VOLTEROS

VOLTEROS

Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Ο Θανάσης Χαντάβας στην Ευρωβουλή...







 Στη Διακοινοβουλευτική συνεδρίαση με θέμα «Προς μία Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Κοινότητα για τον 21ο αιώνα» που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες το διήμερο 7-8 Ιουνίου συμμετείχε ο Βουλευτής Ν. Γρεβενών κ. Αθανάσιος Χαντάβας ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων...
Οι συνεδριάσεις πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπό την προεδρεία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Jerzy Buzek, του Προέδρου της Ισπανικής Γερουσίας κ. Bono Martinez και του Προέδρου του Ισπανικού Κοινοβουλίου κ. Rojo Garcia.

Στις συνεδριάσεις παρευρέθηκαν και τοποθετήθηκαν ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Joaquin Almunia, ο εκπρόσωπος της Ισπανικής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Υπουργός Ενέργειας της Ισπανίας κ. Luis Marin Uribe, ευρωβουλευτές και βουλευτές εκπρόσωποι των εθνικών κοινοβουλίων των κρατών – μελών.
















Αφορμή γι’ αυτή τη Διακοινοβουλευτική συνάντηση αποτέλεσε η κοινή δήλωση – πρόταση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Buzek και του πρώην Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jacques Delors για τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Κοινότητας. Σύμφωνα με τη δήλωση αλλά και την τοποθέτηση του Προέδρου κ. Buzek, τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιβάλλεται να ασκούν κοινή ενεργειακή πολιτική, επειδή αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα.

Ο κ. Buzek αναφέρθηκε στην ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης, η οποία όπως τόνισε είναι ανάγκη να ενισχυθεί με τη διασύνδεση, τη διεύρυνση και την επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου, πετρελαίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Τόνισε επίσης ότι επιβάλλεται η προώθηση και εγκατάσταση καθαρών μορφών ενέργειας, όπως είναι οι ανανεώσιμες πηγές, αλλά και η περαιτέρω ανάπτυξη της έρευνας και της τεχνολογίας για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου. Επεσήμανε επίσης την ανάγκη ενιαίας διαπραγμάτευσης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εισαγωγή ενεργειακών πόρων από Τρίτες Χώρες και την ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών – μελών σε ότι αφορά τη διαχείριση των στρατηγικών ενεργειακών αποθεμάτων και την αντιμετώπιση ενεργειακών κρίσεων.

Οι ευρωβουλευτές και βουλευτές των εθνικών κοινοβουλίων, με τις τοποθετήσεις τους, συμφώνησαν στην θέσπιση κοινής ενεργειακής πολιτικής, τόνισαν την ανάγκη διασύνδεσης των δικτύων ούτως ώστε να ενισχυθεί η ασφάλεια εφοδιασμού και να προωθηθεί ο ανταγωνισμός στην αγορά ενέργειας. Αναφέρθηκαν στη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια των επενδύσεων για την αναβάθμιση και διασύνδεση των δικτύων, την εγκατάσταση έργων ΑΠΕ και την προώθηση δράσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Ο κ. Χαντάβας, κατά τη σύντομη παρέμβαση του, συνεχάρη τον Πρόεδρο κ. Buzek και τον κ. Jacques Delors για την κοινή τους δήλωση και την πρωτοβουλία τους να πραγματοποιηθεί αυτή η Διακοινοβουλευτική συνεργασία, συμφώνησε για τη σφυρηλάτηση σχέσεων αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών – μελών, όχι μόνο για τα ενεργειακά, αλλά και για άλλα ζητήματα όπως είναι η εξωτερική πολιτική, η εθνική άμυνα και η οικονομία.

Σε ότι αφορά την κοινή ενεργειακή πολιτική τόνισε τα εξής:

« Η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, δεν θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα ούτε στις τιμές, ούτε στην ασφάλεια εφοδιασμού.

Η “δαιμονοποίηση” των στερεών καυσίμων, θα αυξήσει τις τιμές των ανθρακικών μονάδων παραγωγής λόγω των προστίμων του διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και της ανάγκης εγκατάστασης πρόσθετου αντιρρυπαντικού εξοπλισμού. Οι διεθνείς τιμές των υγρών καυσίμων και του φυσικού αερίου έχουν δυστυχώς ανοδική πορεία.

Η διείσδυση των ΑΠΕ θα έχουν ως αποτέλεσμα την άνοδο της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας.

Χρειάζονται επειγόντως μέτρα στην κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας και κυρίως κίνητρα.

Θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδοτήσει τις αναγκαίες επενδύσεις για τη διεύρυνση και αναβάθμιση των δικτύων, την εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και την εγκατάσταση έργων ΑΠΕ, ούτως ώστε να εξασφαλιστούν χαμηλές τιμές στον καταναλωτή και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Θα πρέπει τέλος να θεσπιστούν κοινοί κανόνες στον ανταγωνισμό, ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι ο ανταγωνισμός στην παραγωγή και στην προμήθεια της ηλεκτρικής ενέργειας, δεν θα αποβεί σε βάρος της ασφάλειας εφοδιασμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου