ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Σύνταξη στα 65 για όλους...

http://2.bp.blogspot.com/_kONxc1ElMjk/TBSB0ai6QBI/AAAAAAAA36w/chvWo1jGAFU/s1600/ContentSegment_14930802%24W1000_H0_R0_P0_S1_V1%24Jpg.jpg







Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης οδεύουν προς τα 65 έτη. Τα απαραίτητα έτη ασφάλισης για πλήρη σύνταξη οδηγούνται προς τα 40 έτη. Το γενικό όριο συνταξιοδότησης για τις γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους κατευθύνεται προς τα 65 έτη, ενώ για τους... εργαζόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα σταδιακά προσαρμόζεται το έτος εξόδου τους από την εργασία από το 55ο έτος στο 60ό έτος. Οι επώδυνες αυτές ρυθμίσεις του νέου ασφαλιστικού καθεστώτος έχουν ήδη οριστικοποιηθεί, ενώ εντός της εβδομάδας αναμένεται να «κλειδώσουν» και τα σημεία στα οποία ακόμη αποκλίνουν η κυβέρνηση και οι εμπειρογνώμονες της «τρόικας». Σημείο διαφωνίας αποτελεί το όριο συνταξιοδότησης των μητέρων ανηλίκων. Η κυβέρνηση επιμένει να ισχύσει η προσαρμογή του νόμου Πετραλιά για την αύξηση του ορίου από το 50ό στο 55ο έτος, ενώ η «τρόικα» αξιώνει βιαιότερη αύξηση, ώστε το όριο να φθάσει στο 65ο έτος της ηλικίας.
Την Τετάρτη 16 Ιουνίου αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου με το οποίο υλοποιούνται οι κατευθύνσεις του μνημονίου που υπέγραψε η χώρα με τους δανειστές της. Το κλιμάκιο των υψηλόβαθμων ελεγκτών που έρχεται στη χώρα μας αύριο Δευτέρα θα έχει διαπραγματεύσεις με τον υπουργό Εργασίας κ. Ανδρ. Λοβέρδο και τον υφυπουργό κ. Γ.Κουτρουμάνη προκειμένου να «κλείσουν» και οι τελευταίες λεπτομέρειες του Ασφαλιστικού, αν κι ο αρμόδιος επίτροπος κ. Ολι Ρεν δήλωσε την Παρασκευή ότι «επιτεύχθηκε συμφωνία».
Οι βασικές αλλαγές του συστήματος ξεκινούν σχεδόν αμέσως, δηλαδή από το έτος 2011. Πρόκειται για τις αυξήσεις ορίων ηλικίας οι οποίες θα ολοκληρωθούν ως το 2015, οπότε τίθεται σε εφαρμογή το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων. Συγκεκριμένα ξεκινά η σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας για όσους αποχωρούν με 35ετία, στους οποίους θα προστίθεται ένα εξάμηνο κάθε χρόνο έως ότου φθάσουν στο 60ό έτος. Αύξηση σταδιακά θα υποστούν και όσοι εργάζονται στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, προκειμένου να φθάσουν από το 55ο έτος στο 60ό έτος. Σε αύξηση οδηγούνται και όσοι λαμβάνουν σύνταξη με 37 έτη ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας. Τα 37 έτη θα φθάσουν σταδιακά τα 40 έτη ασφάλισης. Σημειώνεται ότι για πλήρη σύνταξη οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να συμπληρώσουν 40 έτη ασφάλισης και το 60ό έτος ή να κλείσουν το 65ο έτος.
Από το 2011 επιβάλλεται «ποινή» 6% κατ΄ έτος για συνταξιοδότηση πριν από τα 40 έτη ασφάλισης ή προ του 65ου έτους της ηλικίας. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος ασφαλισμένος που αποχωρεί πέντε χρόνια νωρίτερα από την αγορά εργασίας θα υποστεί μείωση κατά 30% του τελικού ποσού της σύνταξής του. Η περικοπή θα ισχύει και για τη βασική σύνταξη όταν ο ασφαλισμένος δεν θα έχει συμπληρώσει την 40ετία. Μεταβατικό διάστημα θα ισχύσει από το 2011 και στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης. Οι αλλαγές θα ισχύσουν από το 2015, ωστόσο θα εφαρμοστεί ένα μεικτό σύστημα για τον υπολογισμό της σύνταξης κατά τα πρώτα χρόνια μετά το 2015. Συγκεκριμένα, τα έτη ασφάλισης από το 2011 ως το 2014 θα υπολογίζονται με βάση το νέο σύστημα (μέσος συντελεστής 1,2%) και τα έτη προ του 2011 με βάση το σημερινό σύστημα.
Τα σημεία τριβής
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σημεία στα οποία θα επικεντρωθεί η διαπραγμάτευση της ερχόμενης εβδομάδας είναι τα εξής:
1 Η βασική σύνταξη θα δίδεται σε όλους τους ασφαλισμένους κατά το 65ο έτος της ηλικίας τους, ενώ τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγησή της θα αφορούν μόνο τους ανασφάλιστους δικαιούχους. Η «τρόικα» επιμένει η βασική σύνταξη να μη χορηγείται σε όσους λαμβάνουν αναλογική υψηλότερη από ένα πλαφόν. Δηλαδή ζητούν να δίδεται μόνο σε όσους έχουν χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα ακόμη και από αυτή καθ΄ εαυτή τη σύνταξή τους.
2 Ανοιχτό παραμένει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των μητέρων ανηλίκων τέκνων. Η «τρόικα» επιμένει να οδηγηθούν στα 65 έτη- όπως και οι υπόλοιπες γυναίκες-, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να διατηρήσει το όριο του 55ου έτους της ηλικίας που προβλέπεται στον νόμο Πετραλιά. Σήμερα το όριο είναι το 50ό έτος.
3 Θολό παραμένει το τοπίο γύρω από τις επικουρικές συντάξεις. Οι επιτηρητές διαφωνούν και επιμένουν ότι εφόσον η επικουρική ασφάλιση είναι υποχρεωτική, θα πρέπει οι συντάξεις αυτές αφενός να εμπεριέχονται στο γενικό ποσοστό αναπλήρωσης και αφετέρου να υπολογίζονται και αυτές με βάση το ετήσιο μέσο ποσοστό αναπλήρωσης του 1,2%.
4 Η καθιέρωση της 40ετίας για την πλήρη συνταξιοδότηση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Δεδομένη θεωρείται επίσης και η ισχύς του πλασματικού χρόνου ασφάλισης για την περίοδο της στράτευσης, του χρόνου λοχείας για τις γυναίκες, του χρόνου σπουδών, αλλά και του χρόνου διαδοχικής ασφάλισης. Ωστόσο ασαφείς παραμένουν οι προϋποθέσεις αναγνώρισης του πλασματικού χρόνου.
Ρεπορτάζ : Κώστας Παπαδής
(από το Βήμα της Κυριακής)
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου