Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, ολόκληρη η ανθρωπότητα γιορτάζει την Ημέρα της Μητέρας. Μια μέρα ξεχωριστή, που από την αρχαιότητα ήταν αφιερωμένη στη Γαία, τη Μητέρα Γη, δηλαδή τη Μητέρα όλων των ανθρώπων και των Θεών. Σήμερα, εκατομμύρια χρόνια από τότε που... πρωτοπαρουσιάστηκε η ζωή πάνω στη γη, ο ανθρώπινος πολιτισμός συνεχίζει να εξελίσσεται. Αφήνει την υπογραφή του σε θαυμαστά έργα και μάλιστα όχι μόνο πάνω στη γη.
Το μεγαλύτερο όμως θαύμα, αυτό της ανθρώπινης ύπαρξης οφείλεται στον πυρήνα της οικογένειας που είναι η μητέρα. Και ο εορτασμός της παγκόσμιας γιορτής της μητέρας δεν αποτελεί ένα φαινόμενο της σύγχρονης ιστορίας, αλλά έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα.
Μέρα εορτασμού της μητρότητας και ευχαριστιών προς τη μητέρα, με αρχαιοελληνική προέλευση. Στη σύγχρονη εποχή, η αμερικανίδα Άννα Μαρία Ριβς Τζάρβις ήταν εκείνη που είχε πρώτη την ιδέα να καθιερωθεί μια ιδιαίτερη ημέρα προς τιμή όλων των μητέρων.
Οι αγώνες της ευοδώθηκαν στις 9 Μάιου του 1914, όταν ο αμερικανός πρόεδρος Γούντροου Ουίλσον υπέγραψε προκήρυξη, σύμφωνα με την οποία η Ημέρα της Μητέρας καθιερωνόταν ως εθνική εορτή τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Έκτοτε, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.
Από τα αρχαία χρόνια, η τιμές προς τη «Μάνα Γη» συνέβαιναν στην καρδιά της άνοιξης, τότε που ολόκληρη η φύση είχε φορέσει τα καλά της για να υμνήσει τη θεά Γαία (δηλαδή τη Γη) που ήταν η σύζυγος του Ουρανού και συγχρόνως η Μητέρα όλων των ανθρώπων και των Θεών.
Για αιώνες ολόκληρους, η Γαία αποτελούσε την προσωποποίηση της φύσης, που γεννά όλο τον κόσμο, αλλά αργότερα, η λατρεία της Μητέρας μεταφέρθηκε στο πρόσωπο της κόρης της, της Ρέας που σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν γυναίκα του Κρόνου και γέννησε τον Δία. Από τότε η Ρέα λατρευόταν ως η Θεά της Γονιμότητας και «Μητέρα όλων των Θεών», γιατί ήταν η πρώτη μητέρα που γέννησε φυσιολογικά τα παιδιά της και τα ανέθρεψε με μητρικό γάλα.
Από τότε, η γιορτή της Μητέρας γιορτάζεται μέσα στην καρδιά της άνοιξης, σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, και ανάλογα με τις τοπικές παραδόσεις και μύθους έχει διαφορετικές μορφές έκφρασης.
Στις σύγχρονες σελίδες της ιστορίας, θα συναντήσουμε τη γιορτή της Μητέρας γύρω στο 1600 μ.Χ. στην Αγγλία, όπου οι ευγενείς γιορτάζουν την «Κυριακή της Μητέρας» (Mothering Sunday) στην Αγγλία, την 4η Κυριακή της Σαρακοστής, προς τιμήν της Μητέρας. Εκείνη την ημέρα συνήθιζαν να δίνουν μια ολόκληρη μέρα άδεια στους υπηρέτες τους, για να γιορτάσουν κι εκείνοι τις δικές τους μητέρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου