Λεπτό προς λεπτό το δρόμο προς το θάνατο, στον οποίο οδηγήθηκε το μόλις 12 μηνών παιδί τους από έλλειψη φροντίδας σε τρία δημόσια νοσοκομεία της Βέροιας και της Θεσσαλονίκης, περιγράφουν στη μήνυση που κατέθεσαν οι γονείς του άτυχου αγοριού από την Κοζάνη, που έχασε τη ζωή του από γαστρεντερίτιδα. Η μήνυση υποβλήθηκε στην Εισαγγελία...
Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και μ’ αυτήν επιρρίπτονται ποινικές ευθύνες κυρίως στους γιατρούς της παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου Βέροιας και του νοσοκομείου Λοιμωδών, καθώς το άτυχο αγοράκι εξέπνευσε στις 17 Μαρτίου από σοκ αφυδάτωσης, που είχε συνέπεια να υποστεί σηψαιμία.
Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και μ’ αυτήν επιρρίπτονται ποινικές ευθύνες κυρίως στους γιατρούς της παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου Βέροιας και του νοσοκομείου Λοιμωδών, καθώς το άτυχο αγοράκι εξέπνευσε στις 17 Μαρτίου από σοκ αφυδάτωσης, που είχε συνέπεια να υποστεί σηψαιμία.
Στην αναφορά τους οι γονείς είναι ιδιαίτερα επικριτικοί για τη συμπεριφορά που είχαν από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό στα δύο νοσοκομεία, την ώρα που έβλεπαν την κατάσταση του παιδιού τους να επιδεινώνεται. “Είναι εντελώς αδιανόητο στον 21ο αιώνα να πεθαίνει ένα παιδί από γαστρεντερίτιδα μέσα στα δημόσια νοσοκομεία. Η τραγική κατάληξη του άτυχου Γιαννάκη μας στο ‘Ιπποκράτειο’ νοσοκομείο είχε ήδη δρομολογηθεί από πράξεις και παραλείψεις στα άλλα δύο νοσοκομεία, αφού τις πρώτες κρίσιμες ώρες ουσιαστικά έμεινε αβοήθητος”, περιγράφουν οι γονείς.
Το οδοιπορικό της τραγωδίας
Η αντίστροφή μέτρηση για τη ζωή του 12μηνου αγοριού ξεκίνησε στις 6 Μαρτίου, όταν παρουσίασε ήπια αδιαθεσία. Επειδή ο παιδίατρος που το παρακολουθούσε έλειπε εκτός Κοζάνης, απευθύνθηκαν στα δύο νοσοκομεία του νομού (Κοζάνης και Πτολεμαΐδας), διαπιστώνοντας πως δεν λειτουργούν οι παιδιατρικές κλινικές τους. Αναγκάστηκαν ν’ απευθυνθούν στη Βέροια, όπου καταγγέλλουν ότι καταγράφηκαν όλες οι παραλείψεις των γιατρών. Τονίζουν ότι δεν επιχειρήθηκε να χορηγηθεί ενδοφλέβια ορός στο παιδί, με συνέπεια να αφυδατωθεί, ενώ τους απαγόρευαν να του χορηγήσουν υγρά από το στόμα. Αποκορύφωμα της κατάστασης ήταν πως έπειτα από 15 ώρες νοσηλείας ο γιατρός δήλωσε αδυναμία ν’ αντιμετωπίσει το περιστατικό.
Η συνέχεια δόθηκε στο νοσοκομείο Λοιμωδών, καταγγέλλοντας πως γιατροί και νοσοκόμοι είχαν προσβλητική συμπεριφορά. “Πολλά δεν ρωτάς, μανούλα; Δεν σου λέω”, φέρεται πως απάντησε νοσηλεύτρια στο ζευγάρι. Το παιδί, αφού είχε μελανιάσει, μεταφέρθηκε στην εντατική του “Ιπποκράτειου” νοσοκομείου, όπου παρά την αρχική βελτίωση της κατάστασής του εξέπνευσε στις 17 του μήνα. Η τραγωδία δεν σταμάτησε όμως εκεί, καθώς και στην ιατροδικαστική υπηρεσία είχε μεταφερθεί η σορός του παιδιού με άλλο όνομα, και χρειάστηκε ο πατέρας να κληθεί να αναγνωρίσει τον νεκρό γιο του. “Είναι βέβαιο πως ο θάνατος θα είχε αποφευχθεί εάν υπήρχε έγκαιρη και σωστή ιατρική αντιμετώπιση”, καταλήγουν οι γονείς, που στρέφονται κατά παντός υπευθύνου.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου