ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Πανηγύρι στη Σιάτιστα για την έδρα - Ανεπιθύμητοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη Νεάπολη

http://www.mykosmos.gr/loc_mk/maps/map_kozani.jpg






Χαρές και πανηγύρια άρχισαν στη Σιάτιστα αμέσως μετά την ανακοίνωση την τελευταία στιγμή της αλλαγής έδρας του δήμου Βοΐου, ενώ αντιθέτως κατήφεια, οργή και αγανάκτηση επικράτησε στο δήμο Νεάπολης. Στο παραπέντε η Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, αποφάσισε προχτές... βράδυ ως έδρα του δήμου Βοΐου τη Σιάτιστα, αντί της Νεάπολης που είχε αποφασίσει αρχικά. Συγχρόνως η Νεάπολη γίνεται ιστορική έδρα, δηλαδή αντιστρέφονται οι όροι, αφού μέχρι τώρα ήταν ιστορική έδρα η Σιάτιστα. Η Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης επιφύλαξε και μία ακόμη αλλαγή μικρότερης σημασίας στην περιοχή Σερβίων, αφού μετονόμασε σε «δήμο Σερβίων - Βελβεντού» τον «δήμο Βελβεντού - Σερβίων».
Δεν ικανοποιήθηκε το αίτημα του δήμου Βελβεντού για αυτόνομο δήμο, όπως δεν παρέμεινε αυτόνομος ο ιστορικός δήμος Αιανής, παρά τις προσπάθειες των δημοτικών αρχών και των τοπικών κοινωνιών.
Στο νομοσχέδιο εισήχθησαν την τελευταία στιγμή αλλαγές που αφορούν σε ονομασίες και έδρες, συνολικά σε 22 δήμους 18 νομών της χώρας. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με τις ψήφους μόνο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης. Την προσεχή Τρίτη εισάγεται το νομοσχέδιο την ολομέλεια της Βουλής, οπότε και ξεκινά η συζήτησή του, προκειμένου να ψηφιστεί μέχρι τα τέλη της εβδομάδας
Στις 8.50 προχτές βράδυ στη Σιάτιστα ξεκίνησε ένα τρελό πανηγύρι, καθώς έγινε γνωστή η αλλαγή της έδρας στη Σιάτιστα από την Νεάπολη και στη Σιάτιστα. Στις 10.10 ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιώργος Γκουντούλιας, κατόπιν συνεννόησης με τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Κοσμίδη που βρισκόταν στην Αθήνα, βγήκε στο μπαλκόνι του δημαρχείου και ανακοίνωσε επισήμως, στο συγκεντρωμένο πλήθος την εξέλιξη που όλοι περίμεναν. Τότε ο ένας άρχισε να πέφτει στην αγκαλιά του άλλου, κλαίγοντας από συγκίνηση. Οι καμπάνες άρχισαν να χτυπούν χαρμόσυνα, αυτοκίνητα με ελληνικές σημαίες βγήκαν στο δρόμο κορνάροντας και ο κόσμος όλος βγήκε στους δρόμους. «Παρόμοιο πανηγυρικό κλίμα δεν έχω ξαναδεί στη Σιάτιστα, ήταν σα να γιορτάζαμε την απελευθέρωση της πόλης από τον τουρκικό ζυγό», σχολίασε με γλαφυρό τρόπο, κάτοικος της περιοχής.
Η αλλαγή της έδρας υπέρ της Σιάτιστας διαφάνηκε από προχτές το απόγευμα, καθώς οι βουλευτές, η δημοτική αρχή και οι φορείς της Σιάτιστας πίεζαν ασφυκτικά. Ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννης Ραγκούσης, τους απάντησε ότι θα προχωρήσει σε αλλαγή της έδρας μόνο αν υπογράψουν γι' αυτό οι πέντε βουλευτές του νομού. Τελικώς ο Γ. Ραγκούσης ανακοίνωσε την απόφασή του να γίνει η Σιάτιστα έδρα του δήμου Βοΐου και η Νεάπολη ιστορική έδρα. Σύμφωνα μάλιστα με τον Γιάννη Βλατή, αυτό γράφτηκε και στα πρακτικά της Βουλής, ωστόσο πρόσθεσε ότι το κείμενο με το οποίο ζητούνταν να γίνει έδρα η Σιάτιστα είχε τέσσερις υπογραφές. Όπως έγινε γνωστό στη συνέχεια δεν υπόγραψε ο καταγόμενος από την περιοχή της Νεάπολης βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κασαπίδης, ο οποίος ζήτησε ή να παραμείνει έδρα η Νεάπολη ή να γίνουν δύο δήμοι στο Βόιο: ο δήμος Σιάτιστας με έδρα τη Σιάτιστα και ο δήμος Βοΐου με έδρα την Νεάπολη. Εδώ βεβαίως απαιτείται μία απάντηση στον γρίφο: γιατί ο Γ. Ραγκούσης που έθεσε ως προϋπόθεση τη συναίνεση όλων των βουλευτών, έλαβε την απόφαση με τέσσερις υπογραφές και γιατί γράφτηκε στα πρακτικά της Βουλής ότι οι πέντε βουλευτές εκτιμούν ότι πρέπει να γίνει έδρα του δήμου Βοΐου η Σιάτιστα;
Ο βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, Γιάννης Βλατής, μιλώντας χτες στην ΕΡΑ Κοζάνης, προέβλεψε ότι «ξεκινούμε με κακές προϋποθέσεις» και πρόσθεσε ότι «δεν μας μένει πλέον στο νομό Κοζάνης να πάμε σε ένα σενάριο επτά δήμων», δηλαδή δύο δήμους στο Βόιο, αυτόνομοι δήμοι Βελβεντού και Αιανής και οι δήμοι Κοζάνης, Εορδαίας και Σερβίων. Ωστόσο ο Γ. Βλατής και ψήφισε το νομοσχέδιο και υπόγραψε με τους άλλους τρις βουλευτές να γίνει έδρα η Σιάτιστα.


Ανεπιθύμητοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη Νεάπολη

Μπορεί στη Σιάτιστα να πανηγυρίσουν για την έδρα του δήμου Βοΐου, όμως στη Νεάπολη που έχασε την έδρα επικρατεί κατήφεια και τα συναισθήματα είναι «οργή, θλίψη, και αγανάκτηση». Κυρίως τα έχουν βάλει με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τους οποίους τους έχουν κηρύξει ανεπιθύμητους, καθώς τους θεωρούν άμεσα υπεύθυνους για την απώλεια της έδρας. Προχτές το απόγευμα πραγματοποιήθηκε λαϊκή συνέλευση στην Νεάπολη με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, ενώ αμέσως μετά την αναγγελία της απόφασης γιε μεταφορά της έδρας από την Νεάπολη στη Σιάτιστα, πραγματοποιήθηκε στις 11.30 το βράδυ έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. 
Ο δήμαρχος Νεάπολης Νίκος Αλμπάνης έκανε λόγο «για κατάφωρη αδικία σε βάρος της Νεάπολης» και κατήγγειλε ότι υφάρπαξαν την έδρα με δόλιους τρόπους». Έδειξε ως άμεσα υπεύθυνους τους βουλευτές, πλην του Γιώργου Κασαπίδη, ο οποίος τάχθηκε στο πλευρό των δημοτών της Νεάπολης.
Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δήμο και πρώην δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης, κατήγγειλε ότι «εξαπάτησαν την κοινωνία, λαμβάνοντας μια απαράδεκτη απόφαση που δεν συνάδει με τα επιστημονικά κριτήρια του ΙΝΕ της αυτοδιοίκησης, που πρότεινε ως έδρα την Νεάπολη». Πρόσθεσε μάλιστα «μετά από έναν τέτοιο εμπαιγμό δεν μπορούν πλέον να συμβιώσουν οι δύο κοινωνίες της Νεάπολης και της Σιάτιστας».
Να σημειωθεί ότι την ώρα της λαϊκής συνέλευσης έφτασε στο προεδρείο ένα φαξ από τον βουλευτή της ΝΔ Γιώργο Κασαπίδη. Ήταν το έγγραφο που υπόγραψαν οι τέσσερις "πλην Κασαπίδη" βουλευτές, οι οποία ζητούσαν ως έδρα του δήμου Βοΐου την Σιάτιστα. Το γεγονός αυτό αποδοκιμάστηκε από τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι καταφέρθηκαν κατά των βουλευτών. Σε ψήφισμα που εκδόθηκε αναφέρεται: «Οι πολίτες του δήμου Βοΐου είναι αγανακτισμένοι και διαμαρτύρονται για την απαράδεκτη στάση των βουλευτών, η οποία είναι αντίθετη στη βούληση της πλειοψηφίας του λαού». Το περιεχόμενο είναι ιδιαίτερα σκληρό για δύο βουλευτές, καθώς σημειώνεται ότι «οι πρωτεργάτες βουλευτές κ. Πάρις Κουκουλόπουλος και κ. Αλέξανδρος Αθανασιάδης οι οποίοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να υφαρπάξουν την έδρα από την Νεάπολη. Οι βουλευτές του νομού με τις εμπρηστικές δηλώσεις εξωθούν σε αντιπαράθεση την κοινωνία του δήμου και διχάζουν τους κατοίκους του Βοΐου». Επίσης, ο Γ. Κασαπίδης έστειλε τη δική του πρόταση στην αρμόδια επιτροπή, με την οποία ζητούσε ως έδρα του δήμου Βοΐου την Νεάπολη ή τη δημιουργία δύο δήμων στο Βόιο. Έναν δήμο Βοΐου με έδρα την Νεάπολη και έναν δήμο Σιάτιστας με έδρα τη Σιάτιστα.
Αμέσως μετά την λαϊκή συνέλευση και αφού είχε ανακοινωθεί επισήμως η αλλαγή της έδρας συνεδρίασε εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο Νεάπολης, το οποίο αποφάσισε: την έκδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας και την κάθοδο επιτροπής στην Αθήνα, σε μια ύστατη προσπάθεια να επηρεάσουν τις εξελίξεις και να ανατρέψουν την κατάσταση που διαμορφώθηκε. Τέλος, όπως όλα δείχνουν δεν είναι στις προθέσεις της δημοτικής αρχής και των δημοτών ακραίες κινητοποιήσεις, αλλά θα προσπαθήσουν να αναστρέψουν την δυσμενή κατάσταση με «νόμιμα μέσα».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου