i
Η χημική καρκινογόνος ουσία «τολουόλιο», η οποία εμπεριέχεται σε χρώματα για το βάψιμο εσωτερικών χώρων, ευθύνεται για τον θάνατο της μαίας του μαιευτηρίου «Ελενα Βενιζέλου» Μαρίας Νέζη πέρυσι τον Ιούλιο. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει το πόρισμα του ιατροδικαστή κ. Ν.Καλογρηά , με ημερομηνία ...
10 Μαΐου 2010. Συγκεκριμένα, στην έκθεση αναφέρεται ότι ο θάνατος της 46χρονης γυναίκας «...επήλθε από έκθεση σε τολουόλιο- περιφερική πνευμονική εμβολή- μυοκαρδιοπάθεια» .
10 Μαΐου 2010. Συγκεκριμένα, στην έκθεση αναφέρεται ότι ο θάνατος της 46χρονης γυναίκας «...επήλθε από έκθεση σε τολουόλιο- περιφερική πνευμονική εμβολή- μυοκαρδιοπάθεια» .
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα “Το Βήμα”, εκείνο το χρονικό διάστημα γίνονταν εργασίες για την ανακαίνιση του έκτου ορόφου του μαιευτηρίου, οι οποίες περιελάμβαναν και το βάψιμο. «Ο όροφος δεν είχε εκκενωθεί. Λειτουργούσε κατά το ήμισυ» παραδέχεται μιλώντας στο «Βήμα» η πρώην διοικητής του μαιευτηρίου κυρία Φιλίτσα Χωματά. Σημειώνει ωστόσο ότι «την ευθύνη για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνονται οι εργασίες έχει η τεχνική υπηρεσία του νοσοκομείου».
Υπενθυμίζεται ότι ο θάνατος της μαίας σημειώθηκε στις 2.30 μ.μ. της 15ης Ιουλίου του 2009. Η γυναίκα απεβίωσε στο «Ελενα», καθώς παρουσίασε δύσπνοια, ερυθρότητα προσώπου και λαρυγγοσπασμό. Της χορηγήθηκαν κορτιζόνη και αδρεναλίνη, έγινε διασωλήνωση και καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, αλλά τελικά η γυναίκα κατέληξε.
Όπως αναφέρεται στην ιατροδικαστική έκθεση, από τον ιστολογικό έλεγχο που διενεργήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών διαπιστώθηκε εικόνα συμβατή με μυοκαρδιοπάθεια και σημεία περιφερικής πνευμονικής εμβολής. «Η μυοκαρδιοπάθεια αφορά πάθηση του μυοκαρδίου, προφανώς προϋπάρχουσα, η δε περιφερική πνευμονική εμβολή προφανώς εγκαταστάθηκε περί τον χρόνο θανάτου» τονίζεται.
Επίσης, από τον τοξικολογικό έλεγχο που διενεργήθηκε στο Τοξικολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης διαπιστώθηκε η ύπαρξη τολουολίου και π-υδροξυ-τολουολίου στα ούρα και τολουολίου στο αίμα και στους πνεύμονες. Μάλιστα, στο αίμα βρέθηκε τολουόλιο σε περιεκτικότητα 3,2 μg/mL. «Ως εκ τούτου, ανεξάρτητα από την παρουσία μυοκαρδιοπάθειας, η έκθεση σε τολουόλιο δεν δύναται να αποσυνδεθεί από τον θάνατο» συμπεραίνει ο κ. Καλογρηάς και συνεχίζει:
«Δεν γνωρίζω αν η μυοκαρδιοπάθεια συνεισέφερε στην αιτία θανάτουκαι, αν ναι, σε ποιον βαθμό, όμως η έκθεση σε τολουόλιο, πιστοποιημένη εργαστηριακώς και συνάδουσα με την κλινική εικόνα που μου ετέθη υπ΄ όψιν (δύσπνοια - ερυθρότητα προσώπου- λαρυγγοσπασμός- συρίττονες), φαίνεται να είναι αυτή που στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή προκάλεσε τον θάνατο (συνεπικουρούμενη ή μη από τη μυοκαρδιοπάθεια)» . Οσον αφορά την περιφερική πνευμονική εμβολή, όπως αυτή περιγράφεται στην ιστολογική εξέταση, ο ιατροδικαστής αναφέρει ότι δεν γνωρίζει «... εάν συνδέεται αιτιωδώς με έκθεση σε τολουόλιο.Ειδικότεροι δε εμού (τοξικολόγοιπνευμονολόγοι)» καταλήγει «μπορεί να συνεισφέρουν με μεγαλύτερη επιστημονική ασφάλεια στον τομέα αυτόν».
Σημειώνεται ότι το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν άλλα 19 περιστατικά με αλλεργίες και δύσπνοια.
Σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, χημικό κ. Μ. Χάλαρη, το τολουόλιο είναι γνωστό καρκινογόνο και τοξικό, το οποίο επηρεάζει ιδιαίτερα το νευρικό σύστημα. Η διάθεσή του έχει απαγορευθεί στην αγορά, όταν η συγκέντρωσή του σε κολλητικές ουσίες και βαφές ψεκασμού είναι ίση ή μεγαλύτερη του 0,1% κατά βάρος, με υπουργική απόφαση η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 12 Ιουλίου 2006 (αρ. φύλλου 884). Η απόφαση εναρμονίζει την ελληνική νομοθεσία προς την οδηγία 2005/59 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Κι όμως κάτι τέτοιο χρησιμοποιείται σε βαφές και μάλιστα σε νοσοκομεία και άλλους δημόσιους χώρους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου