Πυρετώδεις διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικά με τους όρους βάσει των οποίων η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει -εφόσον τελικά το ζητήσει- το μηχανισμό στήριξης της ΕΕ. Όπως μετέδωσαν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπάι, τον Ισπανό πρωθυπουργό,...
Χοσέ Θαπατέρο, τον επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.
Χοσέ Θαπατέρο, τον επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.
Σε κάθε περίπτωση όπως μετέδωσε το Mega το μεσημέρι του Σαββάτου, την Κυριακή θα συνεδριάσει εκτάκτως το Eurogroup (με τηλεδιάσκεψη) προκειμένου να εξετάσει τις παραμέτρους της συμφωνίας.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, που επικαλούνται Τα Νέα του Σαββάτου, το «τεχνικό κείμενο» δεν είχε οριστικοποιηθεί σε όλα του τα σημεία και κυρίως σε ό,τι αφορούσε το επιτόκιο, λόγω διαφωνιών της Γερμανίας.
Η επικρατούσα άποψη ήταν για επιτόκιο στα επίπεδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Το ΔΝΤ, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, θα δάνειζε την Ελλάδα αν του το ζητούσε με επιτόκιο περίπου 3,25%, ποσό της τάξης των 10 δισ. ευρώ. Η Γερμανία όμως επέμενε ότι τα επιτόκια έπρεπε να είναι κοντά σε αυτά της αγοράς.
Σε εξέλιξη βρίσκεται ένα «παζάρι» για τη διαμόρφωση των επιτοκίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, η ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια θα αγγίξει περίπου τα 44 δισ. ευρώ για τη διετία 2010-2011, στην οποία θα συνεισφέρουν 15 ευρωπαϊκές χώρες (όχι όμως και η Γερμανία) σε ποσοστό 70%.
Το υπόλοιπο 30% θα καταβληθεί από το ΔΝΤ, το οποίο εξακολουθεί να έχει ενεργό ρόλο στην Ευρώπη, αφού άλλωστε ολόκληρο το πλαίσιο είναι μια πιστή αντιγραφή της βοήθειας που δόθηκε από το ΔΝΤ σε ευρωπαϊκές χώρες που δεν συμμετέχουν στο ευρώ.
Εφόσον η Ελλάδα αποφασίσει να ζητήσει βοήθεια, τότε το επιτόκιο δανεισμού θα είναι λίγο παραπάνω από τις τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες για περίοδο τριών ετών και με ταχύτατες διαδικασίες εκταμίευσης.
Αισιόδοξος ο Ρεν
«Θα ξεπεράσουμε την δοκιμασία και θα διδαχθούμε από όσα συνέβησαν» επισήμανε ο Όλι Ρεν, μιλώντας στην φινλανδική εφημερίδα Iltalehti.
«Το ευρώ ήταν και θα είναι μια επιτυχημένη ιστορία. Τα κέντρα αποφάσεων πρέπει να ενεργήσουν με υπευθυνότητα και με στόχο να αποτρέψουν την εξάπλωση της 'πυρκαγιάς' της Ελλάδας.
» Οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη δεσμευτεί για αυτό και οι μηχανισμοί υποστήριξης είναι έτοιμοι αν και όταν θα χρειαστούν» υπογράμμισε ο ευρωπαίος επίτροπος.
Η στάση της Ελλάδας
Τη συνεδρίαση του Eurogroup αναμένει η κυβέρνηση προκειμένου να καθορίσει τη στάση της στο θέμα.
Η επίσημη θέση της Αθήνας είναι ότι δεν υπάρχει λόγος να ζητήσει βοήθεια, δεδομένου ότι έως τα μέσα Μαΐου δεν υπάρχει πίεση δανεισμού. Ωστόσο, διατυπώνονται και δεύτερες σκέψεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου