ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Γκρίζα φάλαινα στη Μεσόγειο για πρώτη φορά εδώ και αιώνες






Έκπληκτοι έμειναν οι επιστήμονες με την εμφάνιση μιας μεγάλης γκρίζας φάλαινας έξω από τις ακτές του Ισραήλ, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο είδος δεν έχει εντοπιστεί εκτός του Ειρηνικού Ωκεανού εδώ και τουλάχιστον δύο αιώνες.Η ενήλικη θηλυκή φάλαινα, με μήκος 12 μέτρα και βάρος γύρω στους 20 τόνους, πιθανότατα έχασε το δρόμο της ...καθώς μετανάστευε το περασμένο φθινόπωρο από την Αρκτική προς τον Κόλπο της Καλιφόρνια.
«Είναι ένα απίστευτο συμβάν» σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Δρ Αβιάντ Σαϊνίν, πρόεδρος του ισραηλινού Κέντρου Έρευνας και Βοήθειας Θαλάσσιων Θηλαστικών, το οποίο αναγνώρισε το κήτος.

Οι γκρίζες φάλαινες (Eschrichtius robustus) ζούσαν κάποτε και στον Βόρειο Ατλαντικό και περνούσαν και από τη Μεσόγειο, εξαφανίστηκαν όμως από την περιοχή τον 17ο ή 18ο αιώνα λόγω της φαλαινοθηρίας, ανέφερε ο Δρ Σαϊνίν.
Σήμερα απομένουν στον πλανήτη μόνο δύο μεγάλοι πληθυσμοί, στο ανατολικό και το δυτικό άκρο του Βόρειου Ειρηνικού Ωκεανού. Οι γκρίζες φάλαινες περνούν τα καλοκαίρια στα πλούσια ψυχρά νερά κάτω από τον Αρκτικό Κύκλο, και τον Οκτώβριο ξεκινούν ένα ταξίδι 11.000 χιλιομέτρων για να γεννήσουν στα νερά της Καλιφόρνια.

Το ταξίδι μετ' επιστροφής των 22.000 χλμ είναι η μεγαλύτερη μεταναστευτική διαδρομή για οποιοδήποτε είδος θηλαστικού.

Η συγκεκριμένη φάλαινα φαίνεται ότι έφτασε στον Ατλαντικό μέσω του λεγόμενου Βορειοδυτικού Περάσματος, μια θαλάσσια περιοχή που συνδέει τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό αλλά κανονικά είναι καλυμμένη από πάγο σε όλη τη διάρκεια του έτους.

«Έχουμε ένα ζώο που υποτίθεται ότι ζει στον Ειρηνικό, αλλά επειδή οι πάγοι στην Αρκτική λιώνουν, κατάφερε να περάσει από αυτό το διάδρομο κοντά στον Βερίγγειο Πορθμό» εκτίμησε ο Δρ Σαϊνίν.

Από τον Βόρειο Ατλαντικό η ξεστρατισμένη φάλαινα έστριψε ανατολικά και πέρασε μέσα από τα Στενά του Γιβραλτάρ. Όταν έφτασε στις ακτές του Ισραήλ φαινόταν αδυνατισμένη αλλά υγιείς, και οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα καταφέρει να επιβιώσει προσαρμόζοντας ίσως το διατροφολόγιό της.

Η μεγάλη ελπίδα είναι τώρα ότι οι γκρίζες φάλαινες θα επιστρέψουν στο Βόρειο Ατλαντικό έπειτα από αιώνες απουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου