Με διαξιφισμούς μεταξύ της κυβερνητικής πλειοψηφίας και της Αντιπολίτευσης, καθώς και την απόρριψη ένστασης αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε η ΝΔ, άρχισε η συζήτηση για τον «Καλλικράτη» στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το σχέδιο ως... κεντρική πολιτική επιλογή, που θα αποτελέσει τομή για το κράτος, και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση της.Η συζήτηση στην Ολομέλεια αναμένεται να ολοκληρωθεί σε πέντε συνεδριάσεις. Όπως φάνηκε από τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων, υπέρ του σχεδίου νόμου για τη «νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης» τάσσεται μόνο η κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ επί της αρχής όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης (ΝΔ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ) καταψηφίζουν.
Παπανδρέου: Κορυφαία πολιτική επιλογή
Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου χρησιμοποίησε φράσεις όπως «προϋπόθεση για έξοδο της χώρας από την κρίση», «επανάσταση δημοκρατίας», «θεμέλιο λίθο της νέας Ελλάδας που χτίζουμε» και «κορυφαία πολιτική επιλογή, συνδεόμενη με την Ελλάδα της ανάπτυξης, της ευνομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης».
Παράλληλα, ο Γ.Παπανδρέου, αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του επιτιθέμενος κατά της Νέας Δημοκρατίας, για την επιλογή της να αντιταχθεί στο σχέδιο, κατηγορώντας την πως αποφεύγει να αναλάβει τις ευθύνες της για τον εκσυγχρονισμό της χώρας, όπως τις απέφυγε και ως κυβέρνηση.
«Η αξιωματική αντιπολίτευση, έρχεται να πει το 'όχι', που ακολουθεί τα πολλά 'όχι' για τον Καποδίστρια, το ΑΣΕΠ, το φορολογικό νόμο, ακόμα και την ψήφιση του νομοσχεδίου για την κύρωση του μνημονίου προσφυγής στο μηχανισμό στήριξης. Αυτό το 'όχι' είναι μια ακατανόητη μάχη κατά της κοινής λογικής» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε τόσο την εξοικονόμηση πόρων άνω του 1 δισ. ευρώ από την εφαρμογή του «Καλλικράτη». Αλλά και πέραν του «νοικοκυρέματος», τόνισε ότι το σχέδιο στέκει και ως μια «ριζοσπαστική θεσμική τομή αναμόρφωσης του πλέον γραφειοκρατικού κράτους στην Ευρώπη».
«Ο πυρήνας του ελληνικού προβλήματος, η κύρια αιτία και της δημοσιονομικής κατάρρευσης, είναι το πελατειακό κράτος, της αναξιοκρατίας, της αδιαφάνειας και της διαφθοράς. Πάμε σε ένα επιτελικό κράτος με σύγχρονες δομές, που θα περιορίζεται στις επιτελικές του ευθύνες, με υπηρεσίες που θα είναι δίπλα στον πολίτη, εκεί που τις έχει ανάγκη. Που δίνει αρμοδιότητες με διαφάνεια και λογοδοσία, ανάλογα με το ποιες είναι ο προτεραιότητες κάθε τόπου. Που παύει να αναγκάζει τον πολίτη να τρέχει σε δεκάδες κεντρικές υπηρεσίες, χάνοντας χρόνο και χρήμα για να κάνει μιαν απλή δουλειά» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Αυτή η ώρα είναι η ώρα των ριζικών ανατροπών, το τέλος των αναβολών, των δικαιολογιών. Όπως με κάθε μεγάλη αλλαγή που έχουμε ψηφίσει, έτσι και με τον Καλλικράτη, η Πολιτεία μας αποδεικνύει πως μπορεί να είναι αξιόπιστη και συνεπής, απέναντι στους πολίτες μας αλλά και διεθνώς. Ήρθε η ώρα να εμπιστευτούμε και τις δυνάμεις της κοινωνίας. Έτσι θα πετύχουμε την αναπτυξιακή εκκίνηση της χώρας - με κοιτάσματα παραγωγικότητας που μένουν ανεκμετάλλευτα» πρόσθεσε ο Γ.Παπανδρέου.
Ένσταση αντισυνταγματικότητας
Πριν από τις τοποθετήσεις των εισηγητών, η ΝΔ πρόβαλε αντιρρήσεις συνταγματικότητας, μέρος των οποίων ενστερνίστηκαν ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η ένσταση απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία με την διαδικασία της έγερσης των συμφωνούντων βουλευτών.
Ο Ευ.Στυλιανίδης (ΝΔ) υποστήριξε ότι σειρά άρθρων αντίκεινται σε παραγράφους του Συντάγματος και συγκεκριμένα ότι καταργείται το τεκμήριο της γενικής αποφασιστικής αρμοδιότητας των ΟΤΑ, ενώ δεν υπάρχει αντιστοίχιση των πόρων όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα για κάθε μεταβίβαση αρμοδιοτήτων.
«Δεν μπορεί να υπάρξει Καλλικράτης χωρίς τον Περικλή. Περικλής είναι η οποιαδήποτε κυβέρνηση σέβεται στην πράξη την εφαρμογή του Συντάγματος, διασφαλίζει τους πόρους και αναγνωρίζει τον θεσμικό ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Από τα γεγονότα προκύπτει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι ο Περικλής που θα ευνοήσει και θα αβαντάρει την εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτη» ανέφερε.
Απαντώντας ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, απέρριψε τα επιχειρήματα της ΝΔ και τόνισε ότι το νομοσχέδιο «εξοπλίζει οικονομικά στον καλύτερο δυνατό βαθμό την τοπική αυτοδιοίκηση» ενώ -αναφερόμενος στο ζήτημα αντιστοιχία πόρων και αρμοδιοτήτων- διαβεβαίωσε ότι «σε κάθε περίπτωση αν στην πορεία προκύψει ότι χρειάζονται πρόσθετοι πόροι αυτό θα μπορεί να γίνει με προεδρικό διάταγμα μετά την αναζήτηση της γνώμης της ΚΕΔΚΕ»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου