Υπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, το φορολογικό νομοσχέδιο. Η Νέα Δημοκρατία υπερψήφισε περίπου το ένα τρίτο των άρθρων, ενώ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί για κάποια άλλα στην Ολομέλεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε επί της αρχής και επί του συνόλου,... ζητώντας παράλληλα αυστηροποίηση των διατάξεων που αφορούν τα κριτήρια διαβίωσης, αν και επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί για κάθε ένα από τα άρθρα στην Ολομέλεια, αφού εξετάσει τις αλλαγές που ανακοίνωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Ο ΛΑΟΣ επιφυλάχθηκε, τόσο επί της αρχής, όσο και επί των άρθρων, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε πως, αν και συμφωνεί με κάποιες από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, τις καταψηφίζει όλες, εκφράζοντας την εναντίωσή του στο πόνημα του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο «διακρίνεται για τις φοροαπαλλαγές που προβλέπει για το μεγάλο κεφάλαιο και τους μεγαλοοφειλέτες».
Κατά την συζήτηση των 91 άρθρων του νομοσχεδίου, όπως επίσης και τροπολογίας που αφορά τους ελληνικούς αερολιμένες, ο υπουργός Οικονομικών αντιμετώπισε την ίδια κριτική που δέχθηκε κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις: Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας και ΛΑΟΣ, εκφράστηκε αντίθεση στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας («χαριστική βολή στον κατασκευαστικό κλάδο» είχε χαρακτηρίσει τη ρύθμιση ο εισηγητής της ΝΔ, Θ. Καράογλου) - κάτι που έδωσε την ευκαιρία στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου να διαπιστώσει πως «κάποια κόμματα, είναι προφανές ότι προσπαθούν να ελαφρύνουν τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, καθώς είναι αδύνατον να πειστεί κάποιος Έλληνας, πως ένα ακίνητο αξίας πάνω από 600.000 ευρώ, είναι μικρή περιουσία. Δεν θα απολογηθούμε γι’ αυτό».
«Ουδείς θέλει να επιβαρύνει υπέρμετρα το ακίνητο. Ας είμαστε όμως καθαροί: Στην Ελλάδα, η επιβάρυνση των ακινήτων είναι πολύ μικρότερη απ’ τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες» ανέφερε ο υπουργός.
Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, εκφράστηκε επίσης η αντίθεση στη ρύθμιση (αρ. 62) που καταργεί την απαλλαγή από ΦΠΑ, των υπηρεσιών νοσοκομειακής και ιατρικής περίθαλψης του ιδιωτικού τομέα, περιοριζόμενη μονάχα σε οργανισμούς δημοσίου δικαίου και μη κερδοσκοπικούς. «Στην πράξη αυτό που θα γίνει, θα είναι να έχουν ένα επιπρόσθετο έσοδο της τάξης 10% τα ιατρικά κέντρα, το Δημόσιο δεν θα πάρει δραχμή και θα υπάρχει μια τεράστια επιβάρυνση 10% στους ασφαλιστικούς οργανισμούς που είναι πελάτες των ιατρικών αυτών κέντρων» εκτίμησε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας. «Να εξαιρεθούν τα ασφαλιστικά ταμεία από την επιβάρυνση ΦΠΑ για τις ιδιωτικές κλινικές» ζήτησε ο Δ. Παπαδημούλης. «Είναι προφανές ότι θα υπάρξει αντίστοιχη εσωτερική φορολογική κατανομή, ώστε να μην περαστεί το ΦΠΑ στους ασφαλιστικούς οργανισμούς» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών.
Τέλος, στο επιχείρημα της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, ότι το νομοσχέδιο είναι «αντιαναπτυξιακό», καθώς τα μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης είναι λίγα συγκριτικά με τον όγκο του νομοσχεδίου, ο κος Παπακωνσταντίνου απάντησε πως «τα αναπτυξιακά κίνητρα δεν τα μετρά κανείς με τις σελίδες που καταλαμβάνουν. Θα βοηθήσουν τους νέους επιχειρηματίες που προσπαθούν να στήσουν μια δουλειά, ενώ έχουν να κάνουν και με την μείωση της φορολογίας στα αναδιανεμόμενα κέρδη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου