ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Απειλούνται με κυρώσεις 5500 κτηνοτρόφοι του νομού χωρίς να φταίνε προειδοποιεί η Νομαρχία Λάρισας - Τι λέει η εγκύκλιος











Σοβαρό ζήτημα δημιουργείται για 5.500 κτηνοτρόφους του Ν. Λάρισας, που κινδυνεύουν πλέον με κυρώσεις και άλλες παρενέργειες χωρίς – στην κυριολεξία - να φταίνε. Αιτία, μια απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία τους καλεί άρον - άρον να εφαρμόσουν Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ...ηλεκτρονική σήμανση των ζώων, χωρίς να έχει υπάρξει καμιά σοβαρή προετοιμασία.
Το θέμα δημιουργεί ήδη αντιδράσεις στη Νομαρχία Λάρισας και ο νομάρχης κ. Λουκάς Κατσαρός χαρακτήρισε τουλάχιστον πρόχειρη την όλη διαδικασία, ζητώντας από το Υπουργείο να λάβει τα μέτρα του.

Ειδικότερα:
Βάσει των κανονισμών της Ε.Ε όλοι οι κτηνοτρόφοι όφειλαν από 1-1-2010 να σημάνουν ηλεκτρονικά τα αιγοπρόβατα τους με την κατάποση ηλεκτρονικού βώλου, ενός μικροτσίπ χάρη στο οποίο θα παρακολουθείται εφεξής η πορεία του ζώου μέχρι να φτάσει στην κατανάλωση. Όσοι δε δεν συμμορφωθούν απειλούνται με κυρώσεις και κυρίως με περικοπή των ενισχύσεων, μη καταβολή εξισωτικών αποζημιώσεων, ακόμη και απαγόρευση σφαγής του ζώου.
Για την προετοιμασία και προσαρμογή του κτηνοτροφικού κόσμου, η Νομαρχία Λάρισας αξιοποίησε από το 2007 πενταετές ευρωπαϊκό Πρόγραμμα το οποίο προέβλεπε ενισχύσεις κτηνοτρόφων για την αγορά του σχετικού εξοπλισμού κλπ.

Στο Πρόγραμμα αυτό εντάχθηκαν περί τους 400 κτηνοτρόφους από το νομό. Όμως, το πρόγραμμα διακόπηκε τον δεύτερο χρόνο λειτουργίας και από τους 400 κτηνοτρόφους μόνο οι 130 κατάφεραν και πήραν ενισχύσεις.
Και ενώ η Νομαρχία Λάρισας προειδοποιούσε όλο αυτό το διάστημα για τις συνέπειες, το Υπουργείο δεν αντιμετώπισε το ζήτημα. Έτσι, φτάσαμε στην 1/1/2010 – ημερομηνία έναρξης του κανονισμού της Ε.Ε , χωρίς αυτός να εφαρμοστεί. Αντ’ αυτού, το Υπουργείο έστειλε μόλις αυτές τις μέρες Εγκύκλιο με την οποία ζητά να εφαρμοστεί υποχρεωτικά η ηλεκτρονική σήμανση στα ζώα που γεννήθηκαν μετά την 1/1/201010.

Όπως τόνισε σχετικά ο αντινομάρχης κ. Κώστας Σπανούλης, η βραδυπορία του Υπουργείου γεννά ένα σοβαρό πρόβλημα δεδομένου ότι πλέον οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι μετακινήθηκαν σε ορεινές περιοχές, πολλοί εκτός νομού, και δεν είναι δυνατόν να εντοπιστούν για να ενημερωθούν για το μέτρο.
Δεύτερον, τίθεται το ζήτημα ποιος θα πληρώσει την τεχνολογία που πρέπει να προμηθευτούν οι κτηνοτρόφοι, αφού δεν πήραν χρήματα γι’ αυτό ενώ το κόστος είναι σημαντικό (μέσος όρος 5 ευρώ ανά ζώο).
«Είναι φανερό- τονίζει ο κ. Σπανούλης- ότι οι κτηνοτρόφοι καλούνται να πληρώσουν τις παλινδρομήσεις και ανακολουθίες ετών και ετών από πλευράς Υπουργείου που έδειξε ανέτοιμο. Και αναρωτιόμαστε ποιο νόημα έχει η αποστολή εγκυκλίων που εκ των πραγμάτων δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν και που δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα. Ζητείται η άμεση εφαρμογή ενός προγράμματος με το οποίο ουσιαστικά οι κτηνοτρόφοι δεν είναι εξοικειωμένοι και δεν γνωρίζουν πως να το χειριστούν. Κι όλα αυτά εν μέσω της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει τον τόπο μας γενικότερα και ειδικά τους απλούς καθημερινούς ανθρώπους της υπαίθρου που προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις αντιξοότητες παλεύοντας σκληρά.

Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε ότι αυτή η περίοδος είναι η πλέον ακατάλληλη ακόμη και για ενημερώσουμε τους κτηνοτρόφους πάνω στο θέμα, πόσο μάλλον για να εφαρμόσουν την εγκύκλιο, όταν γνωρίζουμε ότι βρίσκονται στη διαδικασία μετακίνησης προς τα θερινά βοσκοτόπια. Ζητούμε λοιπόν από το Υπουργείο να αντιμετωπίσει την κατάσταση και προτείνουμε :
1)την τροποποίηση της απόφασης ώστε να υπάρξει χρονική παράταση και να μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι να ενταχθούν στο πρόγραμμα ομαλά,
2)να συνεχιστεί το επιδοτούμενο πρόγραμμα που διακόπηκε αδικαιολόγητα και να ενταχθούν όλοι οι κτηνοτρόφοι ώστε να απαλλαγούν εν μέρει από τα οικονομικά βάρη της αγοράς του σχετικού εξοπλισμού
3) να ληφθεί μέριμνα από πλευράς υπουργείου για συντονισμό των εταιριών προμήθειας του ηλεκτρονικού εξοπλισμού, ώστε να εξασφαλισθούν φθηνότερες τιμές για τους κτηνοτρόφους. Δεν είναι δυνατόν το οικονομικό βάρος της εφαρμογής μιας τέτοιας απόφασης να μετακυλισθεί στους κτηνοτρόφους, δεδομένου μάλιστα ότι τα ποσά που απαιτούνται δεν είναι αμελητέα, αφού το όλο εγχείρημα θα στοιχίσει τουλάχιστον 5-6 ευρώ ανά ζώο. Θα γίνει λοιπόν κάθε δυνατή προσπάθεια από πλευρά της Νομαρχίας Λάρισας ώστε να διασφαλισθούν τα συμφέροντα των κτηνοτρόφων».

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
Σημειώνεται ότι Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου, καθιερώνεται υποχρεωτικά η ηλεκτρονική σήμανση για τις παρακάτω κατηγορίες ζώων (που έχουν γεννηθεί μετά την 1/1/10): 1)Αιγοπρόβατα που προορίζονται από τον παραγωγό να παραμείνουν στην εκμετάλλευση για χρονικό διάστημα πέρα από την ηλικία των 12 μηνών, πρέπει να τους τοποθετηθεί υποχρεωτικά ηλεκτρονικός στομαχικός βόλος, μέσα σε διάστημα έξι μηνών από τη γέννησή τους (επιπλέον του ενωτίου στο αριστερό αυτί, όπως προβλέπει ο σχετικός κανονισμός), 2) Αιγοπρόβατα που προορίζονται για εμπόριο, ανεξάρτητα από την ηλικία τους και οπωσδήποτε πριν εγκαταλείψουν την εκμετάλλευση προέλευσης, 3)Αιγοπρόβατα που εισάγονται από τρίτη χώρα.

Διευκρινίζεται ότι στα αιγοπρόβατα που προορίζονται για σφαγή πριν από την ηλικία των 12 μηνών τοποθετείται μόνο ένα ενώτιο με τον κωδικό αριθμό της εκμετάλλευσης γέννησης, ενώ δεν είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική σήμανση για τα ζώα που γεννήθηκαν μέχρι 31/12/2009, σε όποια κατηγορία κι αν ανήκουν (αναπαραγωγή, πώληση ή σφαγή).

Σκοπός της εφαρμογής του προγράμματος είναι να εξασφαλισθεί η πλήρης ιχνηλασιμότητα κάθε ζώου στην εκμετάλλευση στην οποία γεννήθηκε, η αποφυγή ασθενειών, η αποφυγή παράνομων ελληνοποιήσεων αλλά και η καλή διαβίωση των ζώων .
Σε ότι αφορά πάντως τη διαδικασία προμήθειας και τοποθέτησης, καθώς και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των ηλεκτρονικών στομαχικών βόλων και των συσκευών ανάγνωσης, οι κτηνοτρόφοι μπορούν να απευθύνονται για περαιτέρω διευκρινίσεις στα Αγροτικά Κτηνιατρεία του νομού Λάρισας, ενώ όπως επισημαίνεται από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής η όλη διαδικασία είναι παρεμφερής με αυτή που ακολουθούνταν έως τώρα για την προμήθεια ενωτίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου