Την Κυριακή 23 Μαΐου 2010 πραγματοποιήθηκε από το Σωματείο τουριστικών επιχειρήσεων Νόμου Γρεβενών και την Διεύθυνση Δασών Γρεβενών η "Πρώτη Ημέρα Πιλοτικής Λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού της Βάλια Κάλντα ". Μέλη του σωματείου και ο Δασολόγος υπεύθυνος για την Βάλια Κάλντα κύριος Γιάννης Τζατζάνης...
βρίσκονταν από νωρίς στις δύο εισόδους του εθνικού δρυμού. Πιο συγκεκριμένα τα περίπτερα στήθηκαν στο διάσελο του Σταυρού και στο διάσελο της Κρανιάς το οποίο στελεχώθηκε και από κατοίκους της περιοχής.
βρίσκονταν από νωρίς στις δύο εισόδους του εθνικού δρυμού. Πιο συγκεκριμένα τα περίπτερα στήθηκαν στο διάσελο του Σταυρού και στο διάσελο της Κρανιάς το οποίο στελεχώθηκε και από κατοίκους της περιοχής.
Στα σημεία αυτά οι επισκέπτες είχαν την δυνατότητα από τους διοργανωτές:
* Να ενημερωθούν για τον εθνικό Δρυμό και για την διαδρομή που έπρεπε να ακολουθήσουν
* Να παραλάβουν έντυπο υλικό και χάρτες του δρυμού
* Να ενημερωθούν για την κατάσταση το οδικού δικτύου
* Να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια που είχαν προετοιμάσει το Σωματείο με την διεύθυνση δασών Γρεβενών συμβάλλοντας έτσι στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων.
Από την δράση αυτή διαπιστώθηκαν τα εξής:
1. Σοβαρά προβλήματα στην οδοποιία και συγκεκριμένα:
* Στην είσοδο του δρυμού από το διάσελο της Κρανιάς σε περίπτωση ακόμη και μικρής βροχής είναι πολύ δύσκολη η πρόσβαση λόγω της λάσπης (για 200 μέτρα) που θα μπορούσε να αποφευχθεί με χαλικόστρωση.
* Ο δρόμος που ενώνει το αρκουδόρεμα με το διάσελο του Σταυρού είναι κομμένος σε τρία σημεία (πράγμα που εγκυμονεί κινδύνους και σε περίπτωση φωτιάς).
* Τα τεχνικά και τα χαντάκια σε πάρα πολλά σημεία του δρόμου είναι βουλωμένα με αποτέλεσμα φερτά υλικά να κλείνουν τον δρόμο.
2. Οι εποχικοί φύλακες δεν έχουν προσληφθεί ακόμη (όπως γίνεται όλα τα προηγούμενα χρόνια). Θα προσληφθούν περίπου στα μέσα της σαιζόν.
3. Δεν υπάρχει ένα έντυπο που να αφορά αποκλειστικά τον εθνικό δρυμό και την λειτουργία του με το οποίο να μπορούν να ενημερώνονται οι επισκέπτες.
4. Έλλειψη υποδομών στον πυρήνα του δρυμού (σήμανση δρόμων, πεζοπορικών διαδρομών, κατασκευή και αποκατάσταση πεζοπορικών γεφυριών κλπ).
Από τα ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν από τους επισκέπτες του δρυμού βγαίνουν τα εξής συμπεράσματα:
1. Ανάγκη βελτίωσης του οδικού δικτύου.
2. Να μην αλλοιωθεί το φυσικό περιβάλλον.
3. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν ένα μικρό αντίτιμο προκειμένου να διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία του δρυμού.
4. Ζητούσαν πληροφόρηση και ενημέρωση για τον δρυμό κατά την είσοδο τους στον πυρήνα.
5. Η επίσκεψη τους στον δρυμό ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες τους.
6. Όλοι θα πρότειναν σε φίλους τους την επίσκεψη στον δρυμό.
7. Οι επισκέπτες διέμεναν σε ξενοδοχεία του ορεινού όγκου αλλά ήταν και επισκέπτες των γειτονικών νομών.
Κλείνοντας πιστεύουμε ότι η δράση αυτή πέτυχε τους στόχους της που ήταν η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων αλλά και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο εθνικός δρυμός της "Βάλια Κάλντα". Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες θα επιληφθούν άμεσα των προβλημάτων και στην δράση της επόμενης χρονιάς να είμαστε στην ευχάριστη θέση να καταδείξουμε την πρόοδο και τις θετικές αλλαγές που θα έχουν γίνει στον δρυμό.
Με εκτίμηση,
Ο πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Μιχάλης Κοκκινάκης Ηρακλής Γκουντρομίχος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου