Σε συμβάσεις της Siemens στην Ελλάδα που αγγίζουν συνολικά το 1 δισ. ευρώ ενεπλάκη ο Τάσος Μαντέλης ως υπουργός Μεταφορών.Ο Τάσος Μαντέλης ανέλαβε το 1997, μετά την παραίτηση του Χάρη Καστανίδη, το συγκεκριμένο υπουργείο, το οποίο εποπτεύει τους δημόσιους οργανισμούς, όπως τον ΟΤΕ, τον ΟΣΕ και τα ΕΛΤΑ...
Πριν περάσουν καλά-καλά τρεις μήνες από την ανάληψη αυτών των καθηκόντων, ο κ. Μαντέλης υπέγραψε την προγραμματική σύμβαση του ΟΤΕ με την εταιρεία Siemens και την Intracom για την προμήθεια περίπου 3 εκατομμυρίων ψηφιακών παροχών, ύψους περίπου 150 δισ. δραχμών.Όπως έλεγαν στο ΜEGA στελέχη του ΟΤΕ, η υπογραφή της σύμβασης έγινε με ταχείες διαδικασίες, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο νέου διεθνούς μειοδοτικού διαγωνισμού, όπως προβλεπόταν υποχρεωτικά και για τη χώρα μας από την ΕΕ από 1/1/98. Σε μια τέτοια περίπτωση, ενδεχομένως η Siemens να έχανε το έργο με τις προϋποθέσεις που υπογράφηκε.Η προγραμματική συμφωνία για τα ψηφιακά κέντρα του ΟΤΕ με τη Siemens άρχισε να εφαρμόζεται από το 1998 και υλοποιείται με συνεχείς επεκτάσεις έως σήμερα.Όπως παραδέχθηκε ο Τάσος Μαντέλης στην εξεταστική, τον Σεπτέμβριο του 1998 άνοιξε μέσω του κουμπάρου του τον επίμαχο λογαριασμό στη Γενεύη, στον οποίο εμβάστηκαν δυο μήνες μετά 200.000 μάρκα από τα μαύρα ταμεία της Siemens ως "προεκλογική χορηγία", όπως είπε ο ίδιος.
Ωστόσο, το έμβασμα αυτό μεταφράζεται από τους περισσότερους ως το... μεγάλο ευχαριστώ της μητρικής Siemens προς τον τότε υπουργό Μεταφορών για την προγραμματική σύμβαση του ΟΤΕ, 9 μήνες μετά την υπογραφή της.
Αυτή, όμως, δεν ήταν η μοναδική συμφωνία που υπέγραψε εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου ο Τάσος Μαντέλης. Την ίδια περίοδο, δηλαδή έως τα τέλη του 1997 και όντας μόλις τρεις μήνες υπουργός, υπέγραψε και τη σύμβαση του ΟΣΕ με τη Siemens, η οποία σε κοινοπραξία με τα Ελληνικά Ναυπηγεία προμήθευσαν 30 ηλεκτροκίνητες μηχανές και 100 βαγόνια στον κρατικό σιδηρόδρομο.
Μάλιστα, για τη συγκεκριμένη σύμβαση ο πρώην διακινητής των μαύρων ταμείων Μάρτιν Σίκατσεκ είχε καταθέσει ότι είχαν δοθεί χρήματα σε Έλληνες αξιωματούχους.
Η σύμβαση ήταν αξίας περίπου 80 δισ. δραχμών και ήταν χαρακτηριστικό ότι πολλές από τις γερμανικές προμήθειες βρίσκονται ακινητοποιημένες σε εγκαταστάσεις του ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα ηλεκτροκίνησης του δικτύου.
Και το 1999, όμως, πάλι ως υπουργός Μεταφορών, ο Τάσος Μαντέλης υπέγραψε μια ακόμη σύμβαση με τη Siemens, που αποτελούσε κοινοπραξία με άλλες εταιρείες, για το έργο της αναβάθμισης των ταχυδρομικών θυρίδων στα ΕΛΤΑ. Η σύμβαση, με προϋπολογισμό 500 εκατ. δραχμές θα είχε διάρκεια υλοποίησης ενάμιση χρονο.
'Εναν χρόνο μετά την τελευταία αυτή υπογραφή, το 2000, στον ίδιο λογαριασμό στο όνομα "Α. Ρόκος" κατατέθηκαν άλλα 260.000 μάρκα, τα οποία ο Τάσος Μαντέλης, με βάση τα όσα δήλωσε στην εξεταστική, δεν γνωρίζει από πού προέρχονται.
Το χρονικό διάστημα, πάντως, προκαλεί υποψίες καθώς τα χρήματα από τη Siemens προς τον Τάσο Μαντέλη, δόθηκαν μόλις λίγους μήνες από τις υπογραφές των συμβάσεων με τον ΟΤΕ, τον ΟΣΕ και τα ΕΛΤΑ, δηλαδή οργανισμούς που εποπτεύονταν από τον ίδιο.
Με βάση το πόθεν έσχες που υπέβαλε μετά το 2004 ως πρώην βουλευτής στη Βουλή, προκύπτει ότι από το 1997 και μετά φέρεται να απέκτησε εξ ολοκλήρου ή από κοινού με τη σύζυγό του, 4 διαμερίσματα κι ένα οικόπεδο στην Αθήνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου