ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Ευρωβαρόμετρο Ιούνιος 2010:Ρεκόρ απαισιοδοξίας των Ελλήνων στην Ευρώπη







Η οικονομική κρίση που δεν τελειώνει, τα μειωμένα εισοδήματα και οι καθημερινές δυσκολίες έχουν οδηγήσει τους Ευρωπαίους και ιδιαίτερα τους Έλληνες στο να βλέπουν «μαύρο» τον ορίζοντα της ζωής τους. Μια νέα έρευνα -ευρωδημοσκόπηση (ευρωβαρόμετρο), που δημοσίευσε λίαν προσφάτως η...
 Ευρωπαική Επιτροπή, καταδεικνύει ότι ένας στους έξι Ευρωπαίους (15,1%) δηλώνει πως αγωνίζεται αδιάκοπα για να τα βγάλει πέρα οικονομικά και να καταφέρει να πληρώσει κάθε μήνα τους τρέχοντες λογαριασμούς της οικογένειάς του. Το ποσοστό των Ελλήνων είναι σχεδόν 3πλάσιο, αφού το 43,9% των συμπατριωτών μας δηλώνει ότι αγωνίζεται καθημερινά για να τα φέρει βόλτα και να πληρώσει τους λογαριασμούς του σπιτιού του κάθε μήνα (νερό, ηλεκτρικό, τηλέφωνο, φαγητό, καταναλωτικά αγαθά καθημερινής χρήσης κ.λπ.).


Παράλληλα, το 93,7% των Ελλήνων (το 74,7% των άλλων Ευρωπαίων) θεωρεί ότι η φτώχεια έχει αυξηθεί στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο. Η συνολική εικόνα από τις ερωτήσεις - απαντήσεις των Ευρωπαίων, σ' αυτό το Ευρωβαρόμετρο, οδηγεί στη διαπίστωση ότι οι Έλληνες είναι εκείνοι που καταλαμβάνουν την πρώτη θέση μεταξύ των πολιτών των 27 κοινοτικών χωρών για το πόσο άσχημα έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση.


Σε ειδικότερα ερωτήματα, το 58% των Ελλήνων δηλώνει ότι δυσκολεύεται σε μόνιμη βάση να πληρώσει λογαριασμούς και δανειακές υποχρεώσεις ή έχει καθυστερήσει να εξοφλήσει μια ή περισσότερες τέτοιου τύπου πληρωμές. Ως προς την υγειονομική τους περίθαλψη οι Έλληνες λένε σε ποσοστό 78,3% ότι είναι από κάπως δύσκολο έως πολύ δύσκολο να αντεπεξέλθουν οικονομικά στο κόστος της υγειονομικής τους κάλυψης τους τελευταίους έξι μήνες.


Στην ερώτηση για τις διαστάσεις που έχει πάρει η φτώχεια στη χώρα τους οι Έλληνες απαντούν σε ποσοστό 50,3% ότι η φτώχεια πλήττει το 30% του πληθυσμού, ενώ το 74% των συμπατριωτών μας εκτιμά ότι η φτώχεια έχει αυξηθεί πολύ στη χώρα.


Υπάρχουν βέβαια και «ανέμελοι» Έλληνες, όπως αυτοί που αντιπροσωπεύουν το 3,5% του πληθυσμού, που θεωρούν ότι οι φτωχοί Έλληνες είναι μόλις 5%, ενώ το 1,7% των Ελλήνων πολιτών υποστηρίζουν ότι η φτώχεια στην Ελλάδα είναι κάτω από το 5%.(?)


Ως προς την προσωπική οικονομική κατάστασή τους τον επόμενο χρόνο επτά (7) στους δέκα (10) Έλληνες προβλέπουν ότι η κατάσταση θα χειροτερεύσει γι' αυτούς, ενώ μόνο το 28% των άλλων Ευρωπαίων εκφράζεται για το ίδιο ζήτημα με τόση απαισιοδοξία.


Στο επίκαιρο θέμα για τις συντάξεις, το 51% των Ελλήνων - πρώτοι μεταξύ όλων των κοινοτικών λαών, αφού το αντίστοιχο κοινοτικό ποσοστό είναι 27,1% - φοβούνται ότι θα πάρουν μειωμένη σύνταξη σε σχέση με αυτή που περίμεναν. Το ποσοστό των Ελλήνων που φοβούνται για μειωμένη σύνταξη έχει αυξηθεί κάθετα σε σύγκριση με αυτό του προηγούμενου ευρωβαρόμετρου (Ιούλιος 2009), όταν το ποσοστό των Ελλήνων που διατύπωναν φόβους για μειωμένη σύνταξη ήταν της τάξης του 32%, μια αύξηση δηλαδή μέσα σ' έναν χρόνο κατά 19 ποσοστιαίες μονάδες. Το 17% των Ελλήνων (το 20,3% των άλλων Ευρωπαίων) θεωρούν ότι θα αναγκασθούν να βγουν στη σύνταξη αργότερα απ' ό,τι είχαν αρχικά υπολογίσει.


Σημαντικό ενδιαφέρον έχει η απάντηση του 65,9% των Ελλήνων, που δηλώνει ότι υπάρχει σχετικός ή μεγάλος κίνδυνος να μην είναι σε θέση μέσα στους 12 επόμενους μήνες να πληρώσει μια έκτακτη - απρόβλεπτη δαπάνη (επισκευή αυτοκινήτου, βλάβη ηλεκτρικού ψυγείου, μη καλυπτόμενη ασφαλιστικά ιατρική δαπάνη κ.λπ.) ύψους 1.000 ευρώ (μέσος κοινοτικός όρος: 33,3%).


Το 28,3% των Ελλήνων δηλώνουν ότι ανησυχούν έντονα στην προοπτική να μην επαρκεί το εισόδημά τους για να τους εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή ζωή στα γηρατειά τους (το 14,6% των άλλων Ευρωπαίων). Μόνο οι Ρουμάνοι (28,8%) και οι Λετονοί (28,3%) εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά φόβου μη αξιοπρεπούς ζωής στα γεράματά τους.


Επίσης το 28,8% των Ελλήνων (16,9% των άλλων Ευρωπαίων) δηλώνει ότι στη διάρκεια των 12 τελευταίων μηνών υπήρξαν στιγμές που δεν είχαν χρήματα για να ξοφλήσουν πάγιους λογαριασμούς του σπιτιού τους ή να αγοράσουν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Ακόμη το 30,2% των Ελλήνων (το 18% των άλλων Ευρωπαίων), δηλώνουν ότι φοβούνται πως τους επόμενους 12 μήνες δεν θα έχουν χρήματα για να πληρώσουν έγκαιρα το ενοίκιό τους ή τη δόση του δανείου τους.


Το 34,9% των Ελλήνων που εργάζονται σήμερα δηλώνουν ότι τους επόμενους 12 μήνες δεν είναι καθόλου σίγουροι ότι θα διατηρήσουν τη σημερινή δουλειά τους, ενώ το 73% των Ελλήνων (49% των άλλων Ευρωπαίων) θεωρούν από απίθανο έως μάλλον απίθανο πως θα βρουν άλλη δουλειά μέσα σ' ένα εξάμηνο στην περίπτωση που απολυθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου