Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Οικολογική Κίνηση Κοζάνης: Πράσινες πόλεις και πράσινα βραβεία


http://www.energia.gr/photos/gree%20roofgardendir.jpg





To 2005, την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, δήμαρχοι από όλη τη γη συναντήθηκαν στο Σαν Φρανσίσκο και άνοιξαν ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της παγκόσμιας συνεργασίας. Υπέγραψαν τη «Διακήρυξη των Πράσινων Πόλεων» αναγνωρίζοντας έμπρακτα το δικαίωμα των πολιτών τους για ένα καθαρό, υγιές και ασφαλές περιβάλλον. Δεσμεύτηκαν για την υλοποίηση...
21 Δράσεων, τις κυριότερες από τις οποίες παραθέτουμε περιληπτικά στη συνέχεια.
Οι δράσεις αυτές είναι απαραίτητες προκειμένου να θεωρηθεί μια πόλη ΠΡΑΣΙΝΗ


Ενέργεια
Δράση 1. Εφαρμογή μιας πολιτικής που εξασφαλίζει την κάλυψη των αναγκών της πόλης κατά 10 % τουλάχιστον από ανανεώσιμες πηγές.

∆ράση 2. Μείωση κατά 10% της κατανάλωσης ενέργειας μέσω προγραμμάτων εξοικονόμησης, ρύθμισης του χρόνου ζήτησης ενέργειας και µέτρων προστασίας - συντήρησης του δικτύου.

∆ράση 3. Εφαρμογή σχεδίου για τη μείωση των αερίων θερμοκηπίου της πόλης κατά 25% ως το 2030, και έλεγχος του χρονοδιαγράμματος με αξιόπιστο σύστηµα μέτρησης των εκπομπών.


Μείωση απορριµµάτων
∆ράση 5. Υιοθεσία ενός σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων που θα μειώσει τον όγκο τους κατά 50% μέχρι το 2012

∆ράση 6. Εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης και κοµποστοποίησης µε στόχο τη μείωση 20% κατά κεφαλήν των υπολειμμάτων που καταλήγουν σε ΧΥΤΑ (μετά την ανακύκλωση –επαναχρησιμοποίηση)


Αστικός σχεδιασµός
∆ράση 7. Υιοθέτηση προδιαγραφών «πράσινων κτιρίων» και εφαρμογή του σε όλα τα δηµοτικά κτίρια.

∆ράση 8. Υιοθέτηση αρχών και πρακτικών σχεδιασµού που προωθούν την αειφορική διαχείριση του αστικού χώρου, που εξασφαλίζουν το άνετο περπάτημα, το ποδήλατο και την πρόσβαση στα άτοµα µε ειδικές ανάγκες και μειώνουν την κυκλοφορία του ΙΧ.



Πράσινο - Φύση
∆ράση 10. ∆ιασφάλιση ότι υπάρχει ένα δηµόσιο πάρκο ή ελεύθερος χώρος για ψυχαγωγία σε απόσταση 500 µέτρων από κάθε κάτοικο της πόλης.

∆ράση 11. Καταγραφή της υπάρχουσας φυτοκάλυψης και επέκταση της στο 50% των διαθέσιµων χώρων της πόλης.

∆ράση 12. Αυστηρή προστασία των περιαστικών οικοτόπων και των φυσικών διαδρόμων (καταφύγια για την άγρια ζωή, προφύλαξη και χρήση ιθαγενικών φυτών κλπ)


Περιβαλλοντική υγεία
∆ράση 16. Σταδιακή απαγόρευση χηµικών ή συνθετικών προϊόντος που χρησιμοποιούνται στην πόλη και αποτελούν κίνδυνο για τη δηµόσια. Ελάχιστος στόχος η απόσυρση ενός τέτοιου προϊόντος κάθε χρόνο από τη Δηµοτική Αρχή.

∆ράση 17. Προαγωγή της δηµόσιας υγείας και της ποιοτικής διατροφής µε την υποστήριξη τοπικά παραγόμενων βιολογικών προϊόντων. ∆ιασφάλιση ότι 20% όλων των υπηρεσιών της πόλης (συμπεριλαμβανομένων και των σχολείων) θα προσφέρουν τοπικά βιολογικά τρόφιμα.

(ΣΣ. Υπολείπονται άλλες 9 Δράσεις, οι οποίες είναι εξίσου σημαντικές αλλά αφορούν κυρίως μεγάλες πόλεις γι’ αυτό δεν τις αναφέρουμε)

Αυτά λοιπόν είναι τα κριτήρια των πράσινων πόλεων. Υπάρχει καμιά τέτοια πόλη στην Ελλάδα; Από όσο ξέρουμε όχι. Μήπως η δική μας ; Όχι και πάλι.

Θα αναρωτηθείτε βέβαια πώς η Κοζάνη πήρε βραβείο «περιβαλλοντικής ευαισθησίας» από την οργάνωση «ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ» ; Η απάντηση είναι ότι το βραβείο δόθηκε για τις πρωτοβουλίες του Δήμου στον τομέα της ανακύκλωσης. Μπράβο, και ευχής έργο να επεκτείνουμε την ανακύκλωση εκεί που έχουμε μείνει πίσω (κομπόστ, τηγανόλαδα, κλπ). Όμως το βραβείο αυτό δεν σημαίνει ότι η Κοζάνη χαρακτηρίστηκε πράσινη πόλη όπως αφήνεται να εννοηθεί. Πώς ήταν δυνατόν να επιλεγεί μια πόλη που βρίσκεται μέσα στον κλοιό της ρύπανσης και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και επιδιώκει μάλιστα δια των φορέων της τη διαιώνιση της παντοκρατορίας του λιγνίτη ; Πώς ήταν δυνατόν να χαρακτηριστεί πράσινη μια πόλη που δεν ικανοποιεί τα περισσότερα από τα standards της «Διακήρυξης των πράσινων πόλεων» ;

Ας κρατήσουμε λοιπόν το μέτρο γι’ αυτή τη βράβευση, χωρίς υπερβολές και.. τανίσματα. Στο κάτω - κάτω πρόκειται για ένα απλό βραβείο από αυτά που μοιράζουν διάφορες Οργανώσεις οι οποίες είναι αετοί στις δημόσιες σχέσεις.

Δεν πήρε δα ο Δήμος Κοζάνης και το .. Οσκαρ Περιβάλλοντος !



16 - 6- 2010

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου