Την Πέμπτη το βράδυ στην Πτολεμαΐδα αρκετοί πολίτες παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον τους εκπροσώπους των Οικολόγων Πράσινων να αναλύουν τις θέσεις τους για την οικονομική κρίση και την ενέργεια. Παραβρέθηκαν στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του Νομαρχιακού... Συμβουλίου κ. Πλακεντάς και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Ανδρεάδης, ο Δήμαρχος Αμυνταίου κ. Θεοδωρίδης και ο κ. Λιάσης τ. δήμαρχος, ο κ. Βλαχόπουλος πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ, εκπρόσωποι επτά περιβαλλοντικών συλλόγων, δημοσιογράφοι κλπ.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Ευρωβουλευτής κ. Μ. Τρεμόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση και τις πρωτοβουλίες των Ευρωπαίων και Ελλήνων Πράσινων. Επίσης παρουσίασε τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα που αφορούν το περιβάλλον, την περιφερειακή ανάπτυξη και τη στήριξη των δήμων. Ο κ. Τρεμόπουλος μεταξύ των άλλων υπογράμμισε ότι «η εκλογή Έλληνα Πράσινου ευρωβουλευτή έχει φέρει τους Ευρωπαίους Πράσινους σε άμεση επαφή με την ιδιαίτερη Ελληνική οπτική. Με τις παρεμβάσεις του Ντανιέλ Κον Μπεντίτ για θέματα όπως οι εξοπλισμοί και η αποχώρηση του τουρκικού στρατού από την Κύπρο, με τις πρωτοβουλίες Γερμανών και Γάλλων Πράσινων κατά των πιέσεων προς την Ελλάδα για αγορές όπλων, με την έκθεση Γκήγκολντ για την Ευρωζώνη που πρότεινε δανεισμό με Ευρωομόλογα αντί για το μηχανισμό του Δ.Ν.Τ., με τις πρόσφατες δηλώσεις των Γερμανών Πράσινων βουλευτών που καλούν τους συμπολίτες τους να στηρίξουν τον Ελληνικό τουρισμό κάνοντας διακοπές στη χώρα μας, οι Πράσινοι έχουν πρωτοστατήσει στην αλληλεγγύη προς την Ελλάδα. Επόμενο βήμα είναι η στρατηγική «Ευρώπη 2020», όπου οι Πράσινοι κατέθεσαν στο ευρωκοινοβούλιο τη μόνη ολοκληρωμένη αντιπρόταση απέναντι στο σχέδιο της Κομισιόν, κερδίζοντας ήδη υποστήριξη από τους σοσιαλιστές και άλλες πολιτικές ομάδες και βάζοντας σοβαρή υποθήκη να κερδίσουν και την πλειοψηφία του ευρωκοινοβουλίου στην ολομέλεια του Ιουνίου. Κεντρική αντίληψη στις προτάσεις αυτές είναι ότι η κρίση αντιμετωπίζεται με εκτεταμένες επενδύσεις στον κοινωνικό και περιβαλλοντικό τομέα και όχι με επιδείνωση της οικονομικής ύφεσης όπως θεωρούν τα μέτρα του Δ.Ν.Τ.».
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο κ. Λ. Τσικριτζής, μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων, ο οποίος παρουσίασε την εισήγηση του με θέμα «Τα περιβαλλοντικά spreads στο κόκκινο. Η ενεργειακή λύση στο πράσινο». Ο κ. Τσικριτζής εστίασε στη μεταλιγνιτική περίοδο και στο γεγονός ότι η Δυτική Μακεδονία είναι εντελώς απροετοίμαστη να την αντιμετωπίσει. Εισηγήθηκε «διεθνή διαγωνισμό για σύνταξη 20ετούς επιχειρησιακού σχεδίου και πρότεινε τρία χρηματοδοτικά εργαλεία: α) τον Πόρο ανάπτυξης ο οποίος πρέπει να τριπλασιαστεί β) το Φόρο Στερεών Καυσίμων που κακώς δεν τον πληρώνει η ΔΕΗ και όσοι ιδιώτες εκμεταλλεύονται ορυχεία και γ) το «τέλος μείωσης λιγνιτικής ισχύος» που πρέπει επίσης να θεσμοθετηθεί και αφορά μια «αναδρομική» αποζημίωση για τους φυσικούς πόρους που κατέστρεψε η ΔΕΗ (κυρίως τα νερά) στα 60 χρόνια λειτουργίας της». Τέλος ανάλυσε την πρόταση των Οικολόγων Πράσινων για δημιουργία στο Ν. Κοζάνης 3000 πράσινων θέσεων εργασίας στον τομέα κατασκευής ανεμογεννητριών, φωτοβολταικών και ηλιοθερμικών συστημάτων. Έκλεισε λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πάμε ξυπόλυτοι στη μεταλιγνιτική περίοδο, γιατί δεν εννοούμε να καταλάβουμε ότι η ΔΕΗ θα μας δώσει διαζύγιο και μάλιστα χωρίς διατροφή !»
Ο τελευταίος ομιλητής κ. Ξ. Ζήσης, στέλεχος των Οικολόγων Πράσινων, ηλεκτρολόγος μηχανικός και ειδικός σε θέματα ενεργειακής εξοικονόμησης, αναφέρθηκε στη βιοκλιματική και τις τεχνικές εξοικονόμησης στα κτίρια. Υπογράμμισε ότι «οι ΑΠΕ μικρού μεγέθους και η διασπορά τους σε σπίτια, βιοτεχνίες και αγροτικές εκμεταλλεύσεις είναι μια ιδανική λύση για χώρες σαν την Ελλάδα με μεγάλο αιολικό και ηλιακό δυναμικό». Τόνισε επίσης ότι «με λίγα χρήματα μπορούν να γίνουν θαύματα στα παλιά κτίρια και να βελτιωθούν οι μονώσεις εξασφαλίζοντας γρήγορη απόσβεση και εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι και 70 %. Η εξοικονόμηση πέραν του ότι είναι η «φτηνότερη και πιο καθαρή ενέργεια», δημιουργεί χιλιάδες θέσεις εργασίας, μειώνει τα έξοδα του οικογενειακού προϋπολογισμού, ενώ παράλληλα ελαττώνει την ανάγκη για εγκατάσταση μεγάλων αιολικών πάρκων, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις δημιουργούν προβλήματα σε προστατευόμενες περιοχές».
Η ημερίδα έκλεισε με ..καταιγισμό ερωτήσεων και τοποθετήσεων από τα 70 περίπου άτομα που παραβρέθηκαν.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η εκδήλωση εντάσσεται σε μια δέσμη πρωτοβουλιών που έχουν αναλάβει οι Οικολόγοι Πράσινοι για το ενεργειακό και τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών που ζουν δίπλα στα ορυχεία και τους σταθμούς της ΔΕΗ. Αποτελεί συνέχεια της προβολής των θεμάτων αυτών στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου μετέβησαν τον Απρίλιο εκπρόσωποι 10 περιβαλλοντικών οργανώσεων από τα Λιγνιτικα κέντρα Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης, προσκαλεσμένοι από τον Πράσινο Ευρωβουλευτή Μ. Τρεμόπουλο. Η αποστολή πραγματοποίησε Ημερίδα προβολής, κατέθεσε αναλυτική Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο και πραγματοποίησε συμβολική διαμαρτυρία έξω από το κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. (Από τη διαμαρτυρία αυτή είναι και το πανώ της φωτογραφίας στην αίθουσα της εκδήλωσης στην Πτολεμαΐδα).
ΠΚ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου