Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Αιγαίο και Κυπριακό κυριάρχησαν στη συνέντευξη Παπανδρέου-Ερντογάν


 






Οι διαφορές των δύο πλευρών στο θέμα του Αιγαίου, αλλά και στο Κυπριακό ξεχώρισαν στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν οι Γ.Παπανδρέου και Τ.Ερντογάν.Για τα θέματα του Φαναρίου, ο κ. Ερντογάν υποσχέθηκε ότι οι υποψήφιοι πατριάρχες θα μπορούν να πάρουν την τουρκική ...
ιθαγένεια, ενώ δεσμεύθηκε ότι σύντομα θα υπάρξει λύση στο θέμα του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου.
Σχετικά με τη Θεολογική Σχολή είπε ότι σύντομα θα υπάρξει λύση.
Μάλιστα σε κάποιο σημείο της απάντησής του ο κ. Ερντογάν ρωτήθηκε αν έχει πρόβλημα να αποκαλέσει τον κ. Βαρθολομαίο Οικουμενικό Πατριάρχη, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου.
Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την άποψη ότι για την Τουρκία η ύπαρξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι προτέρημα. Ξεκαθάρισε ότι το θέμα του Φαναρίου δεν είναι διμερές, αλλά διεθνές και πάνω από όλα έχει να κάνει «με το σεβασμό που δείχνει μια χώρα στον εαυτό της».
Για τους μουσουλμάνους της Θράκης, ο κ. Ερντογάν κάλεσε την ελληνική πλευρά να επιτρέψει την εκλογή (και όχι το διορισμό) του μουφτή στη Θράκη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ούτε η Τουρκία αναμειγνύεται στο θέμα του Οικουμενικού Πατριάρχη.
Ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι οι θρησκευτικές ελευθερίες είναι κατοχυρωμένες στη χώρα, ωστόσο, αναγνώρισε ότι στο παρελθόν υπήρξαν αδικίες.
Τόνισε όμως ότι ο ίδιος και ως υπουργός εργάστηκε για να αρθούν οι όποιες αδικές εις βάρος των μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης.
Δείτε το βίντεο
Ο κ. Ερντογάν ρωτήθηκε για τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροπλάνα, το casus belli της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο και την άρνηση της Αγκυρας να ανοίξει τα λιμάνια της στα κυπριακά πλοία.
Ο κ. Ερντογάν είπε ότι το θέμα του casus belli θα λυθεί, αλλά το θέμα αυτό δεν αφορά μόνο την τουρκική πλευρά.
Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν παραβιάσεις από πλευράς τουρκικών μαχητικών, αλλά επανέλαβε την επιθυμία της Αγκυρας οι πτήσεις των αεροπλάνων στο Αιγαίο να πετούν αφοπλισμένα.
Για το Κυπριακό υπενθύμισε το σχέδιο Ανάν και την προσωπική του πρωτοβουλία -προς τον ΓΓ του ΟΗΕ- να έρθει το θέμα στα Ηνωμένα Έθνη με την προσωπική του δέσμευση ότι «η Τουρκία θα βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά ακόμα και από την ελληνική πλευρά».
Είπε δε ότι στη Σύνοδο που έγινε το 2004 στην Ελβετία η ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμούσε την αναβολή του δημοψηφίσματος, αλλά τελικά το δημοψήφισμα έγινε με το γνωστό αποτέλεσμα.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι τα λιμάνια της Τουρκίας θα άνοιγαν προς τα κυπριακά πλοία, εφόσον την ίδια ώρα άνοιγαν και τα λιμάνια της Κυπριακής Δημοκρατίας στα τουρκικά πλοία.
Πάντως, ο κ. Ερντογάν εξέφρασε τη βούλησή του να «ανοίξει» τη διαδικασία των συνομιλιών με τη συμμετοχή και διεθνών παραγόντων.
Απαντώντας ο κ. Παπανδρέου είπε ότι εξακολουθεί να υπάρχει φόβος και δυσπιστία, τόσο από την ελληνική πλευρά έναντι της Τουρκίας, όσο και από την άλλη πλευρά.
«Το θέμα είναι να αφήσουμε πίσω αυτή την εικόνα και να κοιτάξουμε το μέλλον» σημείωσε.
Σχετικά με τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το θέμα θα μπορούσε να λυθεί αν η Τουρκία έδινε σχέδια πτήσης: «έτσι δεν θα υπήρχαν αναχαιτίσεις» τόνισε χαρακτηριστικά.
Για το Κυπριακό ο κ. Παπανδρέου αναγνώρισε το θάρρος του κ. Ερντογάν να συζητά το Κυπριακό, σε αντίθεση με όσα λέγονταν παλαιότερα από την Αγκυρα «ότι το θέμα λύθηκε το 1974».
Επίσης ο πρωθυπουργός εξήρε το θετικό πνεύμα, όπως είπε, που διαπίστωσε σε όσα είπε ο κ. Ερντογάν για τους Έλληνες με τουρκική υπηκοότητα, τους Ρωμιούς όπως είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, οι οποίοι είναι ελεύθεροι πλέον να επιστρέψουν στην Τουρκία και να αναλάβουν όποια δραστηριότητα επιθυμούν.
Δείπνο κάτω από την Ακρόπολη
«Η σημερινή ημέρα ήταν μεγάλη, τόσο χρονικά αλλά κυρίως ιστορικά. Η δουλειά που κάναμε άξιζε τον κόπο γιατί είχε πολύ θετικά αποτελέσματα» είπε ο Γιώργος Παπανδρέου προσφωνώντας τον Ταγίπ Ερντογάν, τη σύζυγό του και τους υπουργούς της Τουρκίας στο δείπνο που παρέθεσε ο ίδιος και η σύζυγός του Αντα,
Τέλος ο πρωθυπουργός καλωσόρισε ακόμη μία φορά τους υψηλούς προσκεκλημένους και τους κάλεσε να ανταλλάξουν, όπως είπε, τις φιλικές τους κουβέντες μέσα στα πλαίσια της πατροπαράδοτης ελληνικής κουζίνας κάτω από την Ακρόπολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου