Στην ευθυνοφοβία των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών απέδωσε ο πρώην αρμόδιος υφυπουργός, Αντώνης Μπέζας, την δυσπραγία των υφισταμένων του στο να διενεργήσουν φορολογικούς ελέγχους στην Μονή Βατοπαιδίου το 2009. Παράλληλα, διευκρίνισε πως ο ίδιος δεν ανταποκρίθηκε στην υπόδειξή τους...
για συγκρότηση ειδικών ελεγκτικών επιτροπών, καθώς οι παραγγελίες για φορολογικούς ελέγχους είχαν ήδη δοθεί, το αίτημα δεν ήταν επαρκώς και σαφώς τεκμηριωμένο, ενώ μια τέτοια παρέμβαση από δικής του πλευράς, θα μπορούσε να εκληφθεί ως σκόπιμη υπουργική επέμβαση στο έργο της υπηρεσίας.
για συγκρότηση ειδικών ελεγκτικών επιτροπών, καθώς οι παραγγελίες για φορολογικούς ελέγχους είχαν ήδη δοθεί, το αίτημα δεν ήταν επαρκώς και σαφώς τεκμηριωμένο, ενώ μια τέτοια παρέμβαση από δικής του πλευράς, θα μπορούσε να εκληφθεί ως σκόπιμη υπουργική επέμβαση στο έργο της υπηρεσίας.
Ο κ. Μπέζας από την αρχή της κατάθεσής του υπογράμμισε πως ο ίδιος με την ιδιότητα του υφυπουργού Οικονομικών, κινήθηκε στη βάση της αποκατάστασης των δικαιωμάτων του Δημοσίου επί της περιοχής της Βισθωνίδας, δίνοντας μάλιστα κατεύθυνση για δικαστική διεκδίκηση των εκτάσεων που είχαν αποδοθεί στη Μονή Βατοπαιδίου. Για την νομική στήριξη της προσπάθειας αυτής, ο ίδιος ανακάλεσε τις τρεις αποφάσεις των Γνωμοδοτικών Συμβουλίων, που είχαν (επί των υφυπουργείων των κ.κ. Δρυ και Φωτιάδη) κατοχυρώσει δικαιώματα της Μονής στην περιοχή.
«Η ανακλητική απόφαση, την οποία εγώ υπέγραψα, ήταν ταυτόχρονα και εντολή προς την Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου, την Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας και προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες στις οποίες κοινοποιήθηκε, τα όργανα του Δημοσίου να προβούν «σε όλες τις νόμιμες ενέργειες», για την εκτέλεση της απόφασης και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του Δημοσίου πάνω στις συγκεκριμένες εκτάσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Μπέζας. Σε παρατήρηση δε, του Ντίνου Ρόβλια (ΠΑΣΟΚ), ότι ο ίδιος δεν κινήθηκε δικαστικά, ο κος Μπέζας απάντησε πως «αν εγώ προσδιόριζα σ’ αυτήν την ανακλητική απόφαση συγκεκριμένες νομικές ενέργειες που έπρεπε να γίνουν, μπορεί να βρισκόμουν πολιτικά και ηθικά έκθετος, εάν σ’ αυτό τον κατάλογο ενεργειών παρέλειπα κάποια νόμιμη ενέργεια που θα μπορούσε να γίνει. Το ζήτημα ήταν πολύπλοκο νομικά, για να μπορέσω εγώ να εκθέσω τις νομικές ενέργειες μέσα από μια διοικητική πράξη, μέσα από μια υπουργική απόφαση».
Σε κάθε περίπτωση, για τον λόγο αυτό, ο τότε υπουργός Γ. Αλογοσκούφης, κατέθεσε ερώτημα προς τον Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) για τον προσδιορισμό της βέλτιστης επιλογής διεκδίκησης των εκτάσεων - ενώ ο Α. Μπέζας, αν και δεν ήταν προϊστάμενος της ΚΕΔ, στην αλληλογραφία που είχε μαζί της, ζητούσε το πάγωμα των δικών της πρωτοβουλιών, μέχρι την έκδοση απόφασης του ΝΣΚ. Παρά ταύτα, η ΚΕΔ συνέχισε να κινείται αυτόνομα, υιοθετώντας στην πράξη τις προτάσεις της Μονής, χωρίς να είναι ο ίδιος υπεύθυνος, καθώς προϊστάμενός της ήταν ο υπουργός Οικονομικών και όχι ο ίδιος.
Άλλο τόσο, με εγκύκλιό του, απαγόρευσε την αποδοχή εκ μέρους των Δ.Ο.Υ., δηλώσεων φόρου μεταβίβασης για τα ακίνητα των επίμαχων ανταλλαγών, ενώ με έγγραφό του στη νομαρχία Θεσσαλονίκης, ζητούσε εμμέσως το πάγωμα της έκδοσης οικοδομικών αδειών για τα εν λόγω ακίνητα».
- «Προφανώς έλαβε γνώση και ο νομάρχης» υποστήριξε ο Α. Μπέζας.
- «Στην προηγούμενη Εξεταστική, ο διευθυντής Πολεοδομίας και η διευθύντρια Πολιτικής Γης Θεσσαλονίκης, κατέθεσαν ότι ουδέποτε τους είχε κοινοποιηθεί η απόφασή σας. Άρα μπαίνει θέμα για τον νομάρχη Θεσσαλονίκης» ανέφερε ο Παναγιώτης Δημητρουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ).
Οι απαντήσεις του κου Μπέζα, κρίθηκαν ελλειμματικές από πλευράς ΠΑΣΟΚ αλλά και ΚΚΕ, κυρίως σε ό,τι αφορά τους ελέγχους των οικονομικών της Μονής, αλλά και για κάποια ατολμία που διαφαίνεται στις αποφάσεις που υπέγραψε, στο να αναπτύξει τα επιχειρήματα του Δημοσίου σε ό,τι αφορά την ιδιοκτησία της περιοχής της Βισθωνίδας:
- «Δεν υπάρχει πουθενά μια κατηγορηματική δήλωση πως η Βισθωνίδα ανήκει στο Δημόσιο. Κρατάτε μία απόσταση ως πολιτική ηγεσία τότε και αφήνετε να πάει η υπόθεση στο δικαστήριο» παρατήρησε ο Α. Σκυλλάκος (ΚΚΕ).
- «Στο δικαστήριο ούτως ή άλλως αυτά κρίνονται οριστικά και αμετάκλητα» απάντησε ο πρώην υφυπουργός.
- «Αυτό το ξέρουμε, αλλά γιατί δεν ενισχύουμε τη θέση του δημοσίου;» επανήλθε ο βουλευτής του ΚΚΕ.
- «Αυτή ήταν η συμβουλή των νομικών συμβούλων, των δικών μου νομικών συνεργατών. Εγώ δεν είμαι νομικός, είμαι πολιτικός μηχανικός» απάντησε ο κος Μπέζας.
Το ζήτημα του οικονομικού ελέγχου της Μονής, έθιξε κυρίως ο Ντ. Ρόβλιας (ΠΑΣΟΚ) με δεδομένη προηγούμενη κατάθεση του Ευστ. Μιχαλόπουλου, γενικού διευθυντή φορολογικών ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών, ότι ο υφυπουργός κρατούσε επί μήνες στα συρτάρια του, ενημερωτικό σημείωμα της Διεύθυνσης, υπέρ της σύστασης ειδικών συνεργείων ελέγχου - το οποίο και επέστρεψε ανυπόγραφο πριν τις εκλογές του 2009.
«Ο κ. Μιχαλόπουλος ακολουθούσε αυτή την τακτική, για να διώχνει ευθύνες από πάνω του. Δεν μπορεί μία ΔΟΥ να κάνει έλεγχο; Πάρε τηλέφωνο τη ΔΥΟ και στείλε της έναν ελεγκτή και τρίξε τους και τα δόντια» απάντησε ο μάρτυρας. «Δεν χρειάζονται ειδικά συνεργεία για να βρεθεί το λογιστήριο της Μονής. Πιστεύω πως, με το που είδαν Βατοπαίδι είπαν: «Να κάνει ο υπουργός ειδικά συνεργεία και όλη η ευθύνη του χειρισμού και του συντονισμού των υποθέσεων να είναι εκεί και όχι σε εμάς»…» ανέφερε ο κος Μπέζας. Εξάλλου, η συγκρότηση ειδικών συνεργείων, όπου τα μέλη τους ορίζονται ονομαστικά από τον ίδιον τον υφυπουργό, «σε εκείνη την περίοδο, όπου οι έλεγχοι ήταν ακόμα σε πρωταρχικό στάδιο, θα μπορούσε ίσως να θεωρηθεί και ως μια προσπάθεια χειραγώγησης της ελεγκτικής διαδικασίας και ως μια κίνηση, η οποία δεν βρίσκεται στην κατεύθυνση της διαφάνειας» υποστήριξε ο μάρτυς.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου