Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στους καταθέτες η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης προς τη χώρα μας με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς εκτιμούν ότι με όλα όσα γίνονται, μπορεί πλέον να κινδυνεύουν οι καταθέσεις που έχουν στις τράπεζες και οι οικονομίες μιας ζωής. Συν τοις άλλοις, το φάσμα της χρεοκοπίας...
πανικοβάλει ακόμη περισσότερο τους πολίτες, κάποιοι από τους οποίους σκέφτονται σοβαρά να σηκώσουν τα χρήματα από τις τράπεζες και να τα έχουν σε θυρίδα, στο εξωτερικό ή ακόμη και… κάτω από το μαξιλάρι. Πού βρίσκεται ακριβώς η αλήθεια; Κινδυνεύουν πράγματι οι καταθέσεις μας; Θα αλλάξει κάτι με τα δάνεια; Μπορεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να μας επιβάλει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων; Τι θα γίνει εάν χρεοκοπήσει η Ελλάδα;
πανικοβάλει ακόμη περισσότερο τους πολίτες, κάποιοι από τους οποίους σκέφτονται σοβαρά να σηκώσουν τα χρήματα από τις τράπεζες και να τα έχουν σε θυρίδα, στο εξωτερικό ή ακόμη και… κάτω από το μαξιλάρι. Πού βρίσκεται ακριβώς η αλήθεια; Κινδυνεύουν πράγματι οι καταθέσεις μας; Θα αλλάξει κάτι με τα δάνεια; Μπορεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να μας επιβάλει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων; Τι θα γίνει εάν χρεοκοπήσει η Ελλάδα;
Ρωτήσαμε τους ιθύνοντες οικονομολόγους, αναλυτές, τραπεζίτες και παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών και πήραμε τις απαντήσεις.
Υπάρχει περίπτωση να χάσουμε τα χρήματα που έχουμε στην τράπεζα μετά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης από την τρόικα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου;
Κατηγορηματικά όχι! Αντιθέτως, η έλευση της τρόικας προσδίδει μεγαλύτερη σιγουριά στις καταθέσεις μας. Σε όποια χώρα και εάν παρενέβη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ακόμη και μόνο του, δεν ζήτησε δέσμευση καταθέσεων. Μόνο στην Αργεντινή έγινε, αλλά από την εκεί κυβέρνηση και αφού προηγουμένως είχε αποχωρήσει το ΔΝΤ. Και το έκανε αυτό για να μην υπάρξει φυγή των κεφαλαίων στο εξωτερικό ως συνέπεια της υποτίμησης του νομίσματος. Σε εμάς όμως δεν υπάρχει περίπτωση υποτίμησης του νομίσματος. Είναι ένα από τα καλά του ευρώ…
Υπάρχει περίπτωση να μας επιβάλουν περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων;
Δεν έχουν δικαίωμα το ΔΝΤ ή οι Ευρωπαίοι να επιβάλουν περιορισμούς θέτοντας, για παράδειγμα, όριο στις αναλήψεις. Σε καμία περίπτωση. Αυτό μπορεί να το επιβάλει μόνον η ελληνική κυβέρνηση, κάτι όμως που δεν συζητεί.
Μπορεί η κυβέρνηση ή το ΔΝΤ να δεσμεύσει τα χρήματα των αποταμιευτών;
Όχι, γιατί κάτι τέτοιο αντίκειται στην ελευθερία κίνησης κεφαλαίων που προβλέπεται από τη Συνθήκη της Ευρώπης.
Υπάρχει περίπτωση να χρεοκοπήσουμε;
Οι πιθανότητες είναι πλέον ελάχιστες έως μηδαμινές μετά την απόφαση των Ευρωπαίων εταίρων μας και του ΔΝΤ να συνδράμουν οικονομικά δίνοντας στην Ελλάδα για αρχή 110 δισ. ευρώ. Εάν χρεοκοπούσαμε, δεν θα μας δάνειζαν!
Στην απευκταία περίπτωση όμως που χρεοκοπούσαμε, θα κινδύνευαν οι καταθέσεις;
Δεν θα επηρεάζονταν οι καταθέτες αλλά οι κάτοχοι ομολόγων. Θα αντιμετώπιζαν πρόβλημα οι τράπεζες που έχουν στην κατοχή τους μεγάλο όγκο ομολόγων. Οι ξένες τράπεζες πάντως που διαθέτουν ομόλογα ύψους 250 δισ. ευρώ έχουν αγοράσει και ασφάλιστρα κινδύνου προκειμένου να αποζημιωθούν σε περίπτωση «αναδιάρθρωσης του χρέους», όπως αποκαλείται κομψά η χρεοκοπία.
Τα χρήματα στις ελληνικές τράπεζες είναι εγγυημένα; Τι θα γίνει εάν μία από αυτές βαρέσει κανόνι;
Οι καταθέσεις είναι εγγυημένες μέσω του Συστήματος Εγγύησης Καταθέσεων για ποσό έως και 100.000 ευρώ ανά καταθέτη και ανά τράπεζα. Αυτό σημαίνει πως, εάν μία τράπεζα κηρύξει πτώχευση, οι καταθέτες θα πάρουν εξ ολοκλήρου τα χρήματά τους εφόσον είναι έως και 100.000 ευρώ. Δηλαδή, αυτός που έχει στην τράπεζα, για παράδειγμα, 2.500 ευρώ, θα πάρει όλα τα χρήματά του πίσω. Το ίδιο ισχύει και για κάποιον που έχει 50.000 ευρώ ή 99.999 ευρώ. Εάν όμως κάποιος έχει 120.00 ευρώ ή 250.000 ευρώ, θα πάρει πίσω μόνο τα 100.000 ευρώ.
Καλύπτονται και τα χρήματα που έχω σε ξένες τράπεζες που λειτουργούν με υποκαταστήματα στη χώρα μας, όπως είναι, για παράδειγμα, η Τράπεζα Κύπρου και η HSBC;
Εάν η έδρα της μητρικής τράπεζας είναι στο εξωτερικό, η μητρική τράπεζα είναι εκείνη που εγγυάται για τις υποχρεώσεις του υποκαταστήματος έναντι των πελατών.
Εάν χρεοκοπήσει η χώρα, επηρεάζονται τα δάνεια στις τράπεζες;
Όλα τα δάνεια αποτελούν μια υποχρέωση του καταναλωτή προς την ίδια την τράπεζα και δεν έχει καμία σχέση με τις υποχρεώσεις του κράτους προς τους πιστωτές. Οπότε οι δόσεις των δανείων συνεχίζουν κανονικά και οφείλουν να εξοφληθούν.
Μήπως τώρα με την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης οι τράπεζες αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων;
Δεν είναι απίθανο αυτό. Θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες.
Μήπως θα ήταν λύση η φυγή των αποταμιεύσεων στο εξωτερικό;
Δεν υπάρχει λόγος. Η μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό έχει κόστος και ρίσκο. Συν τοις άλλοις, θα δημιουργηθεί όντως πρόβλημα στην τράπεζα εάν αρχίσουν όλοι οι καταθέτες να σηκώνουν τα χρήματά τους και τα πηγαίνουν στο εξωτερικό ή τα φυλάνε σε κάποιο σημείο του σπιτιού τους. Αυτή όμως είναι κίνηση πανικού και μόνο.
Μήπως χάνουν την αξία τους τα χρήματα που έχουμε στην τράπεζα τώρα που ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός στήριξης προς τη χώρα μας;
Σε καμία περίπτωση. Τα χρήματα που έχουμε στις τράπεζες είναι σε ευρώ, άρα έχουν την ίδια αξία με όλους τους υπόλοιπους Ευρωπαίους που χρησιμοποιούν το ίδιο νόμισμα.
Κινδυνεύει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα;
Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου είναι πλέον κατηγορηματικός. «Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απόλυτα θωρακισμένο» δήλωσε στις αρχές της εβδομάδας, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αναστείλει την εφαρμογή του ελάχιστου ορίου πιστοληπτικής αξιολόγησης των ελληνικών ομολόγων.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣ
KAI ΠΟΙΟΣ ΤΟΥΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΤΣΙ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΗΚΑΜΕ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΟΥΛΗΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕ ΘΑ ΜΑΣ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΥΡΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ??ΓΙΑΤΙ ΒΓΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ 8 ΔΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΤΙ ΜΠΗΚΑΜΕ ΣΤΟ ΔΝΤ? ΕΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΙΑΝΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ.