Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Η ομιλία του Θανάση Χαντάβα στη Βουλή για τον ¨Καλλικράτη": Ο Γιώργος Παπανδρέου δημιουργεί δύο ισχυρούς Δήμους, το Δήμο Γρεβενών και το Δήμο Δεσκάτης...


ΧΑΝΤΑΒΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ





Στην Ολομέλεια της Βουλής μίλησε ο Βουλευτής Ν. Γρεβενών κ. Θανάσης Χαντάβας, όπου συζητείται το υπό ψήφιση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με τίτλο «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης». Ο κ. Βουλευτής κατά την ομιλία του...
επεσήμανε τις μεγάλες αλλαγές που επιφέρει το «Πρόγραμμα Καλλικράτης» σε ολόκληρη την κρατική διάρθρωση και λειτουργία, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Δίνεται η κατάλληλη απάντηση στο συγκεντρωτισμό, στη γραφειοκρατία και στην αναποτελεσματικότητα, αλλά και στο εύλογο αίσθημα των πολιτών ότι τα χρήματά τους δεν πιάνουν τόπο.»

Παράλληλα υπογράμμισε ότι η αποκέντρωση που προωθείται θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ευκαιρία για το «ξαναζωντάνεμα των Κοινοτήτων στα χωριά με τους τοπικούς κοινοτικούς αντιπροσώπους και τους κοινοτικούς συμβούλους, όπου με αμεσότητα μπορούν να εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες καθημερινότητας».

Σε ότι αφορά στο Νομό Γρεβενών, ο Θ. Χαντάβας, ανέφερε ότι δημιουργούνται «δύο ισχυροί Δήμοι, που έχουν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να ανταποκριθούν στη νέα αποστολή τους, που είναι η ανάπτυξη της οικονομίας και η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών»

Αναλυτικά:
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την κατάθεση του Νομοσχεδίου που συζητούμε σήμερα επιχειρεί μία νέα τολμηρή και ριζοσπαστική μεταρρύθμιση που έχει στόχο μια μεγάλη ανατροπή, τη ριζική ανασυγκρότηση του κράτους.

Υλοποιεί τις προεκλογικές και προγραμματικές της δεσμεύσεις για τη δημιουργία ενός κράτους αποκεντρωμένου, με επιτελική κυβέρνηση, ενός κράτους δίκαιου, ισχυρού και αποτελεσματικού που σέβεται και στηρίζει τον πολίτη.

Ενός κράτους που υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.

Με την ψήφιση του Νομοσχεδίου καταργούμε το συγκεντρωτικό γραφειοκρατικό και αναποτελεσματικό μοντέλο διακυβέρνησης που είχαμε μέχρι σήμερα.

Ένα μοντέλο διακυβέρνησης αδιαφανές, που ευνοούσε την σπατάλη, τη διαφθορά, την κακοδιαχείριση του δημόσιου πλούτου και τις πελατειακές σχέσεις.

Ένα μοντέλο διακυβέρνησης με προβληματική δομή και λειτουργία που είναι υπεύθυνο για τη γιγάντωση του δημοσιονομικού προβλήματος και που αποτελούσε πάντα εμπόδιο στην ανάπτυξη.

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια καταβλήθηκαν προσπάθειες για την υπέρβαση του συγκεντρωτισμού.

Η καθιέρωση της κρατικής περιφέρειας, της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, η υλοποίηση των συνενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων με το Πρόγραμμα «Ι. Καποδίστριας» και η καθιέρωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) αναβάθμισαν ουσιαστικά τη θέση της τοπικής αυτοδιοίκησης, χωρίς όμως, να την καταστήσουν τόσο ισχυρή και αποτελεσματική, όσο απαιτούν οι ανάγκες για την εξυπηρέτηση του πολίτη, για την ανάπτυξη της χώρας και για την εναρμόνιση της στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Με το παρόν σχέδιο νόμου επιχειρείται ο συνολικός επανασχεδιασμός των επιπέδων διακυβέρνησης σε μία Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Μία Αρχιτεκτονική η οποία:

Προβλέπει τη διοικητική, οικονομική, πολιτική αλλά και ηθική επαναθεμελίωση της αυτοδιοίκησης, με δύο λειτουργικούς βαθμούς:

Τον πρώτο βαθμό που είναι οι ισχυροί Δήμοι και το δεύτερο βαθμό που είναι οι ισχυρές Περιφέρειες.

Και οι δύο αυτοί βαθμοί της Αυτοδιοίκησης θα είναι ικανοί να ανταποκριθούν στις ανάγκες σχεδιασμού και υλοποίησης της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης, συνδυάζοντας τη δημοκρατική συμμετοχή με την αποτελεσματική διευθέτηση των τοπικών υποθέσεων για την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Αποκτούν την αναγκαία ευελιξία και αποτελεσματικότητα στην αξιοποίηση των τοπικών και περιφερειακών πλεονεκτημάτων που συναντώνται σε όλα τα προηγμένα κράτη.

Με τον τρόπο αυτό, το ελληνικό διοικητικό σύστημα προσαρμόζεται καλύτερα στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές μίας σύγχρονης πολυεπίπεδης διακυβέρνησης.

Με την κεντρική διοίκηση να ασκεί κεντρικές πολιτικές και να περιορίζεται ο ρόλος της σε συντονιστικό, επιτελικό, εποπτικό και ελεγκτικό.

Η άσκηση της κρατικής εποπτείας αποκεντρώνεται στις επτά Κρατικές Διοικήσεις της χώρας.

Η Κρατική Αποκεντρωμένη Διοίκηση είναι ένας νέος, άρτια στελεχωμένος και θεσμικά θωρακισμένος μηχανισμός που μπορεί να λειτουργήσει ως ο αμερόληπτος φρουρός της νομιμότητας και των δικαιωμάτων του πολίτη, σεβόμενος παράλληλα την αυτοτέλεια της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η συγκρότηση ισχυρότερων και μεγαλύτερων ενοτήτων συνοδεύεται από την παροχή διοικητικών υπηρεσιών όσο το δυνατόν πιο κοντά στον πολίτη, με την ενίσχυση της υπόστασης του χωριού και της γειτονιάς, ως ζωντανών κυττάρων της τοπικής κοινότητας.

Τα ηλεκτρονικά Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, και τα Κέντρα διοικητικής βοήθειας στο σπίτι μπορούν να εξασφαλίσουν την ταχύτατη εξυπηρέτηση των πολιτών με την άμεση έκδοση και παράδοση οποιουδήποτε πιστοποιητικού τους είναι αναγκαίο.

Το ξαναζωντάνεμα των Κοινοτήτων στα χωριά με τους τοπικούς κοινοτικούς αντιπροσώπους και τους κοινοτικούς συμβούλους μπορούν να εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες καθημερινότητας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σε δύο ημέρες καλούμαστε να υπερψηφίσουμε τη μεγαλύτερη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας μετά την μεταπολίτευση.

Οι ευθύνες όλων μας είναι ιστορικές.

Μιλώντας όμως για ιστορικές ευθύνες δεν θα αποφύγω τον πειρασμό να αναφερθώ στο Ν. Γρεβενών που είναι και η ιδιαίτερη μου πατρίδα.

Στις 30 Οκτωβρίου 1964, η κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου, ίδρυσε το Ν. Γρεβενών, πρωτοστατούντος του αείμνηστου Γρεβενιώτη Βουλευτή και Υπουργού Βορείου Ελλάδος, Κώστα Ταλιαδούρη.

Η Νομαρχία Γρεβενών απέκτησε όλες τις υπηρεσίες, στελεχώθηκε με έμπειρα και ικανά στελέχη και συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη του Νομού αλλά και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των φορέων, των παραγωγικών τάξεων και των πολιτών.

Σήμερα, μετά από 46 χρόνια η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου αναβαθμίζει το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης, μετονομάζει το Νομό σε Περιφερειακό Διαμέρισμα Γρεβενών και το εντάσσει σε μια ισχυρή αιρετή Περιφέρεια, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Παράλληλα, δημιουργεί δύο ισχυρούς Δήμους, το Δήμο Γρεβενών και το Δήμο Δεσκάτης στους οποίους ενσωματώνονται οι πόροι, οι υπηρεσίες, τα στελέχη και το προσωπικό των 15 οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που καταργούνται.

Ενσωματώνονται επίσης, αρμοδιότητες, υπηρεσίες, στελέχη και προσωπικό της Ν.Α. Γρεβενών.

Οι δύο αυτοί ισχυροί Δήμοι, θα έχουν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να ανταποκριθούν στη νέα αποστολή τους, που είναι η ανάπτυξη της οικονομίας και η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Οι δύο αυτές αυτοδιοικητικές οντότητες, μπορούν:

- Να εξασφαλίσουν πρόσθετους πόρους, πραγματοποιώντας οικονομίες κλίμακας.

- Να οραματιστούν, να μελετήσουν, να υλοποιήσουν και να στηρίξουν μεγαλύτερες επενδύσεις.

- Να αξιοποιήσουν όλες τις ευκαιρίες που τους δίνονται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού συστήματος Αυτοδιοίκησης.

- Να αναδείξουν καλύτερα το φυσικό μας πλούτο και τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.

Μπορούν να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.

Ευχαριστώ πολύ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου