονίας
      γ) της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Γρεβενών
   δ) της Κοινότητας Σμίξης και
      ε) της Αναπτυξιακής Γρεβενών Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρείας Ο.Τ.Α. “ΑΝ.ΓΡΕ.”
Αυτό  που σχεδιάζουμε, επίσης, ως Ν.Α. Γρεβενών και σε συνεργασία με τη Νέα Διοίκηση του Φορέα σε άμεσο  χρόνο είναι να στηθεί καινούργιο Λιφτ σε χώρο του Νομού Γρεβενών δίπλα στο παλιό και, βέβαια, την απομάκρυνση του παλιού Λιφτ που είναι στην πλευρά του Διστράτου. Και αυτό δεν το διαπραγματευόμαστε. Όπως επίσης δεν διαπραγματευόμαστε την παραμονή των παράνομων επιχειρήσεων.

http://img.pathfinder.gr/clubs/images/48/198048/81.jpg

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΕΓΟΥ  ΜΙΛΤΙΑΔΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ  ΒΑΣΙΛΙΤΣΑΣ 
Κύριε Τέγο, εξηγήστε μας  σας παρακαλώ τη διαμάχη  που υπάρχει ανάμεσα  στους νομούς Γρεβενών και Ιωαννίνων  και αφορά στο  Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας.
Το χιονοδρομικό κέντρο δημιουργήθηκε το 1975 από μία ομάδα ανθρώπων και έχω την τιμή να είμαι ένας από αυτούς, στην ηλικία των εικοσιπέντε με τριάντα ετών τότε, οι οποίοι ενεργοποιηθήκαμε και φτιάξαμε το χιονοδρομικό σύλλογο Γρεβενών. Σιγά σιγά, αποκτήσαμε κάποια μηχανήματα και κάποια εργαλεία και ζητήσαμε παραχώρηση των εκτάσεων από το Υπουργείο Γεωργίας. Οι εκτάσεις αυτές και τα μηχανήματα του συλλόγου, όλα μαζί, παραχωρήθηκαν στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, οπότε, έγινε Αθλητικό Κέντρο. Το ατύχημα ήταν ότι αυτές οι εκτάσεις, μάλλον οι εγκαταστάσεις όπως είχαν τοποθετηθεί τότε και κυρίως ένας αναβατήρας συρόμενος ο οποίος εξακολουθεί να υπάρχει και σήμερα, τοποθετήθηκαν κατά το ήμισυ σε έδαφος Νομού Ιωαννίνων. Το αποτέλεσμα ήταν να τραβήξει την προσοχή των κατοίκων του Διστράτου. Στα σύνορα τώρα Μακεδονίας και Ηπείρου εγκαταστάθηκαν δύο “επιχειρήσεις”, μία καντίνα με ποτά, καφέδες και είδη καντίνας και το άλλο είναι κυριολεκτικά μία παράγκα, η οποία εκτός από τα είδη καντίνας κάνει και εμπόριο ειδών σκι, ενοικίασης, σχολή εκμάθησης και λοιπά. 
Οι  ιδιοκτήτες των δύο  “επιχειρήσεων” είναι  Γρεβενιώτες;
Όχι, είναι κάτοικοι Διστράτου. Με το πέρασμα των ετών, οι “επιχειρήσεις” αυτές εδραιώθηκαν.
Η καντίνα, ενώ  ήταν υποχρέωση του ιδιοκτήτη  να την παίρνει το βράδυ και  να την φέρνει το πρωί, ουδέποτε έφυγε από εκεί! Δεν μετακινήθηκε ποτέ! Έβγαλε ρίζες και επεκτείνεται! Σε διάφορες εκκλήσεις μας στην αρχή για συνεργασία και για τη συμμετοχή τους σε κάποια έξοδα, δεν υπήρξε ανταπόκριση.  
Τίθεται θέμα νομιμότητας  αυτών των δύο  “επιχειρήσεων” εκεί; Έχουν άδειες λειτουργίας;
Όχι, και εδώ  είναι το θέμα. Είναι τελείως παράνομοι. Εμείς έχουμε κάνει τις καταγγελίες  μας και ανέλαβαν οι υπηρεσίες  τώρα. Ήδη, απ' ό,τι πληροφορήθηκα, η  πολεοδομία κήρυξε παράνομα τα κτίσματα αυτά. Η σχολή σκι, μέχρι πρότινος - δεν ξέρω τώρα αν δραστηριοποιήθηκε και έβγαλε κάποιες άδειες - ήταν εντελώς παράνομη. Οι δάσκαλοι του σκι δεν είχαν τα προσόντα για να έχουν άδεια διδασκαλίας. Επίσης, έγιναν διάφορες επεκτάσεις στις εγκαταστάσεις, για παράδειγμα έκανε τις τουαλέτες όπου θέλησε αυτός. Και χωρίς εμείς, σαν διοίκηση του φορέα, να μπορούμε να επέμβουμε, διότι είναι στο έδαφος του Διστράτου. Όμως, η ευθύνη αν για παράδειγμα γίνει κάποιο ατύχημα εκεί, είναι δική μας. Εδώ και 5 χρόνια που αναλάβαμε εμείς τη διοίκηση του φορέα, τους πλησιάσαμε ακόμη περισσότερο, προκειμένου να συνεννοηθούμε. Προτείναμε να μας παραχωρήσουν μία έκταση γης για να μπορέσουμε να αντικαταστήσουμε τον υπάρχοντα αναβατήρα που βρίσκεται σε πολύ καλή θέση, και να συμμετέχει, αν θέλουν ένα άτομο απ' αυτούς στη διοίκηση του φορέα. Στάθηκε αδύνατον. Και ενώ θέλουν να συμμετέχουν στη διοίκηση του φορέα, δεν παραχωρούν τίποτα απολύτως. Έχω επιστολή όπου τους καλούμε να φτιάξουμε, να  προγραμματίσουμε μαζί το χιονοδρομικό κέντρο, προκειμένου να μη γίνεται κάτι αυθαίρετα, αλλά κατόπιν συζήτησης. Να σας αναφέρω για παράδειγμα ότι τους προτείναμε να μεταφερθούν 50 μέτρα πιο πέρα, προκειμένου να διπλασιασθεί ο χώρος του πάρκινγκ, κάτι που είναι καλό για όλους. Καμία υποχώρηση, καμία συνεργασία αλλά την ίδια στιγμή θέλουν να πάρουν μέρος και στην διοίκηση του Χιονοδρομικού Κέντρου. 
Ζητήσατε  βοήθεια ή και  παρέμβαση από  το Νομάρχη Γρεβενών;
Βεβαίως και  ζητήσαμε βοήθεια. Ο κ. Κουπτσίδης γνωρίζει πολύ καλά το πρόβλημα αυτό. Πιστεύω  ότι και ο Νομάρχης Ιωαννίνων  το ξέρει, αλλά σιγοντάρει την κατάσταση. Ο Πρόεδρος της κοινότητας Διστράτου, επίσης, μου δημιουργεί μεγάλα ερωτηματικά διότι υποστηρίζει σθεναρά αυτές τις δύο επιχειρήσεις και την ίδια στιγμή δεν επιτρέπει να γίνουν άλλες στο χώρο το δικό τους. Υπάρχουν καταγγελίες και από την μεριά επιχειρηματιών του Διστράτου προς αυτούς τους δύο. 
Κύριε Τέγο, τί θα μπορούσε να δώσει λύση;
Κατ' αρχήν, χρειάζεται ένας σχεδιασμός του χιονοδρομικού  κέντρου από την αρχή. Προτάσεις  και μελέτες υπάρχουν. Χρειάζεται όμως μία γενικότερη μελέτη από εταιρία η οποία να κατέχει αυτά τα πράγματα. Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν διαθέτουμε τέτοια τεχνογνωσία. Ήρθαμε σε επαφή με μια Αυστριακή εταιρία η οποία όμως ζήτησε για μία λεπτομερέστατη μελέτη ανάπτυξης του χώρου το ποσό των 100.000 €. Καταλαβαίνετε ότι ένα τέτοιο ποσό είναι απαγορευτικό.
Για το ιδιοκτησιακό, ζητήσαμε παραχωρήσεις εκ μέρους της  κοινότητας Σμίξης και της κοινότητας Διστράτου και δεν γίνεται  τίποτα. Οι εκτάσεις του χιονοδρομικού  κέντρου πέρασαν στην ιδιοκτησία της κοινότητας Σμίξης. Η κοινότητα Σμίξης διεκδίκησε από το υπουργείο Γεωργίας γύρω στα 17.000 με 18.000 στρέμματα περιμετρικά της κοινότητας για βοσκοτόπια, τα οποία περιελάβαναν όμως και τα 1.800 στρέμματα του χιονοδρομικού κέντρου. Υπήρχε όμως παράγραφος μέσα στην απόφαση ότι πρέπει τα στρέμματα του χιονοδρομικού κέντρου να εξαιρεθούν, παράγραφος που αγνοήθηκε πρωτόδικα, στο Εφετείο, και στον Άρειο Πάγο, διότι δεν υπήρξε καμία νομική εκπροσώπηση. Η απόφαση του Αρείου Πάγου ήρθε όταν εμείς αναλάβαμε την διοίκηση του χιονοδρομικού. Έκτοτε, αναλώσαμε σημαντικό χρόνο και κόπο για την διευθέτηση αυτού του προβλήματος χωρίς, δυστυχώς, αποτέλεσμα.  
Από ποιον θεωρείτε ότι  θα έπρεπε να διοικείται το Χιονοδρομικό Κέντρο;
Εμείς, βασικά, δεν  θέλουμε τίποτα. Εμείς έχουμε μπροστά  μας μόνο την ανάπτυξη του χιονοδρομικού κέντρου και  για εμάς είναι αδιανόητο να υπάρχει ένα σύνορο στο βουνό όπου λέει εδώ είναι Μακεδονία και εκεί είναι Ήπειρος. Στις Άλπεις, ξέρετε, ανεβαίνουν από την Ιταλία με ένα εισιτήριο κάνουν σκι στην Ελβετία και παίρνουν το λιφτ από τη Γαλλία! Δεν έχουν οι χώρες σύνορα, όχι οι νομοί μεταξύ τους! Εμείς όμως έχουμε! Κατά τη γνώμη μου, η καλύτερη άποψη είναι να ανήκει στη Περιφέρεια γιατί πιστεύω ότι η Περιφέρεια θα έχει και την οικονομική δυνατότητα να το λειτουργήσει. Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, δυστυχώς, δίνει βαρύτητα σε κολυμβητήρια και γήπεδα. Ο χειμερινός τουρισμός είναι δευτερεύον θέμα ακόμα.
Το κακό στην όλη αυτή υπόθεση είναι ότι  η Ήπειρος, παρ' ότι έχει ήδη δύο  χιονοδρομικά του Μετσόβου και του  Ανηλίου, προσπαθεί να “βάλει πόδι “και εδώ, παίρνοντας τη διοίκηση και, μάλιστα, χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Ξέρετε, όλες οι επιχειρήσεις εκεί πάνω που ανήκουν στη δικαιοδοσία του φορέα, πληρώνουν ακριβά ενοίκια. 'Ολες, εκτός από τις δύο του Διστράτου. 
Για ποιο λόγο παραιτηθήκατε κ. Τέγο;
Η δική μας διοίκηση σχηματίστηκε και προτάθηκε στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού από τον  κ. Φώλια. Μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, κρίναμε σωστό να παραιτηθούμε για  να δώσουμε τη δυνατότητα στη νέα  Κυβέρνηση να κάνει τις δικές  της επιλογές. Βέβαια, μετά την υποβολή της παραίτησης, μας προτάθηκε να παραμείνουμε και παραμείναμε μέχρι να οριστεί η καινούρια διοίκηση. 
Πώς πήγε φέτος η σεζόν;
Όχι καλά! Χιόνια είχαμε μετά τα Χριστούγεννα, οπότε  χάσαμε την περίοδο των διακοπών. Κάποια Σαββατοκύριακα είχαμε άσχημο καιρό και τελευταία είχαμε πολλή ζέστη. Χωρίς τα αναμενόμενα κέρδη καταφέραμε να τελειώσουμε και τη σεζόν αυτή. Εμείς φροντίσαμε εδώ και 3 χρόνια να κρατήσουμε τις ίδιες τιμές. Βέβαια, δεχθήκαμε ένα πόλεμο από τους ανταγωνιστές μας, των άλλων Χιονοδρομικών Κέντρων. Αλλά, ως Αθλητικό Κέντρο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, θελήσαμε να δώσουμε τη δυνατότητα στον κόσμο να απολαύσει το σκι.


Συνέντευξη: Αίγλη Καρανάνου – Στέλλα Καρανάνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου