Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Στις κορυφές των ψηλότερων κτιρίων του κόσμου ο ομογενής Μανώλης Βεληβασάκης

http://aedesign.files.wordpress.com/2009/08/taipaiair.jpg








Πολίτης το κόσμου, με τη "σφραγίδα" του στα ψηλότερα κτίρια του κόσμου, ο ομογενής Μανώλης Βεληβασάκης θεωρείται ένας από τους κορυφαίους πολιτικούς μηχανικούς, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και διεθνώς. Ο κ. Βεληβασάκης, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για να τιμηθεί από το Τμήμα Πολιτικών...
Μηχανικών του ΑΠΘ, μιλά, από καρδιάς, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για τα 40, νοσταλγικά όπως τα χαρακτηρίζει, χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες, που τον καταξίωσαν ως επαγγελματία, δίνοντάς του παράλληλα την ευκαιρία να προσφέρει στα κοινά της οργανωμένης οικογένειας.

"Το 1970, έχοντας ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο Ηράκλειο της Κρήτης, πήγα για σπουδές στο δημόσιο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Η πορεία μου, είναι η πορεία του κάθε ξενιτεμένου, που αναζήτησε καλύτερη τύχη στο εξωτερικό. Έτσι κι εγώ, πίστευα ότι θα πάρω το πτυχίο μου και θα γυρίσω στην Ελλάδα. Μετά την αποφοίτησή μου ακολούθησε το μεταπτυχιακό. Στη συνέχεια, σκέφθηκα ότι καλό θα ήταν να εργαστώ για λίγα χρόνια, ώστε να αποκτήσω την απαραίτητη εμπειρία. Ήρθαν οι δουλειές, άνοιξαν οι υποχρεώσεις, δημιούργησα τη δική μου οικογένειά και μετά κατάλαβα ότι, η Αμερική δεν είναι και τόσο άσχημη χώρα για να μείνει κανείς, αν και μού έλειπαν οι δικοί μου και η Κρήτη", θυμάται ο κ. Βεληβασάκης.

Ο αγώνας για την επαγγελματική καταξίωση και για την ένταξη στο "σύστημα" φαινόταν άνισος και οι θυσίες μεγαλύτερες. Ο Μανώλη Βεληβασάκης, όμως, τα κατάφερε, με την εργατικότητα και το πείσμα που χαρακτηρίζει τους Έλληνες, που θέλουν να προκόψουν.

Σήμερα, είναι αντιπρόεδρος και ένας από τους οκτώ κύριους μετόχους της κολοσσιαίας αμερικανικής εταιρίας Consulting Thornton-Tomasett, στην οποία μετέχει από το 1975, όπως και πρόεδρος της LZA Technology Division. Παράλληλα, είναι καθηγητής στο Institute of Design & Construction, ενώ για χρόνια διετέλεσε καθηγητής Μηχανικής στο New York Institute of Technology.


http://www.helleniccomserve.com/images/velivasakism.gif 





Η εταιρία του, με έδρα τη Νέα Υόρκη και γραφεία ανά τον κόσμο, ειδικεύεται- μεταξύ άλλων- σε απαιτητικές σε ύψος κατασκευές, μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις, νέα υλικά, στην αειφορία των κατασκευών κ.ά. "Οι όροι της επαγγελματικής επιτυχίας, στην εποχή που η χώρα εθεωρείτο 'Γη της Επαγγελίας' κι έδινε ευκαιρίες, ήταν ξεκάθαροι, με προϋποθέσεις όπως σκληρή εργασία, έγνοια, ειλικρίνεια και αριστεία", τονίζει ο κ. Βεληβασάκης.

Και συνεχίζει: "Εντιμότητα και σκληρή εργασία, λόγω του υψηλού ανταγωνισμού, αποτελεί σήμερα τρόπο ζωής, 'πολιτισμό' και νοοτροπία, στην οποία πειθαρχώ πρώτα ο ίδιος και απαιτώ το ίδιο από τους συνεργάτες, συναδέλφους και φοιτητές μου. Η ειλικρίνεια, πρωτίστως με τον εαυτό μας, με τον συνάνθρωπο, τον συνάδελφο και τους πελάτες είναι μονόδρομος για μία επιτυχημένη καριέρα και ζωή".

Περήφανος για τις ρίζες τους, ο κ. Βεληβασάκης τονίζει ότι, "η προσπάθεια για αριστεία-διαχρονική ελληνογενής αξία- και η διαρκής προσπάθεια για αυτοβελτίωση" είναι ο τρόπος για να διαπρέψει κάποιος στην επαγγελματική και κοινωνική του πορεία. Αυτές τις αρχές τού δίδαξαν οι γονείς του, που μαζί με την κρητική πολιτιστική κληρονομιά, υπήρξαν πολύτιμες για τη δική του πορεία. Έτσι, άδραξε τις ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν.

"Πιστέψτε με, στην Αμερική που θεωρείται το 'Βασίλειο του Καπιταλισμού', δεν κυριαρχεί στις συνειδήσεις μας το δολάριο και μόνον. Υπάρχουν κοινωνικές και ανθρωπιστικές αξίες. Υπάρχει χώρος και ευκαιρίες για όσους προσπαθούν, υπακούοντας στις παραπάνω αρχές και έχουν πάνω από όλα ήθος, αυτοσεβασμό και σεβασμό για τον συνάνθρωπο", τονίζει χαρακτηριστικά.

Ουρανοξύστης 1.001 μ. στην Τζέντα!

Λέξη - κλειδί, για να επιτύχει κάποιος, όπως τονίζει ο κ. Βεληβασάκης, είναι η ομάδα εργασίας, για την οποία "ζεις και πεθαίνεις" και μέσα από την οποία μπορείς να αναδειχτείς, σεβόμενος πάντα τους κανόνες του παιχνιδιού.

"Αν έχεις τον ζήλο και τις απαραίτητες διοικητικές ικανότητες, μπορείς να ξεχωρίσεις, πάντα με σκληρή δουλειά, να ξέρεις όμως και να αναλαμβάνεις το ρίσκο, κάτι που εμείς, οι Έλληνες, το έχουμε μέσα μας", σημειώνει ο κ. Βεληβασάκης.

Το ρίσκο, άλλωστε, ήταν αυτό που τον οδήγησε, τη δεκαετία του ΄80, στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας, όπου η εταιρία ανέλαβε την εκπόνηση των μελετών για την κατασκευή των δίδυμων πύργων "Petronas", στην Κουάλα Λουμπούρ, τα μέχρι πρότινος ψηλοτέρα κτίρια στον κόσμο.

"Αυτό ήταν και το πρώτο μεγάλο πρότζεκτ που αναλάβαμε, το 1984, σε μία εποχή που και πάλι η Αμερική, αντιμετώπιζε προβλήματα στην οικονομία. Η επιτυχής ολοκλήρωση του έργου αυτού, μας άνοιξε νέους δρόμους", μας λέει.

Ακολούθησαν πολλές άλλες επαγγελματικές επιτυχίες, όπως ο σχεδιασμός και η επίβλεψη κατασκευής του Οικονομικού Κέντρου της Ταϊπέι (Taipei 101), ύψους 451 μέτρων, η δομική ανάλυση και αναστήλωση του θόλου του Καπιτωλίου στην Ουάσιγκτον (1990-1992), που συνεχίζει και σήμερα, με μία νέα μελέτη. Επίσης, η μελέτη αποκατάστασης του Empire State Building της Νέας Υόρκης, όπως και η αντισεισμική θωράκιση του αεροδρομίου "Ατατούρκ" της Κωνσταντινούπολης, μετά τον σεισμό του 1999.

Τώρα, κατασκευάζονται, υπό την επίβλεψη της εταιρίας του, ένας από τους ψηλότερους ουρανοξύστες στη Σαγκάη της Κίνας, 126 ορόφων και ύψους 658 μέτρων, δύο άλλα κτήρια 70 ορόφων, στην Κωνσταντινούπολη, όπως και ένα δίδυμο ουρανοξυστών, 90 ορόφων, στη Μόσχα.

Από τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Βεληβασάκης αναχώρησε για τη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, για να επιβλέψει τα έργα για την κατασκευή του ψηλότερου κτιρίου στον κόσμο- ενός ουρανοξύστη, ύψους 1001 μέτρων.

"Αυτό που μού αρέσει στη δουλειά μου είναι ότι, ποτέ δεν σταματάς να μαθαίνεις. Πάντα λέω ότι, εδώ και 35 χρόνια είναι σαν να πηγαίνω, κάθε μέρα, στο σχολείο. Ξεπερνάμε τον εαυτό μας, καθώς καλούμαστε να υλοποιήσουμε τη φιλοδοξία των πελατών μας, που θέλουν να αποκτήσουν το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο, όπως τώρα, στην περίπτωση της Τζέντα. Τα 1.001 μέτρα είναι κάτι που κανείς δεν το έχει καταφέρει έως τώρα και είμαι αισιόδοξος ότι, σε πέντε με έξι χρόνια, θα είναι έτοιμος ο ουρανοξύστης. Η αίσθηση του ν' ανέβεις στον τελευταίο όροφο των ψηλότερων κτιρίων στον κόσμο, είναι σίγουρα μοναδική", τονίζει.

Μία δύσκολη στιγμή στην επαγγελματική πορεία του Μανώλη Βεληβασάκη ήταν η πλήρης αποκατάσταση του χώρου του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, το Ground Zero, μετά τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, που ανέλαβε η εταιρία του.

"Αυτή δεν ήταν δουλειά, ήταν αποστολή", τονίζει ο ομογενής μηχανικός. "Μας είχαν θέσει χρονοδιάγραμμα ενάμισι χρόνο κι εμείς ολοκληρώσαμε το έργο μας σε εννέα μήνες, συναισθανόμενοι ότι, έπρεπε όλοι να προσφέρουμε στην αποκατάσταση της ομαλής ζωής στην πόλη. Εργαστήκαμε συντονισμένα και με αυταπάρνηση. Από τον τελευταίο εργάτη μέχρι τον επικεφαλής, ήμασταν όλοι ίσοι. Καταφέραμε, επίσης, το έργο να ολοκληρωθεί, με πολύ χαμηλότερο προϋπολογισμό από τον προβλεπόμενο, με τις λιγότερες, δυνατόν, απώλειες", προσθέτει.

Στην Ελλάδα, πάντως, κανείς δεν έχει σκεφθεί να ζητήσει τη συνδρομή του διαπρεπούς αυτού μηχανικού, που έχει συνεργαστεί αρκετές φορές και με τον ευφυή, όπως τον χαρακτηρίζει, αρχιτέκτονα Σαντιάγκο Καλατράβα. Η τελευταία συνεργασία τους είναι στην κατασκευή ενός ουρανοξύστη, 150 ορόφων (2.000 πόδια), στο Σικάγο.

Ακόμη μια τιμητική διάκριση
Στις πολλές διακρίσεις που έχει λάβει ο Μανώλης Βεληβασάκης, μεταξύ αυτών από τον Αμερικανικό Σύλλογο Πολιτικών Μιχανικών, το Αμερικανικό Συμβούλιο Μηχανικών, το Ίδρυμα James F. Lincoln κλπ, ήρθε να προστεθεί η βράβευσή του και από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, κάτι αναπάντεχο, όπως μας είπε.

Εκδηλώσεις σαν κι αυτές- τονίζει- συμβάλλουν στη σύσφιξη σχέσεων, αλληλοκατανόησης και αλληλεγγύης και ανοίγουν δρόμους συνεργασίας, για το καλό του κλάδου και του Ελληνισμού.

"Είναι τιμή για μένα, ως Έλληνας του εξωτερικού, να βρίσκομαι ανάμεσα σε εκλεκτούς συμπατριώτες συναδέλφους. Η τιμητική διάκριση 'Ευπαλίνος', που έλαβα, τιμά όλους τους Ελληναμερικανούς, οι οποίοι- ο καθένας με τον τρόπο του και τις δυνάμεις του- δεν έπαψε ποτέ να νοιάζεται και να προσφέρει στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα στην πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση που διέρχεται σήμερα η Ελλάδα, οι Ελληνοαμερικανοί, τόσο σε επίπεδο οργανωμένης ομογένειας όσο και ως ιδιώτες, έχουμε στραμμένη την προσοχή μας εδώ και είμαστε πρόθυμοι να συμβάλλουμε, με όποιο τρόπο μας ζητηθεί", υπογραμμίζει ο κ. Βεληβασάκης.

Ο ίδιος, πέρα από τις εξαιρετικές επαγγελματικές δραστηριότητές του, σε διεθνές επίπεδο, έχει ενεργή ανάμειξη και στα κοινά της ομογένειας. Για περισσότερα από 30 χρόνια, προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Παγκρητική Ένωση Αμερικής, στην οποία διατέλεσε 25ος Πρόεδρος, όπως και πρόεδρος του Παγκρήτιου Κληροδοτήματος για τα Πανεπιστήμια της Κρήτης, που έχει χρηματοδοτήσει- μεταξύ άλλων- τον εκδοτικό οίκο του πανεπιστημίου Κρήτης, το Βοτανικό Πάρκο Κρήτης, τα θερινά μαθήματα αλλοδαπών φοιτητών στα δύο ΑΕΙ της νήσου κλπ. Διετέλεσε, επίσης, πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου