Σε μια χώρα που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση και όπου κάθε μέρα εκατοντάδες οικογένειες τρέπονται σε φυγή για να γλιτώσουν, θα βρεθούν όσοι βγήκαν να απολαύσουν έναν περίπατο στην παραλία της Θεσσαλονίκης και αποφάσισαν να επισκευτούν την κινητή μονάδα που έστησαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα...
Μπαίνοντας από την πόρτα της κινητής μονάδας ο επισκέπτης μόλις έχει περάσει τα σύνορα και βρίσκεται σε έναν προσφυγικό καταυλισμό όπου έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες άνθρωποι προσπαθώντας να επιβιώσουν σε συνθήκες φρίκης και αθλιότητας. Την τελευταία εβδομάδα περίπου 30.00 άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο σε μια απομονωμένη περιοχή που δεν έχει καμία απολύτως υποδομή. Στον καταυλισμό ακούγεται ότι χιλιάδες άνθρωποι είναι στο δρόμο και καταφθάνουν. Άλλοι είναι απόλυτα εξουθενωμένοι, άλλοι άρρωστοι. «Γυρνούσαμε με τους γονείς μου όταν μας έπιασαν οι αντάρτες. Μου γύρισαν το χέρι και μου το έσπασαν με μια τσάπα, ύστερα σκότωσαν τον πατέρα μου» αφηγείται ένα μικρό κορίτσι.
Στο ιατρείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εκατοντάδες άνθρωποι που πάσχουν από κάθε είδους ασθένεια περιμένουν υπομονετικά να έρθει η σειρά τους χωρίς να διαμαρτύρονται. Από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα εξαρτάται η επιβίωσή τους. Αυτοί να τους περιθάλψουν, αυτοί θα τους δώσουν τα φάρμακα τους, αυτοί θα τους εμβολιάσουν για αρρώστιες που θερίζουν.
Παραδίπλα στο κέντρο εξυγίανσης και διανομής νερού οι πρόσφυγες έχουν μπει στη σειρά για να πάρει ο καθένας τα πέντε λίτρα νερό που δικαιούται ημερησίως. Ο στόχος είναι να καταστεί δυνατό να δοθούν 20 λίτρα στον καθένα.
Στο επισιτιστικό κέντρο οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μετρούν τα μπράτσα των παιδιών. Όταν το μέτρο δείχνει 2 εκατοστά σημαίνει ότι το παιδί είναι στα πρόθυρα του θανάτου. Η σωτηρία αυτών των παιδιών βρίσκεται σε ένα σακουλάκι που κοστίζει μόνο 0,98 ευρώ και περιέχει ένα υψηλής θερμιδικής αξίας σκεύασμα που αποτελείται από γάλα ζάχαρη και φιστίκια. Αυτό το σακουλάκι θα βοηθήσει το υποσιτισμένο παιδί να επανέλθει στη ζωή σε 1-2 εβδομάδες.
Πιο πέρα μια γυναίκα είναι ξαπλωμένη σε ένα κρεβάτι που στη μέση έχει μία τρύπα και από κάτω έναν κουβά. Πρόκειται για μια γυναίκα που έχει προσβληθεί από χολέρα, μια αρρώστια που προκαλεί έντονη διάρροια, γι αυτό άλλωστε βρίσκεται και ο κουβάς κάτω από το κρεβάτι. Οι γιατροί της βάζουν ορό και τη φροντίζουν. Η χολέρα θερίζει στους καταυλισμούς προσφύγων.
Στο σημείο αυτό τελειώνει η εμπειρία της επίσκεψης σε έναν καταυλισμό προσφύγων και ο επισκέπτης καταλαβαίνει πόσο μεγάλη πολυτέλεια είναι να απολαμβάνει κανείς έναν περίπατο ή έναν καφέ στην παραλία τη στιγμή που σε έναν άλλο σημείο της γης οι άνθρωποι ζουν στην απόλυτη αθλιότητα.
Ο προσφυγικός καταυλισμός που έχουν στήσει οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχει μεταφέρει την εμπειρία και την πραγματικότητα που ζουν καθημερινά χιλιάδες εθελοντές των αποστολών τους. Ο καταυλισμός έχει περάσει ήδη από τη Μυτιλήνη, την Κομοτηνή, τη Ξάνθη και την Καβάλα και από σήμερα έως τις 21 Μαΐου θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη ενώ στη συνέχεια θα μεταφερθεί στην Κατερίνη, τη Λάρισα και τα Τρίκαλα για να καταλήξει στην Αθήνα στις 16 Ιουνίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου